sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.865
6.520
113
za petrol ne vem. je bil pa vedno, ko sem dala ponudbe ven, dražji od genija. nazadnje sploh nisem več. jaz sem namreč kar nekaj let spremljala, kaj se dogaja s cenami SE in vsako leto dala ponudbe delati. lansko leto se je želena računica poklopila, potem se je pa še tale FOMO začel in sem samo vesela, da se ponesreči prehitela vse skupaj.

bi pa tudi na petrol dala zdaj, zakaj pa ne. planet solar, sol navitas, enerson, sonce,... dala sem še nazadnje še merkur in ece, maribor ima najbrž analoga... mali spjčki, ki so zrasli naenkrat in bodo poniknili še hitreje pa me res niso zanimali. niti niso cenejši, ko sem gledala ponudbe od znancev.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
kakor so meni razložili, privat na samooskrbi ne morem prodajati viškov. lahko jih samo podarim nekomu, ki je tudi na soncu. varščina je cca 500€ (kupiš nek kripto v tej vrednosti ali nekaj takega) za vsakega ki se priklopi. Ker bomo imeli predvidoma (in tudi sedaj se že kaže tako) kar nekaj viškov, sem najprej kalkulirala, če bi prestavila tudi starše sem, ampak čim SE ne pridela dovolj, da pokrije tudi njihove potrebe, so cene visoke. Zastonj je seveda samo kwh, ki ga računa sonce, vse davščine se še vedno plačajo in na koncu se mi ni dalo s tem zafrkavati, pa še starše sem notri vleči.

Prodajaš lahko samo tako, da uradno preneseš "sosedu/znancu/prijatelju", potem ti pa ta plato piva prinese. na primer...
ja sej na isti "problem" sem naletel sam.. moji lanskoletni viški (SE je delala cca 1/2 leta) zadoščajo za 7 mesecev porabe očeta.. preostalih 5 mescev mora dokupit po "sonce cenah".. in se prihranek zaradi moje "pivo&cevap" elektrike hitro topi..
letos računam, da bo viškov dovolj, da prestavim na sonce še očeta.. in mu ostanejo samo prispevki

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
Trenutne cene bi naj bile spet na visini izpred 2 let, ker ni panelov in je konstrukcija drazja, so mi razlagali na eni firmi.
Drugace pa jaz bi vzel pri tistih, ki bi mi vgradili stevec porabe hise v elektro omarico, da vedno ves, koliko porabljas.
Pa saj je števec obvezni element. Za sončno elektrarno se vgrajujejo dvosmerni števci, tako da ti prikazuje porabljeno in pridelano količino el.energije.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
Pa saj je števec obvezni element. Za sončno elektrarno se vgrajujejo dvosmerni števci, tako da ti prikazuje porabljeno in pridelano količino el.energije.
on pomoje misli un modul, preko katerga v solaredge appu vidis trenutno porabo hiše.. pa dnevni "izkupiček".
sej načeloma je fajn zadeva.. pogledam občasno, ko kakšen nov aparat laufa - ni pa da bi skoz gledal

• Všeč mi je
Reactions: darjan

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Na mesec. Drugače sem zaenkrat zelo zadovoljen z delovanjem SE. Deluje v skladu z napovedmi. 8,3 kW SE na dan, kot je bil danes, brez oblaka, pridela malce čez 50 kW. Enako kot npr. konec aprila s to razliko, da je aprila graf proizvodnje špičast in doseže nazivno moč, junija, ko je dan daljši, pa je graf bolj sploščen. Pol panelov azimut 129, pol 219, naklon 40.
Kako si se odlocil za azimut 129 in 219?

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.722
113
še eno vprašanje ..

ce greš v delat to zraven hiše 20 metrov stran, gradbeno za nezahtevni objekt...a gre to kaj po hitrejšem postopku skozi...ali je odvisno od projektanta, kako zadevo zapakira,
Imam parcelo, ki je gradbena, in dejasnko je neuporabna škarpa mer 15x4 metre recimo (zemlja) že 4 leta pokrita s folijo... na glas razmišljam.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.865
6.520
113
še eno vprašanje ..

ce greš v delat to zraven hiše 20 metrov stran, gradbeno za nezahtevni objekt...a gre to kaj po hitrejšem postopku skozi...ali je odvisno od projektanta, kako zadevo zapakira,
Imam parcelo, ki je gradbena, in dejasnko je neuporabna škarpa mer 15x4 metre recimo (zemlja) že 4 leta pokrita s folijo... na glas razmišljam.

kaj točno sprašuješ. Moraš ti še kaj zgraditi in potem gor postaviti. ali je že nek objekt zraven hiše pa bi tja gor dal nemasto na hišo?

v prvem primeru ne vem, po kaki logiki bi šlo hitreje, če je več stvari. V drugem primeru je enako kot hiša.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.722
113
ma takole resno razmišljam - danes (včeraj nisem),

Varianta:

1. na streho pa rešeno (ni mi všeč iz več razlogov, podkonstruckija in volatilne nevihte, vedno bolj, in ostale fore, ne diši mi)
2. narediš poleg bajte nadstrešek, pa gor počiš, tudi rešeno načelno (minus je, ker lokcaija kjer bi lahko bil nadstrešek ni na vredu lokaciji - pomislek)
3. najbolje eleganta bi bila na brežini, ampak tu pa je država in predpisi in ostala šara kar potegne zraven.

bom probal mal te projektante pobarat, če so kakšne bližnjice... glede potem nekih prispevkov itd, saj verjetno 50m2 elektrarne ne rabi komunalnega in ostalih for.

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
za petrol ne vem. je bil pa vedno, ko sem dala ponudbe ven, dražji od genija. nazadnje sploh nisem več. jaz sem namreč kar nekaj let spremljala, kaj se dogaja s cenami SE in vsako leto dala ponudbe delati. lansko leto se je želena računica poklopila, potem se je pa še tale FOMO začel in sem samo vesela, da se ponesreči prehitela vse skupaj.

bi pa tudi na petrol dala zdaj, zakaj pa ne. planet solar, sol navitas, enerson, sonce,... dala sem še nazadnje še merkur in ece, maribor ima najbrž analoga... mali spjčki, ki so zrasli naenkrat in bodo poniknili še hitreje pa me res niso zanimali. niti niso cenejši, ko sem gledala ponudbe od znancev.

Hm, nam so pa Petrolovi naredili,. seveda s podizvajalcem... pri 48 panelih imam tri ki so rahlo v defektu (kakih 50%), pa sedaj že leto dni zahtevam, da module zamenjajo... pa nič od tega, sem že vsaj 10x pisaril,.. so celo po 3/4 leta prišli pomeriti, ugotovili, da so res napake... ampak ne zgodi se nič.. sedaj niti ne odpišejo več na email

razumem, da so verjetno sedaj polno zatrpani, pa vendar, ko bi delali nekaj v našem koncu, bi rabili 15 minut, da te tri panele zamenjajo

če pomislim, da je bil eden od argumentov ko so prodajali, da je smiselno vzeti nekoga, ki ne bo propadel in ki bo lahko reševal probleme, je to sedaj prava farsa

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.865
6.520
113
Norisnica bo mimo, zaloge bodo spet, paneli pa se vedno v garanciji... Marsikdo se pa ne bo imel nikomur žalit.

B81

22. jul 2007
36.928
10.500
113

Varianta:

1. na streho pa rešeno (ni mi všeč iz več razlogov, podkonstruckija in volatilne nevihte, vedno bolj, in ostale fore, ne diši mi)
2. narediš poleg bajte nadstrešek, pa gor počiš, tudi rešeno načelno (minus je, ker lokcaija kjer bi lahko bil nadstrešek ni na vredu lokaciji - pomislek)
3. najbolje eleganta bi bila na brežini, ampak tu pa je država in predpisi in ostala šara kar potegne zraven.

bom probal mal te projektante pobarat, če so kakšne bližnjice... glede potem nekih prispevkov itd, saj verjetno 50m2 elektrarne ne rabi komunalnega in ostalih for.
Na bajti imas mali ddv, zunaj pa veliki...ali pa je nekaj s subvencijo, pozabil...ce je v sklopu bajte, ni problem, ce bi streho podaljsal ali kaj takega... eno firmo poklici, da dobis info s prve roke.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.865
6.520
113

Varianta:

tole je takoj, pa mirna bosna
če je samo smer neba (če le ni sever), se še nekaj splača brcat, če lokacija ne štima zaradi senc, potem pa naj pomislek kar ostane. davek je ta mali za pomožne objekte zraven, če je gor SE, ki napaja osnovno hišo. Tu ni problemov. jaz imam malo na hiši, malo na garaži. Kajn problem.
nope... to pa dvomim. zaankrat smo se nekako iz bajte na že pozidana (torej že degradirana) zemljišča komaj preselili. Torej poslopja, lope, nadstreški, garaže ipd. meni bi sicer tudi bilo tole všeč z vidika SE, ampak nisem šla dlje od prebliska, dejansko imam najboljšo kmetijsko zemljo na ravnini, bi bil res zločin, če bi mi pustili.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Ima kdo izkušnje z večstanovanjskim objektom? Ker se bo streha menjala in je mogoče pravi čas za kaj takšnega...

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
Ima kdo izkušnje z večstanovanjskim objektom? Ker se bo streha menjala in je mogoče pravi čas za kaj takšnega...
na jesenicah je en blok.. mislm, da gen-i izvajalec .... se golob (v prejsnji funkciji) se je prisel slikat.
kako jim pa laufa pa ne vem

pa zdej je Sonce postavilo nekje.. Hrastnik?

• Všeč mi je
Reactions: igi

B81

22. jul 2007
36.928
10.500
113
Ne vgrajujejo se dvosmerni števci (se, ampak porabe mi ne vidimo), razen, če se to doplača ali če izvajalec vgrajuje "automacko". Če se prav spominjam, je darjan delal Petrol?? in ima vgrajeno.

Sam nimam, delal je Enertec, doplačilo je bilo 500 eur, ampak to me je začelo zanimat po tem, ko je že delala in sem prebral na sončnem forumu, rekli so mi, da to mi je aktualno zdaj na začetku, pa bo minilo :) No vseeno je dobra zadeva.