sončna elektrarna

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
E+ je po moje trotlziher scena. Prej hčerinska družba Elektro Maribor ( večina štajerskih uporabnikov je pri njih) sedaj pa jih je "kupil" HSE (holding SLO elektrarn), ker distributer ne sme prodajat elektrike.

Mislim, da čakajo na 1.9. ko bodo zunaj novi ceniki. ;)

Sicer iz leta 2021 (lani jeseni so pridobili ful novih naročnikov) so tretji s 13% (prvi Gen-i imel 21%).

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Ne vem... Za danes ne vem, cene SE so sle tudi nenormalno gor. Sem rekla sorodnikom da ce jima zmontirajo 15kw za obljubljenih 15,5k€, nak skočita, drugace pa se malo ustavit pa zadihati. Do 2024 je se nekaj casa. Res, me prav zanima, kaj bodo po ogledu rekli.
Bolj malo časa je, sploh v osrednji SLO. Ker se čaka na soglasja 4-5 mesecev, ker ni robe za postavit in ker se zlahka zgodi, da ne dobiš več sploh soglasja, ker je trafo že poln.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Teli letni netmeteringi in dozivljenjsko ostajanje nantem režimu so v pogodbah s prodajalcem. Torej pri meni trenutno petrol. Ce prodajalec zapre vrata kot gledamo sedajle pri telekomunpa e.onu alinkaj je bil, je treba novo pogodbo. Po letu 2024 - bo slo skleniti letni netmetering po starem? Ce kaj, se ne smem zafrkniti, da bi mogla 2025 npr na nov režim, ker binsel prodajalec zigrund. Nekako racunam petrol, da ostane v igri.
Net metering je vezan na pogodbo z upravljavcem omrežja (pogodba o priklopu), ne o dobavi. In do 31.12.2023 bo treba sklenit to pogodbo ...

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.413
2.372
113
Pomurje
Vedno več je govora o prekinitvi-solidarnost-protekcionizmu zaradi net meteringa.

V obzir je treba vzeti tudi možnost, da bo se te pogodbe prekinilo.
Če se bo, v trenutku izklopim varovalke in nazaj na biomaso ali k.olje.

• Všeč mi je
Reactions: zoom in darjan

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
To pa ni res... Jaz imam to v Petrolovi pogodbi...
Pogodba je sklenjena za cas delovanja naprave za samooskrbo...

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
Beri od sporocila 1723 od SJVT1 dalje... Vem da je govora nonstop o tem, kdaj je bila SE priklopljena, ampak te stvari niso dorecene v pogodbi upravljavcem, ampak v pogodbi z dobaviteljem.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
Kaj bi pa visja sila bila npr v tem primeru, da bi se petrolu splacalo prekinjati pogodbo. Po koliko pa moje viske dobi, da je to tako blazno drago zanj, da ne bi zmogel in bo kar propadel, da lahko vzklika visja sila?!

SE je tok malo zaenkrat, da smo nikakav faktor. Bodo pa v imenu SE ne prekinjali pogodb, ker tu ni nobenega profita, samo skoda, sploh v trenutni situaciji, ampak enostavno vsem malo dvignili cene, ce se situacija obrne, pa zadeva resena. Sonckarji pri nas res nismo tok pomembni zaenkrat, da bi se bilo sploh vredno pregovarjati. Nove se pa bremza. Z neizdajo soglasij, ce ze, pa s cakanjem, da bodo vse zamudili, subvencij ni...

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: ales85

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Zanimivo da so nemci že pred trenutno energetsko krizo pogruntali da se jim vlaganje v OVE maščuje kot bumerang, pri nas moramo pa očitno do tega nivoja še prit. Več sončnih, dražja bo elektrika za končnega uporabnika. Več časa se bodo viški zastonj pretakali po omrežju (brez omrežnine), slabša bo kvaliteta omrežja. Če že, bi morali uvest vsaj avstrijski sistem z baterijami in ustreznimi pogodbenimi vezavami na obračune viškov.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
Zanimivo da so nemci že pred trenutno energetsko krizo pogruntali da se jim vlaganje v OVE maščuje kot bumerang, pri nas moramo pa očitno do tega nivoja še prit. Več sončnih, dražja bo elektrika za končnega uporabnika. Več časa se bodo viški zastonj pretakali po omrežju (brez omrežnine), slabša bo kvaliteta omrežja. Če že, bi morali uvest vsaj avstrijski sistem z baterijami in ustreznimi pogodbenimi vezavami na obračune viškov.
Za 3% potreb omrežja? :oops1:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Baterije znajo biti razlog da bo omreznine se bistveno manj.
Sicer pa pri trenutnih cenah elektrike se splaca postaviti soncno tudi ce placas omreznino.
Ce pa bi viske dobil placane, si pa sploh zmagal.
HE ne postavljajo soncnih za delanje izgub na nabrezjih jezov. Pri teh cenah elektrike se ze lepo splaca elektriko prodajat in kasneje kupovat ko jo rabis (z omreznino) .
Ce bi obstajal bullet proof kogeneracija na les, bi marsikdo ki ima lasten les sel off grid. Poleti sonce, pozimi drva.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
a zdej sm pa jest s svojimi 13kW sončkom kriv za slabo omrežje?
kaj so pa prej delali?