sončna elektrarna

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Dejansko imam podatke za 9,3 kw ker se je dodalo in v tem tednu ni na polno delalo. In je bil max v soncnem dnevu 8.7kw.

Glede na to da je bila cena položnice v povprečju 130€. S tem da je plan in želja da se doda toplotna za ogrevanje + povecanje porabe pri dejavnosti. Lahko da narobe razmišljam oz kalkuliram cene.
Dejansko pa ja ta trenutek ne rabim, gledam za naprej.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
Ne delaj si sitnosti in stroskov vnaprej.
Z varovalkami 3x35 ti bo fiksbi mesecni strosek elektrike iz slabih 20 evrov narastel na cca 45 (obracunska 10(priklopna17)kw na 23 kw!)
Poznam cloveka ki na 3x25 laufa 21kw elektratno!

• Všeč mi je
Reactions: x5x

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.675
3.272
113
Jaz imam v načrtu na 3x25 postaviti 19,6 kW. Sicer omejeno na 3x20 varovalke oz. 13,2 kW. Menda bo dovolj.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.675
3.272
113
Kolikor bo rezalo bo pač rezalo, saj nič ne moreš. Mogoče, če bi imel kakše porabnike, ki bi se vklapljali ob viških ampak to zahteva kar nekaj avtomatike zraven.

V glavnem pripravil si bom vse za naprej, prestavili bomo merilno mesto (je še notri), skopali in položili bomo 70 mm2 Al kabel od glavne linije do omarice in pa v isti izkop bom že položil cev do garaže, za morebitno električno polnilnico, če bo šlo vse v smeri elektrifikacije, da potem samo potegnem nov kabel od omarice do garaže skozi. Opcija je tudi položiti cev za morebitno baterijo, ker te zadeve ne nameravam imeti pod isto streho ampak bo nekje zunaj.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
vprašanje, rad bi dal kar vlogo noter za soglasje, izbrano nimam nič, dal bi vlogo z acca 10kw elektrarno. Kaj izpolnit in kako za podatke ki jih nimaš.

ali moraš imet izvajalca pa vse izbrano pa predračune in ostalo šaro?
Iz prve roke: izpolniš enostavno vlogo (jaz sem kar ono polno - ker imam 1X25A, zdaj hočem 3X20A), določiš koliko bi želel imeti - mislim da je 14kW sedaj max. vpišeš vse kar veš, ostalo pustiš - ne pozabi na davčno številko, čeprav je na obrazcu ni!
Po točno 20 dnevih sem dobil zahtevo za dopolnitev - enopolna shema elektrarne in priključitve - to mi je naredil kolega, ki se s tem ukvarja.
Sedaj čakam na pozitivno odločbo. ;)

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.866
6.524
113
vprašanje, rad bi dal kar vlogo noter za soglasje, izbrano nimam nič, dal bi vlogo z acca 10kw elektrarno. Kaj izpolnit in kako za podatke ki jih nimaš.

ali moraš imet izvajalca pa vse izbrano pa predračune in ostalo šaro?

zakaj ne za max, kolikor lahko obesiš na svoje varovalke? slej ko prej bodo avtomobili ipd. tudi če postaviš kaj manjšega imaš soglasje za toliko. je pa za bit pozoren, koliko časa soglasje velja. najbrž ni to za do smrti imeti "rezerviranih" toliko in toliko kw, pa nikdar naredil ostali pa zraven ne morejo.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
zakaj ne za max, kolikor lahko obesiš na svoje varovalke? slej ko prej bodo avtomobili ipd. tudi če postaviš kaj manjšega imaš soglasje za toliko. je pa za bit pozoren, koliko časa soglasje velja. najbrž ni to za do smrti imeti "rezerviranih" toliko in toliko kw, pa nikdar naredil ostali pa zraven ne morejo.
Dve leti ti velja soglasje. Če zdaj ne delaš max, boš pol rabil novo soglasje.

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Je kdo razmišljal v smeri, da bi postavil sončno elektrarno in potem celotno energijo prodajal preko ponudnika Sonce energija. Je to rentabilno. Čisto tako sprašujem, če je kdo kaj kalkuliral. Eventuelno imam še površino na drugih objektih za kako elektrarno viška. :)

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
kolk je max na 3x25. ?
ali je bolje kar ta obrazec izpolnit (https://www.elektro-maribor.si/media/4868/enotna_vloga_em.pdf) pod točko E.
13,6 kW.. (edit)

Primer: priključna moč odjemnega merilnega mesta je 17kVA (3x25A glavne varovalke) -> namesti se lahko sončno elektrarno moči 17kW vendar se priključno moč naprave za samooskrbo omeji na 17kVA x 0,8 = 13,6kW. To pomeni, da bi takšna elektrarna lahko v omrežje v določenem trenutku oddajala največ 13,6kW energije, potencialni višek pa morajo porabiti gospodinjski porabniki.