sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.401
6.930
113
kaki mesec nazaj sta tast in tašča dala ponudbe ven. daleč najcenejši...geni. s cenami ostal, kjer je bil eno leto nazaj skoraj, vsi ostali pa več 10% gor

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.401
6.930
113
saj najbrž se drugače ve, ampak vseeno.... zadevi se ne izključujeta. lahko dela kdorkoli in greš na sonce in lahko dela sonce in greš kamorkoli drugam...

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.990
11.118
113
še eno razmišljanje, kako je z elektro smogom, glede panelov na strehe in razsmernika in podobne fore. Je kdo dejansko kaj meril ali kakšna študija. Podnevi VS ponoči.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.056
875
113
ok pa tile "sonce" - kolk vas dejansko prenaša viške? oz. kako "flikate" če prejemniku zmanjka? ker kar gledam "sonce" ceen za dokup manjka niso ravno prijazne/konkurenčne... al narobe gledam?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.968
6.139
113
še eno razmišljanje, kako je z elektro smogom, glede panelov na strehe in razsmernika in podobne fore. Je kdo dejansko kaj meril ali kakšna študija. Podnevi VS ponoči.
Ponoči 0, podnevi pa dela na 40V enosmerne. Razmisli da imaš po spalnici razvejano 230V izmenično napeljavo, kar je huje. Da ne omenim GSMov in ruterjev na 5G.

• Haha
Reactions: nemenabijat

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.968
6.139
113
ok pa tile "sonce" - kolk vas dejansko prenaša viške? oz. kako "flikate" če prejemniku zmanjka? ker kar gledam "sonce" ceen za dokup manjka niso ravno prijazne/konkurenčne... al narobe gledam?
Prav gledaš. Jaz viške dam na vikend. Probaj pa dimenzionirat SE tako da neboš imel manjkov.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.401
6.930
113

kakor so meni razložili, privat na samooskrbi ne morem prodajati viškov. lahko jih samo podarim nekomu, ki je tudi na soncu. varščina je cca 500€ (kupiš nek kripto v tej vrednosti ali nekaj takega) za vsakega ki se priklopi. Ker bomo imeli predvidoma (in tudi sedaj se že kaže tako) kar nekaj viškov, sem najprej kalkulirala, če bi prestavila tudi starše sem, ampak čim SE ne pridela dovolj, da pokrije tudi njihove potrebe, so cene visoke. Zastonj je seveda samo kwh, ki ga računa sonce, vse davščine se še vedno plačajo in na koncu se mi ni dalo s tem zafrkavati, pa še starše sem notri vleči.

Prodajaš lahko samo tako, da uradno preneseš "sosedu/znancu/prijatelju", potem ti pa ta plato piva prinese. na primer...

B81

22. jul 2007
37.531
10.850
113
tnx, kolk so pa kaj cene teh nadstreškov...
Trenutne cene bi naj bile spet na visini izpred 2 let, ker ni panelov in je konstrukcija drazja, so mi razlagali na eni firmi.
Drugace pa jaz bi vzel pri tistih, ki bi mi vgradili stevec porabe hise v elektro omarico, da vedno ves, koliko porabljas.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.401
6.930
113
Jaz samo preden bo Gen-I prišel samo na ogled bo že 1/3 leta naokoli. Konča cena je pa definirana ob ogledu.

Zdaj čakajo... razlika v ceni je bila za več kot subvencijo. Ponudniki še vedno niso spremenili muštra in je na veliko in poboldana cena z vrnjeno subvencijo, ki pa je trenutno ni več in še vedno so bili dražji od geni s polno ceno. nisem mogla verjeti... kaj bo ko bo, pa ne vem. še vseeno pa raje geni, četudi imajo enako celo kot lokalni sp, ki bo zaprl, čim se bo SE malo izpela. pri meni so bili prej za eno subvencijo dražji kot cenejši

B81

22. jul 2007
37.531
10.850
113
Zdaj čakajo... razlika v ceni je bila za več kot subvencijo. Ponudniki še vedno niso spremenili muštra in je na veliko in poboldana cena z vrnjeno subvencijo, ki pa je trenutno ni več in še vedno so bili dražji od geni s polno ceno. nisem mogla verjeti... kaj bo ko bo, pa ne vem. še vseeno pa raje geni, četudi imajo enako celo kot lokalni sp, ki bo zaprl, čim se bo SE malo izpela. pri meni so bili prej za eno subvencijo dražji kot cenejši
Torej geni ali pa petrol, ne?

• Všeč mi je
Reactions: gas

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.401
6.930
113
za petrol ne vem. je bil pa vedno, ko sem dala ponudbe ven, dražji od genija. nazadnje sploh nisem več. jaz sem namreč kar nekaj let spremljala, kaj se dogaja s cenami SE in vsako leto dala ponudbe delati. lansko leto se je želena računica poklopila, potem se je pa še tale FOMO začel in sem samo vesela, da se ponesreči prehitela vse skupaj.

bi pa tudi na petrol dala zdaj, zakaj pa ne. planet solar, sol navitas, enerson, sonce,... dala sem še nazadnje še merkur in ece, maribor ima najbrž analoga... mali spjčki, ki so zrasli naenkrat in bodo poniknili še hitreje pa me res niso zanimali. niti niso cenejši, ko sem gledala ponudbe od znancev.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.056
875
113
kakor so meni razložili, privat na samooskrbi ne morem prodajati viškov. lahko jih samo podarim nekomu, ki je tudi na soncu. varščina je cca 500€ (kupiš nek kripto v tej vrednosti ali nekaj takega) za vsakega ki se priklopi. Ker bomo imeli predvidoma (in tudi sedaj se že kaže tako) kar nekaj viškov, sem najprej kalkulirala, če bi prestavila tudi starše sem, ampak čim SE ne pridela dovolj, da pokrije tudi njihove potrebe, so cene visoke. Zastonj je seveda samo kwh, ki ga računa sonce, vse davščine se še vedno plačajo in na koncu se mi ni dalo s tem zafrkavati, pa še starše sem notri vleči.

Prodajaš lahko samo tako, da uradno preneseš "sosedu/znancu/prijatelju", potem ti pa ta plato piva prinese. na primer...
ja sej na isti "problem" sem naletel sam.. moji lanskoletni viški (SE je delala cca 1/2 leta) zadoščajo za 7 mesecev porabe očeta.. preostalih 5 mescev mora dokupit po "sonce cenah".. in se prihranek zaradi moje "pivo&cevap" elektrike hitro topi..
letos računam, da bo viškov dovolj, da prestavim na sonce še očeta.. in mu ostanejo samo prispevki

5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Trenutne cene bi naj bile spet na visini izpred 2 let, ker ni panelov in je konstrukcija drazja, so mi razlagali na eni firmi.
Drugace pa jaz bi vzel pri tistih, ki bi mi vgradili stevec porabe hise v elektro omarico, da vedno ves, koliko porabljas.
Pa saj je števec obvezni element. Za sončno elektrarno se vgrajujejo dvosmerni števci, tako da ti prikazuje porabljeno in pridelano količino el.energije.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.056
875
113
Pa saj je števec obvezni element. Za sončno elektrarno se vgrajujejo dvosmerni števci, tako da ti prikazuje porabljeno in pridelano količino el.energije.
on pomoje misli un modul, preko katerga v solaredge appu vidis trenutno porabo hiše.. pa dnevni "izkupiček".
sej načeloma je fajn zadeva.. pogledam občasno, ko kakšen nov aparat laufa - ni pa da bi skoz gledal

• Všeč mi je
Reactions: darjan