sončna elektrarna

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Ker za izdelavo, lansiranje produkta na trg ni dovolj samo to. Je potrebno s tem tudi (pre)živeti.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.126
5.059
113
Nuku`Alofa
Pametno bi torej bilo baterija+16A priklop za đabe. Itak bi baterijo tudi z 16A napolnil da bi ob spike zagotavljala dovolj moci? Edino ce huda zima…

Ni problem huda zima (hud mraz), če sije sonce. Problem je megla oziroma nizka oblačnost, zaradi katere včasih nekateri kraji po dva meseca ne vidijo sonca. Takrat je lastna proizvodnja dva meseca na čisti nuli...

• Všeč mi je
Reactions: sad in Hanzi

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Samo še komentar na to, zakaj inverterji ne znajo odklopiti hiše.
Inverterji so vedno priklopljeni znotraj hiše. Torej imaš takole:
Zunanje omrežje -> Števec -> FID stikalo -> inverter priklopljen na 3f in istočasno gre štrom preko istih 3f kablov do varovalk za porabnike.
Tako da inverter sam po sebi ne more odklopiti hiše od omrežja. Lahko samo sebe ugasne; tok pa bo še vedno tekel iz omrežja v hišo, ker gre mimo inverterja.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Gavran

oby

Fizikalc
20. jul 2008
383
130
43
Pač še en smart gateway moraš dat vmes; ti zna gledat ali je štrom in potem ustrezno priklapljat/odklapljat...

Recimo jaz imam že sedaj narejeno: Grid -> števec -> merilec - Vhodna omarica (kjer je stikalo za odklop od omrežja in združitev na eno fazo za napajanje na agregat) - Varovalke - Inverter...

Pač samo un štekar za odklop moram zamenjati z enim brihtnim, ki bi moral od MOD merilca dobivat signal da od zunaj ni elektrike in dvignit notranje omrežje in ta baterija je lahko manjša, ker če smo podnevi itak SE naredi za 5x bajto poleti; problem je pozimi ker toplotna večjo moč... torej je logično samo 3f baterijo priklopit.
Ampak glede na cene in netmetering to ni še smiselno... Fino pa je, da imamo že približno vse pripravljeno; ker majstri SE priklapljajo po liniji najmanjšega truda in pol ti pol kablov manjka.

• Všeč mi je
Reactions: futuristic

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.005
3.700
113
Kakšna je prednost all black oz. black frame panelov?
Kakšna je razlika v ceni s primerljivimi paneli?

pol3ni

Fizikalc
10. jan 2011
356
239
43
Idrija
Jo ni,razen estetskega vidika.So dražji in manj dajo od sebe.Koliko % dražji so,pa ne vem.
Sicer je pa up.Jabe pravi naslov za te panele.Ima kaj za povedat,sploh čez Bisol

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej in Hanzi

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
Tisti ki ste v tem letu, še raje zadnje mesece montirali SE - kakšna je bila cena po kW, oz 12 kW = ???

Za kontrolo mojega ponudnika, me pa roba čaka, kar je tudi nekaj vredno.

Pa še nekaj - kdo ima sedaj najboljše pogoje za "oddajo/odjem" elektrike? GenI, Energija Plus,...?

pol3ni

Fizikalc
10. jan 2011
356
239
43
Idrija
Evo meni montirajo ravno ta teden.Oziroma kabli,razsmernik in ostalo v omarici imam zmontirano.Drugi teden,če bo vreme mi zmontirajo še ostalo.Imam pa tudi jaz ves material že doma skladiščen.Ja cene so šle gor ja,mene pride 13,50 kW 16,5 K.Jaz bom vse skupaj prestavil na Gen-i.Kar sem gledal bodo še najmamnj podražili

• Všeč mi je
Reactions: Ateis in Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
Energija plus na maile ne odgovarja, tako da ne vem kako je s tem. Res pa tudi nisem žnarila dalje. Tu tudi nobenega ocitno ni, da bi povedal.

Petrol ponudi pavšal 40€ za bilokaki visek. Lahko zgolj 1kwh. Cen še ni spremenil sa samooskrbo. Kwh je z vsemi davščinami je 12 centov, s 1.9. ce bo ta mali davek nekaj ceneje...

Geni mi je pa lani dal tak odgovor:
Glede viškov pa želimo pojasniti, da za vsako preseženo MWh, ki jo izkažejo obračunski podatki, se vam prizna popust v višini mesečnega nadomestila. Viškov pa se trenutno neodplačano predajo dobavitelju ob koncu obračunskega obdobja.
Zdaj ne vem, a je vsakih 1000kwh vrednih evro pa pol ali 12x1,5€ ali koliko je zdaj tisto nadomestilo. Ce kdo ve, prosim, naj pove.

Jaz sem trenutno na Petrolu, ker prvo leto sem pac racunala na viske, nisem pa vedela koliko. Moram se enkrat povprašati Gen-i, koliko tocno zdaj vrnejo/odpišejo.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Hrvatom plačujejo....samo morajo lastniki elektraren plačat omrežnino...

mags

Fizikalc
11. nov 2020
201
96
28
Jaz sem imel prvo leto ,to je 2020 viška dober MW pri genu , za to sem dobil tri mesečne položnice po 13,66 EUR dobropisa, se pravi tri mesece nisem rabil plaćat tega zneska, je pa to veljalo , če si imel viška polne MW , kako je sedaj ne vem.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
Lahko točno napises, kaj pise tam.

Glede na odgovor, ki so ga podali meni, ne vem od kje tak popust, razen ce so se pogoji spremenili.