sončna elektrarna

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Cena tega je pa? Pa še to, kok ti dajo pa garancije na to? Na "naj ne bi bil problem" se dokler ti ne dajo 10 let garancije ni za zanašat.

PS: 100Ah cca 600 EUR. Fajn. Sam to pol ni 10.000 EUR investicija, ampak precej več. Z AGM akumulatorji mam pa izkušnje in nanj dlje kot za 2 leti ne računam. Je pa cena 150 EUR za 100 Ah.
Manj kot 10k€.

• Všeč mi je
Reactions: kalbo

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Manj kot 10k€.
Pa še tole:
1662624312589.png

• Všeč mi je
Reactions: kalbo in damirj

first1

Fizikalc
19. mar 2018
328
158
43
Cena tega je pa? Pa še to, kok ti dajo pa garancije na to? Na "naj ne bi bil problem" se dokler ti ne dajo 10 let garancije ni za zanašat.

PS: 100Ah cca 600 EUR. Fajn. Sam to pol ni 10.000 EUR investicija, ampak precej več. Z AGM akumulatorji mam pa izkušnje in nanj dlje kot za 2 leti ne računam. Je pa cena 150 EUR za 100 Ah.
Malo se znajdeš, pa dobiš Lifepo4 po le malo dražji ceni kot AGM: https://www.mydealz.de/deals/12v-20...nselanlage-fotovoltaik-akku-pv-anlage-2032207

Pa dejmo raje operirat z kWh. 1,6k € za 10 kWh če kupiš, ko je akcija. Glede kvalitete se pač malo na reviewe in teste zanašaš, sicer pa pri taki ceni, tudi če kak crkne po parih letih ni sile. Lifepo4 načeloma je dobra zadeva...

sad

Guru
24. avg 2007
21.040
9.681
113
. Glede kvalitete se pač malo na reviewe in teste zanašaš,
A to od tistih, ki so plačani za testiranje?
Sem ravno gledal za power box za doma in če se zanašaš samo na te teste in reviewe se većinoma fajn nategneš. Je treba zadevo naštudirat in znati med vrsticami brat.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.695
9.477
113
Pa še tole:
Poglej priponko 59201
Sam tok. 2,5 kW in še 1kw za zagonske tokove. Sej se zavedaš, da je to tisto, kar imaš obešeno na eni 16A varovalki, torej zelo malo. Pozabi pralni stroj z električnim grelcem. To ne pokrije niti enega cikla pranja. Da o kaki indukcijski plošči, ki jo zdaj goniš v bajti ne govorim. Če to priklopiš tjale gor, mislim, da počepne zelo hitro.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.695
9.477
113
Glede na to, da imaš napisano, da je lahko špica 3,5 kw max 10s, to pa indukcija potegne ven za šalo, potem to, ko ti bo žena začela kuhat kosilo, po možnosti bo dala pa še cote prat in sušit, počepne praktično takoj.
Tud piše, da je uporabna kapaciteta 5kWh, to pomen, da ti tole ne zdrži enga cikla pralnega stroja, al pa max 1 cikel.

Tale zadeva skupaj z elektrarno je namenjena kakemu vikendu, da ti špila televizija in ostale nizkowatne zadeve, za to je vrhunsko in so šle stvari res naprej. Grelcev na tole ne boš šibal prav dolgo. Zato se pa smejim ljudem, ki sanjajo, kako bodo šli off grid na sonce.

V avtodomarskem svetu je podobno. Ti si lahko z recimo dvema 150 Ah akumulatorjema avtonomen tud brez celic precej časa, s celicami praktično ves čas, sam pod pogojem, da ti hladilnik, gretje in podobno šiba na plin.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.695
9.477
113
Potratni niso v smislu elektromotorjev. Grelec je še zmer grelec in ja, pol pa mogoče dva cikla. Kje je še kuhanje, voda za umivanje in ostale stvari, ki so nam zdaj samoumevne da delajo. Na baterijo je hitr jasno da pač ne gre vse.

• Všeč mi je
Reactions: sad

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Pišeš precej v worst-case-scenario. SPloh pa nihče ne pravi, da je hranilnik 5kWh dovolj. Glede na tvoj način bivanja si preračunaj, kaj potrebuješ. Če ima nekdo dnevno porabo v povprečju 25kWh na dan, potem je menda ja jasno, da s 5kWh baterijo nima kaj počet.

Sicer pa glede na to, da lahko večino takšnih opravil delaš podnevi, ko od SE dejansko nekaj dobiš, ti baterija takrat k ničemur ne pripomore. Verjetno kuhaš ne sredi noči, pralni, pomivalni stroj lahko tako komot furaš sredi dneva. Hladilnike, zamrzovalnike, TV in luči bo pa menda ja peljalo celo noč BP.

• Všeč mi je
Reactions: piagolo

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Pišeš precej v worst-case-scenario. SPloh pa nihče ne pravi, da je hranilnik 5kWh dovolj. Glede na tvoj način bivanja si preračunaj, kaj potrebuješ. Če ima nekdo dnevno porabo v povprečju 25kWh na dan, potem je menda ja jasno, da s 5kWh baterijo nima kaj počet.
Za poleti ne rabiš (še posebej ne toliko), za pozimi ti pa ne pride prav, ker ne bo viškov, ki bi šli v baterije.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Ni problem sredi dneva furat porabnike problem je konec januarja furat, ko se je sonce 3x malo nakremzil cez oblake. Za eno ledico v se skupaj .

• Všeč mi je
Reactions: sad

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Sicer pa ne razumem, zakaj tu notri vlačiš avtodom, ker je to kvečjemu primerljivo z off-grid inštalacijo na vikendici. Kjer ko porabiš kar imaš v baterijah in če ni sonca, si dejansko na mrzlem in v temi. Če imaš hišo z elektro omrežjem, ti takrat, ko nimaš ne sonca, ne baterij, pomagaš z omrežjem. SE z baterija je smisel, da si nižaš porabo iz el omrežja, še posebno VT.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Ni problem sredi dneva furat porabnike problem je konec januarja furat, ko se je sonce 3x malo nakremzil cez oblake. Za eno ledico v se skupaj .
Smo že videli, da tudi sredi zime lahko računaš v povprečju na 1/4 do 1/3 poletne proizvodnje, kar ni tako malo. Imaš pa za backup še vedno tudi el. omrežje.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Ja ker ti pišeš o SE z vračanjem viškov v el. omrežje. Če si SE omisliš v izvedbi kot UPS ti z distributerjem nimaš nič in tako lahko ostaneš na dvotarifnem sistemu.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Jasno da. Tudi kolo mi takrat koristi približno enako okoli 0, zato imam še avto (beri el. omrežje).