sončna elektrarna

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Ja jaz sem tudi nekje to zasledil...
Pomisli. Na elektriko se plačuje trošarina, kup dajatev, ki skrbijo za delovanje omrežja in infrastrukture ... skratka zakaj bi ti država oz. proračun dovolil jemanje zastonj sonca?

Če imaš možnost priklopa na električno omrežje potem ga moraš koristit v vsakem primeru, sicer itak ne dobiš gradbenega/uporabnega oz. imaš karkoli že imaš je to v ilegali (črna gradnja). Ločeno offgrid omrežje je možno samo v okviru nekih malih opcij, par 100W kolikor vem (se ne pokrije za namen offgrida, to je bolj zato da se legalizira solarce na vikendih, gorskih kočah ipd.).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.925
6.976
113
Koliko pa stane minimalni priklop, ki je možen? mesečno, brez porabe, torej samo dajatve?

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Pomisli. Na elektriko se plačuje trošarina, kup dajatev, ki skrbijo za delovanje omrežja in infrastrukture ... skratka zakaj bi ti država oz. proračun dovolil jemanje zastonj sonca?

Če imaš možnost priklopa na električno omrežje potem ga moraš koristit v vsakem primeru, sicer itak ne dobiš gradbenega/uporabnega oz. imaš karkoli že imaš je to v ilegali (črna gradnja). Ločeno offgrid omrežje je možno samo v okviru nekih malih opcij, par 100W kolikor vem (se ne pokrije za namen offgrida, to je bolj zato da se legalizira solarce na vikendih, gorskih kočah ipd.).
Ker so te dajatve povezane s pridobivanjem energije. Ce uporabljas sonce in si dejansko off-grid, ne jemljes nikomur nicesar.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Ker so te dajatve povezane s pridobivanjem energije. Ce uporabljas sonce in si dejansko off-grid, ne jemljes nikomur nicesar.

Tehnično pretvarjaš javno dostopno dobrino v privat korist. Zato se pa regulira take dobrine, enako je z vetrom ki pihlja mimo, pa z vodo in nafto če jo imaš slučajno na dvorišču. Dostop do tega ti mora odobrit država, ta pa odobri samo pod določenimi pogoji ki so zanjo (torej družbo kot celoto) koristni. Privat elektrarne za lastne potrebe niso dovoljenje oz. so dovoljene v omejenih primerih.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
Ce imas moznost priklopa na elektriko, moras biti priklopljen, offgrid si lahko samo, ce elektrike ni. Analogija... Lahko imas MČN, ampak samo dokler ne gre mimo bajte kanalizacija, potem se moras priklopiti. Recimo to slednjo varianto podajam, ker je kar pogosta, gre pa za prakticno za enako zadevo.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Tehnično pretvarjaš javno dostopno dobrino v privat korist. Zato se pa regulira take dobrine, enako je z vetrom ki pihlja mimo, pa z vodo in nafto če jo imaš slučajno na dvorišču. Dostop do tega ti mora odobrit država, ta pa odobri samo pod določenimi pogoji ki so zanjo (torej družbo kot celoto) koristni. Privat elektrarne za lastne potrebe niso dovoljenje oz. so dovoljene v omejenih primerih.
Ne, ni isto. No, vsaj ne pod pogojem, da jo uporabljas le kolikor sveti na tvojo streho. Je ni mogoce drugace uporabiti.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Ne, ni isto. No, vsaj ne pod pogojem, da jo uporabljas le kolikor sveti na tvojo streho. Je ni mogoce drugace uporabiti.

Sam sem zraven potoka pa ne morem postavit MHE oz. recimo tako, realno bi jo lahko, ko bi imel podpisanih 10 zahtevanih papirjev. Za vsaj 5 sem prepričan da jih nebi dobil ker jih na drugi strani nebi podpisali, začenši z ARSOtom. Vsekakor rabiš za neko "pravo" solarno elektrarno tudi presojo vplivov na okolje (kar dela ARSO) in črne celice, ki jemljejo sončno energijo metuljčkom so mogoče enak problem kot potencialne ribe v mojem potoku.

Tele netmetering solarne elektrarne so bypassale en kup omejitev, ki so obstajale in še vedno obstajajo v okviru pridobivanje električne energije. Je jasno določena specifika, ki se izvaja tudi v omejitvah (samo na strehah stan./gosp. objektov, določena max. moč pogojena z odjemnimi močmi odjemalca ipd.), ampak so precej "ohlapne" s stališča zakonodaje. Ko greš pa v gradnjo "elektrarne" (kar offgrid sončna elektrarna tehnično je) si podvržen pa drugačnim zahtevam.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.925
6.976
113
Sicer mi je jasno, kaj hočeš povedat, ni pa mi jasno, kako bi bila država na slabšem, če na streho lastne bajte, daš gor SE. Komu bi potem "kradel" energijo?

Metuljček ki je prej posedal na salonitki, gre lahko sedaj isto na panel in se naužije žarkov... V teoriji bi lahko rekli, da se manj sončnih žarkov odbije od celic, kot pa od strehe, ampak koliko je dejansko ta %?

• Všeč mi je
Reactions: ales85

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Utisevalec To se strinjam, ampak nismo razpravljali striktno o birokraciji. Z MHE bosnposegel v okolje. Z namestitvijo panelov na streho pac ne. Z neko "pravo" SE bos spet posegel v okolje. Tu jaz vidim razliko.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Sicer mi je jasno, kaj hočeš povedat, ni pa mi jasno, kako bi bila država na slabšem, če na streho lastne bajte, daš gor SE. Komu bi potem "kradel" energijo?

Če bi vsi bili na svojih elektrarnah potem električnega omrežja sploh rabili nebi. Vse super, razen tistih, ki nimajo (dovolj) sonca ... aja za te je pa vseeno, naj se preselijo. Moraš vedet, da je trenutno cena vzdrževanja električnega omrežja prenešena (večinoma) na porabo elektrike, manj je takih s porabo iz omrežja dražje je za ostale omrežje. Dokler pa je država dolžna zagotavljat elektriko vsem (realno to pomeni dostop do omrežje) pa bo lahko postavljala tudi pravila okoli "bypass" metod. Netmetering je družbeno sprejemljiva rešitev, ki zagotavlja določen nivo razbremenitve stroškov, dodatne vire energije in zagotavlja še vedno uporabno električno omrežje (z novimi pogodbami ki bodo vključevale tudi omrežnino je to še bolj fer, do sedaj je bilo tole malo "sebično" rešeno). Offgrid rešitev razen na točki "razbremenitev stroškov" nima nobene koristi za družbo ampak ravno nasprotno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.925
6.976
113
To je druga stran, prvo si rekel, da pač ne moreš "jemati" naravnih virov ki so skupno dobro. Nafte pod parcelo, potoka, rekel, ipd...

Še vedno pa ne vemo, koliko je cena najmanj močnega 1F priključka?

• Všeč mi je
Reactions: ales85

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Če bi vsi bili na svojih elektrarnah potem električnega omrežja sploh rabili nebi. Vse super, razen tistih, ki nimajo (dovolj) sonca ... aja za te je pa vseeno, naj se preselijo. Moraš vedet, da je trenutno cena vzdrževanja električnega omrežja prenešena (večinoma) na porabo elektrike, manj je takih s porabo iz omrežja dražje je za ostale omrežje. Dokler pa je država dolžna zagotavljat elektriko vsem (realno to pomeni dostop do omrežje) pa bo lahko postavljala tudi pravila okoli "bypass" metod. Netmetering je družbeno sprejemljiva rešitev, ki zagotavlja določen nivo razbremenitve stroškov, dodatne vire energije in zagotavlja še vedno uporabno električno omrežje (z novimi pogodbami ki bodo vključevale tudi omrežnino je to še bolj fer, do sedaj je bilo tole malo "sebično" rešeno). Offgrid rešitev razen na točki "razbremenitev stroškov" nima nobene koristi za družbo ampak ravno nasprotno.
Mogoce je pa smisel v tem, da bi taksni "otocarji" radi bili eko in ne financirali "grde" elektrike umazancem? :evil:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
To je druga stran, prvo si rekel, da pač ne moreš "jemati" naravnih virov ki so skupno dobro. Nafte pod parcelo, potoka, rekel, ipd...

Še vedno pa ne vemo, koliko je cena najmanj močnega 1F priključka?

Najmanjša priključna varovalka oz. moč je 16A ki se obračunava po moči 4kW. Za priklop je plačilo cca. 200EUR, prispevki iz tega naslova so pa (na pamet) malo nad 5EUR na mesec.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.925
6.976
113
Najmanjša priključna varovalka oz. moč je 16A ki se obračunava po moči 4kW. Za priklop je plačilo cca. 200EUR, prispevki iz tega naslova so pa (na pamet) malo nad 5EUR na mesec.
Pomeni za 50€ letno si lahko off-grid. Ni baš neki strošek, oz da bi za nekoga bil deal breaker. Pa še 16A ima na voljo, če kdaj dejansko zagusti.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Pomeni za 50€ letno si lahko off-grid. Ni baš neki strošek, oz da bi za nekoga bil deal breaker. Pa še 16A ima na voljo, če kdaj dejansko zagusti.

Ja ampak offgrid pomeni da moraš postavit svojo solarno elektrarno "by the book", kar pomeni da rabiš soglasje vsaj 10 vpletenih ljudi in en ne podpiše pa ne moreš nič naredit. Recimo za netmetering ne rabiš soglasja sosedov, za solarno elektrarno ga pa rabiš. Te ne mara en sosed, papa elektrarna. Rabiš gradbeno, rabiš izpit za obratovanje elektrarne, rabiš letne preglede (najbrž tudi če je offgrid), .... ni računice.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Torej tisto linkano v tej temi, potem odpade, čeprav sami oglašujejo, da ne rabiš nič za postavitev?

Tole: https://www.eurodiskont.net/izdelek/trofazna-114kw-elektrarna-growatt-3x5000w-960ah-wi-fi/

Po mojem ni po zakonu tole. Siva cona so sedaj netmeteringi z baterijami, ti se tržijo in so očitno dovoljeni, ampak to pač ni offgrid kot si ga ti omenil.

Recimo direktno karkoli ni pod pogoji netmeteringa rabi gradbeno dovoljenje, s tem lahko začneš potem s "težavami".

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.925
6.976
113
Pametno bi torej bilo baterija+16A priklop za đabe. Itak bi baterijo tudi z 16A napolnil da bi ob spike zagotavljala dovolj moci? Edino ce huda zima…

zoom

Fizikalc
14. maj 2014
684
238
43
Kaj pa bi se zgodilo če bi na podlagi enakih možnosti sprožil tožbo proti distributerju? Kako lahko koristi Tp in omrežje le nekaj uporabnikov? Pavšalno omrežje plačujemo vsi, torej?

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.005
3.700
113
Ja ampak offgrid pomeni da moraš postavit svojo solarno elektrarno "by the book", kar pomeni da rabiš soglasje vsaj 10 vpletenih ljudi in en ne podpiše pa ne moreš nič naredit. Recimo za netmetering ne rabiš soglasja sosedov, za solarno elektrarno ga pa rabiš. Te ne mara en sosed, papa elektrarna. Rabiš gradbeno, rabiš izpit za obratovanje elektrarne, rabiš letne preglede (najbrž tudi če je offgrid), .... ni računice.
Imam off grid fotovoltaiko za električnega pastirja. Kaj mi grozi?