sončna elektrarna

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.214
113
Pozna kdo ta all-in-one hibridni inverter?

Nismo več daleč od neke cenovno ugodne rešitve SE z baterijo.
Baterija:
rabimo še vsaj tri module za trifazni sistem, BMS kontroler za baterije in za odklop sistema od el. omrežja dodaš še auto switch. Solarni paneli so tudi sprejemljiva cena.

Večino leta si tako energetsko neodvisen, porabe v VT razen v dneh brez sonca imaš 0 ali pa minimalno, tudi pozimi. Neznanka ostaja samo kam se bo gibala cena el. energije, če ostane kjer je sedaj, je ROI takega sistema verjetno nikoli. Vprašanje kako bi el. distributerji gledali na to inštalacijo, načeloma če lahko uporabimo residential UPSe brez njihovega soglasja in vednosti, bi potem tudi ta sistem šel skozi. ČE bi pa želel viške oddajat v el. omrežje bi se pa znalo zakomplicirat, ampak glede na trenutno ceno odkupa viškov, je to ekonomsko nesmiselno.
Kakšno pa imaš ogrevanje za ta primer? Najbrž ne TČ?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113
Pozna kdo ta all-in-one hibridni inverter?

Nismo več daleč od neke cenovno ugodne rešitve SE z baterijo.
Baterija:
rabimo še vsaj tri module za trifazni sistem, BMS kontroler za baterije in za odklop sistema od el. omrežja dodaš še auto switch. Solarni paneli so tudi sprejemljiva cena.

Večino leta si tako energetsko neodvisen, porabe v VT razen v dneh brez sonca imaš 0 ali pa minimalno, tudi pozimi. Neznanka ostaja samo kam se bo gibala cena el. energije, če ostane kjer je sedaj, je ROI takega sistema verjetno nikoli. Vprašanje kako bi el. distributerji gledali na to inštalacijo, načeloma če lahko uporabimo residential UPSe brez njihovega soglasja in vednosti, bi potem tudi ta sistem šel skozi. ČE bi pa želel viške oddajat v el. omrežje bi se pa znalo zakomplicirat, ampak glede na trenutno ceno odkupa viškov, je to ekonomsko nesmiselno.
To da rabiš 3 inverterje in 3 baterije je traparija.

Dober inverter bo imel (verjetno že obstaja):
- priklop za sončne celice
- priklop za baterijo in komunikacijo z njo (bms)
- 3f izhod

Mislim da Huawei SUN2000 to podpira:
1662617728404.png

In če daš še tole škatlo "Huawei backup box" na dovod v hišo imaš štrom tudi če omrežje pade:
Automatic detection & switchover Provide Reliable backup power

Nazadnje urejeno:

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Imam TČ, ampak glavnino moje porabe (razen mogoče nekaj zimskih dni na leto in poletnih mesecev) ne predstavlja TČ (grejem in hladim) in si tega sistema ne bi urejal zaradi ali okoli TČ. sicer pa 7k€ za 10kWh baterijski sistem je že zelo OK cena, pa še bo padla, ker je to proti lani že sedaj več kot 30% nižja postavka.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
To da rabiš 3 inverterje in 3 baterije je traparija.

Dober inverter bo imel (verjetno že obstaja):
- priklop za sončne celice
- priklop za baterijo in komunikacijo z njo (bms)
- 3f izhod

Mislim da Huawei SUN2000 to podpira:
Poglej priponko 59194
In če daš še tole škatlo na dovod v hišo imaš štrom tudi če omrežje pade:
Automatic detection & switchover Provide Reliable backup power

Sem videl tudi Huaweia, ne vem pa več kaj me je zmotilo. No pa tudi cenejši je.

Glede Growatt 3 inverterje ne vem kje si videl. Rabiš en inverter, en BMS in za trifazni sistem vsaj tri baterije, lahko so pa tudi 4, 5 ali več. Pač ni neka raketna znanost niti ni neka huda cena. Le da Huawei je še cenejša rešitev.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
in
in

kapaciteta 10kWh
suma: 9k€
Ni slabo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Imam TČ, ampak glavnino moje porabe (razen mogoče nekaj zimskih dni na leto in poletnih mesecev) ne predstavlja TČ (grejem in hladim) in si tega sistema ne bi urejal zaradi ali okoli TČ. sicer pa 7k€ za 10kWh baterijski sistem je že zelo OK cena, pa še bo padla, ker je to proti lani že sedaj več kot 30% nižja postavka.
V izračun si daj menjavo akujev na dve leti.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43
Če daš kakšne deep cycle svinčene mogoče. LiFepo4 imajo 4000+ ciklov, tko da 10 let naj ne bi bil problem, pa še potem jih lahko naprej uporabljaš, pač imajo le še 70% kapacitete....

• Všeč mi je
Reactions: darjan

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Ti pa se pesimističen glede tega. LiFe ima precej boljše karakteristike kot Lipo glede tega, pa tudi kakšen renominiran proizvajalec zna pomagati.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Če daš kakšne deep cycle svinčene mogoče. LiFepo4 imajo 4000+ ciklov, tko da 10 let naj ne bi bil problem, pa še potem jih lahko naprej uporabljaš, pač imajo le še 70% kapacitete....
Cena tega je pa? Pa še to, kok ti dajo pa garancije na to? Na "naj ne bi bil problem" se dokler ti ne dajo 10 let garancije ni za zanašat.

PS: 100Ah cca 600 EUR. Fajn. Sam to pol ni 10.000 EUR investicija, ampak precej več. Z AGM akumulatorji mam pa izkušnje in nanj dlje kot za 2 leti ne računam. Je pa cena 150 EUR za 100 Ah.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Cena tega je pa? Pa še to, kok ti dajo pa garancije na to? Na "naj ne bi bil problem" se dokler ti ne dajo 10 let garancije ni za zanašat.

PS: 100Ah cca 600 EUR. Fajn. Sam to pol ni 10.000 EUR investicija, ampak precej več. Z AGM akumulatorji mam pa izkušnje in nanj dlje kot za 2 leti ne računam. Je pa cena 150 EUR za 100 Ah.
Manj kot 10k€.

• Všeč mi je
Reactions: kalbo

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113
Manj kot 10k€.
Pa še tole:
1662624312589.png

• Všeč mi je
Reactions: kalbo in damirj

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43

Malo se znajdeš, pa dobiš Lifepo4 po le malo dražji ceni kot AGM: https://www.mydealz.de/deals/12v-20...nselanlage-fotovoltaik-akku-pv-anlage-2032207

Pa dejmo raje operirat z kWh. 1,6k € za 10 kWh če kupiš, ko je akcija. Glede kvalitete se pač malo na reviewe in teste zanašaš, sicer pa pri taki ceni, tudi če kak crkne po parih letih ni sile. Lifepo4 načeloma je dobra zadeva...

sad

Guru
24. avg 2007
21.168
9.801
113
. Glede kvalitete se pač malo na reviewe in teste zanašaš,
A to od tistih, ki so plačani za testiranje?
Sem ravno gledal za power box za doma in če se zanašaš samo na te teste in reviewe se većinoma fajn nategneš. Je treba zadevo naštudirat in znati med vrsticami brat.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Pa še tole:
Poglej priponko 59201
Sam tok. 2,5 kW in še 1kw za zagonske tokove. Sej se zavedaš, da je to tisto, kar imaš obešeno na eni 16A varovalki, torej zelo malo. Pozabi pralni stroj z električnim grelcem. To ne pokrije niti enega cikla pranja. Da o kaki indukcijski plošči, ki jo zdaj goniš v bajti ne govorim. Če to priklopiš tjale gor, mislim, da počepne zelo hitro.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Glede na to, da imaš napisano, da je lahko špica 3,5 kw max 10s, to pa indukcija potegne ven za šalo, potem to, ko ti bo žena začela kuhat kosilo, po možnosti bo dala pa še cote prat in sušit, počepne praktično takoj.
Tud piše, da je uporabna kapaciteta 5kWh, to pomen, da ti tole ne zdrži enga cikla pralnega stroja, al pa max 1 cikel.

Tale zadeva skupaj z elektrarno je namenjena kakemu vikendu, da ti špila televizija in ostale nizkowatne zadeve, za to je vrhunsko in so šle stvari res naprej. Grelcev na tole ne boš šibal prav dolgo. Zato se pa smejim ljudem, ki sanjajo, kako bodo šli off grid na sonce.

V avtodomarskem svetu je podobno. Ti si lahko z recimo dvema 150 Ah akumulatorjema avtonomen tud brez celic precej časa, s celicami praktično ves čas, sam pod pogojem, da ti hladilnik, gretje in podobno šiba na plin.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Potratni niso v smislu elektromotorjev. Grelec je še zmer grelec in ja, pol pa mogoče dva cikla. Kje je še kuhanje, voda za umivanje in ostale stvari, ki so nam zdaj samoumevne da delajo. Na baterijo je hitr jasno da pač ne gre vse.

• Všeč mi je
Reactions: sad

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Pišeš precej v worst-case-scenario. SPloh pa nihče ne pravi, da je hranilnik 5kWh dovolj. Glede na tvoj način bivanja si preračunaj, kaj potrebuješ. Če ima nekdo dnevno porabo v povprečju 25kWh na dan, potem je menda ja jasno, da s 5kWh baterijo nima kaj počet.

Sicer pa glede na to, da lahko večino takšnih opravil delaš podnevi, ko od SE dejansko nekaj dobiš, ti baterija takrat k ničemur ne pripomore. Verjetno kuhaš ne sredi noči, pralni, pomivalni stroj lahko tako komot furaš sredi dneva. Hladilnike, zamrzovalnike, TV in luči bo pa menda ja peljalo celo noč BP.

• Všeč mi je
Reactions: piagolo