sončna elektrarna

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.070
113
a zdej sm pa jest s svojimi 13kW sončkom kriv za slabo omrežje?
kaj so pa prej delali?

Ni problem 13kw ali 3%, ker teh 3% v visokonapetostnem omrežju ni nič. Dejansko gre čez slovenijo še precej (tudi nekajkratnik) več energije kot jo porabljamo pa omrežje zdrži. Realno pa je precej nizkonapetostnih trafotov na zgornjih mejah, kar se vidi tudi v problemih s postavitvijo solarcev na nove objekte. V tej temi se pojavljajo ljudje ki jim niso odobrili oz. so odobrili samo znižano moč za solarce. No to je tisti problem. In neplačevanje omrežnine je v takih primerih dvojna napaka; 1. dejansko spodbujaš ljudi da dajejo čimveč viškov preko omrežja in 2. hkrati ne dobivaš namenskega denarja za posodobitev teh omrežji.

Vsak solarec predstavlja sranje na omrežju, ker je nezanesljiv in ga MORAŠ imeti pokritega z varno rezervo. Torej če bi slovenija 20% energije doibla iz sonca, moramo imeti 20% backupa če sonca ni. Ne samo ponoči, ampak tudi produkcija na nek nevihten dan je precej nižja in posledično moraš to elektriko od kje vzet. Kar pomeni ali rabiš plinsko elektrarno kurit ali pa uvažat elektriko s trga kjer je ponavadi ravno takrat draga. Noben od konvcencionalnih virov ni tako kratkoročno nestabilen kot je OVE (ne samo solarci, tudi vetrna energija ki pa pri nas itak ne obstaja).

Drugače pa omenil sem nemčijo, tam je cca 10% energije pavšalno iz solarcev. Pavšalno pomeni da ponočl jo ni nič, podnevi imajo pa 15% vsega. Da že tako razmerje lahko zaniha trg elektrike se vidi na evropskem omrežju v celoti, poglejte si cene elektrike na lep sončen (nemški) dan in potem na oblačen dan. Cela EU dejansko se prilagaja solarcem v nemčiji. Recimo nemčija ima plinske turbine da porkiva večino teh razlik, ampak cena iz plinskih elektraren je bila že pred "ru-ukr" krizo 5x višja, danes pa je greh kurit plin za potrebe elektrike ker ga bo že tako zmanjkalo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.070
113
V tem trenutku nemčija dobi 41,74% vse elektrike oz 34GW od sonca
Točno, danes ta trenutek je lep hladen sončen dan, sonce skoraj na idealni točki na nebu, vreme brez oblačka čez celo nemčijo. Idealne razmere za polno izkoriščenost solarne energije pa še vetrič veselo pihlja. Nemčija izvaža eko viške. Cena elektrike v EU omrežju je trenutno cca. 200EUR/MWh. Cena elektrike en teden nazaj ko je šel val padavin (oblakov) iz atlantika čez nemčijo je bila pa v istem času dneva 800+EUR/MWh, nemčija pa je uvažala umazno energijo iz premoga (poljska) in višala cene vsem v EU (tudi nam).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Točno, danes ta trenutek je lep hladen sončen dan, sonce skoraj na idealni točki na nebu, vreme brez oblačka čez celo nemčijo. Idealne razmere za polno izkoriščenost solarne energije pa še vetrič veselo pihlja. Nemčija izvaža eko viške. Cena elektrike v EU omrežju je trenutno cca. 200EUR/MWh. Cena elektrike en teden nazaj ko je šel val padavin (oblakov) iz atlantika čez nemčijo je bila pa v istem času dneva 800+EUR/MWh, nemčija pa je uvažala umazno energijo iz premoga (poljska) in višala cene vsem v EU (tudi nam).
Poljaki si pa prste oblizujejo...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
Isto kot sedaj, po liniji najmanjsega odpora. Kaksen zled jih prisili v posodobitve vecjega obsega.
Pri nas gre se vse po luftu, razen kar morajo investitorji na njihovo zahtevo spravit v tla.
Stevci so pa se "povsod" analogni.
A pro po tole zadnje: smo na enem delovišču zadnjič gledali traso NN priključka - iz objekta do omaric po zemlji, iz omarice na drog - dva rastežaja in na tretjem drogu spet v zemljo. Zračni vodi gredo preko dovozne ceste in makadamskega parkirišča, že od takrat ko so cesto komaj naredili. :bonk:

No števce pa kar poznam ljudi imajo pri nas vsi digitalne.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Litija z okolico večina analogno. Tudi po starejsih blokih so po stopniscih se kar analogni.
Raje ne pisem kaksno storijo imam jaz glede elektratne. Oziroma sem enkrat mislim da celo sliko objavil.
Diagonalno cez parcelo (cez streho) mi gre zracni vod. Na vogalu ene parcele je moral sosed narediti odjem na drogu in ga po zemlji peljati po dveh stranicah moje parcele ndiagonalno na drug konec moje parcele.
Drug sosed je moral iz naslednjega droga narediti odjem za SE in pokopati 20m kabla do omarice (5 m stran od tiste gornje soseodve omarice) potem pa se ene 20m do hise.
No on se je vsaj labla na strehi znebil ker je razdalja med mojim drogom na strehi in njegovim drogom dovolj majhna. Jaz se droga ne morem znebit, ker se razdlaja poveca iz 40m na 60.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.126
5.055
113
Nuku`Alofa

Podobno je vsako noč...

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Pozna kdo ta all-in-one hibridni inverter?

Nismo več daleč od neke cenovno ugodne rešitve SE z baterijo.
Baterija:
rabimo še vsaj tri module za trifazni sistem, BMS kontroler za baterije in za odklop sistema od el. omrežja dodaš še auto switch. Solarni paneli so tudi sprejemljiva cena.

Večino leta si tako energetsko neodvisen, porabe v VT razen v dneh brez sonca imaš 0 ali pa minimalno, tudi pozimi. Neznanka ostaja samo kam se bo gibala cena el. energije, če ostane kjer je sedaj, je ROI takega sistema verjetno nikoli. Vprašanje kako bi el. distributerji gledali na to inštalacijo, načeloma če lahko uporabimo residential UPSe brez njihovega soglasja in vednosti, bi potem tudi ta sistem šel skozi. ČE bi pa želel viške oddajat v el. omrežje bi se pa znalo zakomplicirat, ampak glede na trenutno ceno odkupa viškov, je to ekonomsko nesmiselno.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113

Baterija:
rabimo še vsaj tri module za trifazni sistem, BMS kontroler za baterije in za odklop sistema od el. omrežja dodaš še auto switch. Solarni paneli so tudi sprejemljiva cena.

Večino leta si tako energetsko neodvisen, porabe v VT razen v dneh brez sonca imaš 0 ali pa minimalno, tudi pozimi. Neznanka ostaja samo kam se bo gibala cena el. energije, če ostane kjer je sedaj, je ROI takega sistema verjetno nikoli. Vprašanje kako bi el. distributerji gledali na to inštalacijo, načeloma če lahko uporabimo residential UPSe brez njihovega soglasja in vednosti, bi potem tudi ta sistem šel skozi. ČE bi pa želel viške oddajat v el. omrežje bi se pa znalo zakomplicirat, ampak glede na trenutno ceno odkupa viškov, je to ekonomsko nesmiselno.
Kakšno pa imaš ogrevanje za ta primer? Najbrž ne TČ?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113

Baterija:

To da rabiš 3 inverterje in 3 baterije je traparija.

Dober inverter bo imel (verjetno že obstaja):
- priklop za sončne celice
- priklop za baterijo in komunikacijo z njo (bms)
- 3f izhod

Mislim da Huawei SUN2000 to podpira:
1662617728404.png

In če daš še tole škatlo "Huawei backup box" na dovod v hišo imaš štrom tudi če omrežje pade:
Automatic detection & switchover Provide Reliable backup power

Nazadnje urejeno:

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Imam TČ, ampak glavnino moje porabe (razen mogoče nekaj zimskih dni na leto in poletnih mesecev) ne predstavlja TČ (grejem in hladim) in si tega sistema ne bi urejal zaradi ali okoli TČ. sicer pa 7k€ za 10kWh baterijski sistem je že zelo OK cena, pa še bo padla, ker je to proti lani že sedaj več kot 30% nižja postavka.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
To da rabiš 3 inverterje in 3 baterije je traparija.

Dober inverter bo imel (verjetno že obstaja):
- priklop za sončne celice
- priklop za baterijo in komunikacijo z njo (bms)
- 3f izhod

Mislim da Huawei SUN2000 to podpira:
Poglej priponko 59194
In če daš še tole škatlo na dovod v hišo imaš štrom tudi če omrežje pade:
Automatic detection & switchover Provide Reliable backup power

Sem videl tudi Huaweia, ne vem pa več kaj me je zmotilo. No pa tudi cenejši je.

Glede Growatt 3 inverterje ne vem kje si videl. Rabiš en inverter, en BMS in za trifazni sistem vsaj tri baterije, lahko so pa tudi 4, 5 ali več. Pač ni neka raketna znanost niti ni neka huda cena. Le da Huawei je še cenejša rešitev.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
in
in

kapaciteta 10kWh
suma: 9k€
Ni slabo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.695
9.477
113
Imam TČ, ampak glavnino moje porabe (razen mogoče nekaj zimskih dni na leto in poletnih mesecev) ne predstavlja TČ (grejem in hladim) in si tega sistema ne bi urejal zaradi ali okoli TČ. sicer pa 7k€ za 10kWh baterijski sistem je že zelo OK cena, pa še bo padla, ker je to proti lani že sedaj več kot 30% nižja postavka.
V izračun si daj menjavo akujev na dve leti.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

first1

Fizikalc
19. mar 2018
328
158
43
Če daš kakšne deep cycle svinčene mogoče. LiFepo4 imajo 4000+ ciklov, tko da 10 let naj ne bi bil problem, pa še potem jih lahko naprej uporabljaš, pač imajo le še 70% kapacitete....

• Všeč mi je
Reactions: darjan

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Ti pa se pesimističen glede tega. LiFe ima precej boljše karakteristike kot Lipo glede tega, pa tudi kakšen renominiran proizvajalec zna pomagati.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.695
9.477
113
Če daš kakšne deep cycle svinčene mogoče. LiFepo4 imajo 4000+ ciklov, tko da 10 let naj ne bi bil problem, pa še potem jih lahko naprej uporabljaš, pač imajo le še 70% kapacitete....
Cena tega je pa? Pa še to, kok ti dajo pa garancije na to? Na "naj ne bi bil problem" se dokler ti ne dajo 10 let garancije ni za zanašat.

PS: 100Ah cca 600 EUR. Fajn. Sam to pol ni 10.000 EUR investicija, ampak precej več. Z AGM akumulatorji mam pa izkušnje in nanj dlje kot za 2 leti ne računam. Je pa cena 150 EUR za 100 Ah.