sončna elektrarna

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.927
6.977
113
No, seveda to ni mišljeno na 50kw pri vsakem priključka, ampak pač toliko, kot dopušča infrasktutura. Nekje bi pač lahko bilo le 10kw, nekje pa tudi 100kw.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Hja, glede na prejšnje komentarje, bi lahko vsi naročili 200kW priključek, in pač uporabili koliko bi bilo možno :D

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
Še enkrat. Omrežje mora zdržat toliko kolika je skupna priključna moč. Z SE ali TČ ali brez obeh ali z obema. Če ne zdrži ni kriva SE ne TČ. Saj zato plačujemo priključno moč, se ti ne zdi, ali plačujemo kar tako, za brezveze?
Kupci električnih vozil so pa v naprej izobraženi kako je z porabo in priključki. Če si sami ne znajo načrtovat porabe in načina polnjenja, se nekaterim celo ponuja pametne polnilne postaje. VW za svojo ID floto to ponuja.
Hahaha, ti pa si za stose.
A tvoja prikljucna moc zdrzi vse porabnike hkrati na polno?
Kaj pa vodovodni prikljucek?
Koliko ti pade pretok na pipi, ce odpreš vse pipe hkrati na polno.
Gledal na varovalke v lokaknem trafu, je omrezje dimenzionirano na manj kot cetrtino moznega odjema.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.735
5.897
113
Hahaha, ti pa si za stose.
A tvoja prikljucna moc zdrzi vse porabnike hkrati na polno?
Kaj pa vodovodni prikljucek?
Koliko ti pade pretok na pipi, ce odpreš vse pipe hkrati na polno.
Gledal na varovalke v lokaknem trafu, je omrezje dimenzionirano na manj kot cetrtino moznega odjema.
Seveda vem da omrežje poddimenzionirano. Mi v ITju temu pravimo overprovisioning. Ker se sklepa da uporabniki hkrati ne odjemajo na polno. Ampak treba bo vzeti v obzir, da so časi mimo, ko je bila največja špica v vasi. ko je Joža zagnal cirkularko. Če se EU in s tem mi odločimo, da bomo subvencionirali TČ-jke, elektro vozila ipd. Potem izgovorov več ni. Vse je šlo plansko naprej, no kot kaže razen elektro podjetij, tile ne sledijo planom.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
Seveda vem da omrežje poddimenzionirano. Mi v ITju temu pravimo overprovisioning. Ker se sklepa da uporabniki hkrati ne odjemajo na polno. Ampak treba bo vzeti v obzir, da so časi mimo, ko je bila največja špica v vasi. ko je Joža zagnal cirkularko. Če se EU in s tem mi odločimo, da bomo subvencionirali TČ-jke, elektro vozila ipd. Potem izgovorov več ni. Vse je šlo plansko naprej, no kot kaže razen elektro podjetij, tile ne sledijo planom.
A placami so posteno nad plani. Pa z dobicki tudi. Ce imas veze so takoj tvoj sponzor

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
A placami so posteno nad plani. Pa z dobicki tudi. Ce imas veze so takoj tvoj sponzor
Se vam ne zdi, da ste zopet krepko skrenili z osnovne teme? Ustvarjena je bila nova tema z naslovom Energetska preskrba gospodinjstev (avtor Futuristic), ravno z namenom, da se ne smeti na tej temi z raznoraznimi teorijami in idejami, ki konkretno nimajo nič skupnega z namestitvijo sončnih elektrarn in reševanjem konkretnih problemov pri tem. Prosim, če bi to upoštevali v dobro vseh tistih, ki rabijo konkretne informacije ali želijo objaviti konkretne izkušnje. Hvala za razumevanje.

axeton

Fizikalc
28. feb 2011
320
118
43
Eno vprašanje, ker vidim, da tu veste zakaj se gre. Ali se mi sončna elektrarna izplača?

Torej gre za stanovanjsko hišo zgrajeno v 90ih, v njej zaenkrat dokler nebo naraščaja živimo trije. Ogrevanje je na drva in bo tako tudi ostalo, saj je od lani komplet nova kotlovnica, drv pa ne manjka in se skoraj sama valijo v hišo. Sanitarna voda je kombinirana z drvi in solarnim ogrevanjem- kolektorji 8 kvadratnih metrov.
Kar je porabe elektrike je kuhanje- 2x indukcija, 2x pralni stroj, 1x sušilec, 2x zamrzovalna skrinja, 2x hladilnik, tv, računalnik itd.
Ostala poraba je še v delavnici kjer občasno dosti laufa kompresor, fleksarica, občasno se nažaga drva itd..
Položnice so tam od 100-140€ vse skupaj z omrežnino in ostalim, se mi zdi da je tega nekje 35€.
Kakšna dodatna poraba se zaenkrat ne kaže, niti o električnem avtu nisem še nič razmišljal.

Z veseljem bi investiral v SE, sploh če bi pri tem še morda kaj zaslužil, ampak kolikor slišim, ni več niti plačila če oddajaš v omrežje?
Za trenutno porabo pa je verjetno investicija nesmiselna ali se motim?
Koliko je subvencij?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Eno vprašanje, ker vidim, da tu veste zakaj se gre. Ali se mi sončna elektrarna izplača?

Torej gre za stanovanjsko hišo zgrajeno v 90ih, v njej zaenkrat dokler nebo naraščaja živimo trije. Ogrevanje je na drva in bo tako tudi ostalo, saj je od lani komplet nova kotlovnica, drv pa ne manjka in se skoraj sama valijo v hišo. Sanitarna voda je kombinirana z drvi in solarnim ogrevanjem- kolektorji 8 kvadratnih metrov.
Kar je porabe elektrike je kuhanje- 2x indukcija, 2x pralni stroj, 1x sušilec, 2x zamrzovalna skrinja, 2x hladilnik, tv, računalnik itd.
Ostala poraba je še v delavnici kjer občasno dosti laufa kompresor, fleksarica, občasno se nažaga drva itd..
Položnice so tam od 100-140€ vse skupaj z omrežnino in ostalim, se mi zdi da je tega nekje 35€.
Kakšna dodatna poraba se zaenkrat ne kaže, niti o električnem avtu nisem še nič razmišljal.

Z veseljem bi investiral v SE, sploh če bi pri tem še morda kaj zaslužil, ampak kolikor slišim, ni več niti plačila če oddajaš v omrežje?
Za trenutno porabo pa je verjetno investicija nesmiselna ali se motim?
Koliko je subvencij?
Povej koliko MWh porabe imaš na letni ravni, je bolj zgovorno kot znesek na položnici...
Vseeno pa recimo da plačuješ 1500€ na leto. Direktor Eles-a svari da bo v letu 2023 šla elektrika za gospodinjstva 3x do 4x gor. To se ti bo sigurno poznalo.

Za 9MWh (koliko sklepam da porabiš) rabiš 9-10kW elektrarno ki te bo prišla okoli 12k€.
Če se štrom ne bo podražal jo imaš pokrito v 8letih. Če se štrom podraža x2 jo imaš v 4letih, kar je zelo verjetno.
Nisem upošteval subvencije ki je 180€ na kWh inštalirane moči, ker jih je za letos zmanjkalo (kuker vem).
Je pa še ena reč, namreč elektrarne ki bodo do konca 2023 postavljene še imajo "netmetering" torej letni obračun, da lahko pozimi koristiš, energijo ki se ti je poleti "nabrala" viška.
Konec leta 2023 naj bi prešli na mesečno obračunavanje in zaračunavanje omrežnine za prejeto in oddano energijo, za nove SE. Nisem 100% ali je to že zabetonirano ali ne...

EDIT:

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: axeton

axeton

Fizikalc
28. feb 2011
320
118
43
Razumem, sporočim porabo, samo sedaj nimam ničesar pri roki, ker nisem doma.

Čakaj, če je investicija 12k, potem nemorem reči da bom prihranil celih 1,5k letne porabe, saj se omrežnina še vseeno plačuje?
Koliko površine na strehi pa bi 9kWh recimo rabila?
A zdaj že kaj vemo koliko naj bi bila cca življenska doba kolektorjev?

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Jaz sem ravno dobil ponudbo (z ogledom tako, da je končna). 12kW cc 13k€. Povprečna letna proizvodnja naj bi bila 11,2MWh. Je pa tako ponudba za vsako hišo malo individualna na to kako streho imaš itd. Samo verjetno bi morala biti v takem okvirju. Je pa dal ponudbo tudi na Gen-I 11kW cc 13k€ in sem v 4mesečnem čakanju za obisk. Petrol mi je dal za 12kW elektrarno ponudbo 16k€. Obadva prvotna ponudba brez ogleda.
Porabe imamo cc 800kWh na mesec. Torej tam med 9,5MWh do 10MWh na leto. Toplotna za sanitarno vodo, peč na drva, dve družini v hiši.
Za to elektrarno bo šla ena polovica strehe cc 13.5m x 7m. Je pa pač odvisno verjetno tudi od lege hiše. Pri nas ni najbolj idealno. Je vzhod/zahod.
Življenska doba kolektorjev je po mojem še najmanj vprašljiva (lahko se motim). Prej koliko je/bo življenska doba inverterja. Paneli in inverter imajo cc 12 let garancije. Konstrukcija/zamakanje 10 let. Optimizatorji pa 25 let.
Paneli pa imajo jamstvo, da bodo po 25 letih (nekateri 30let) imeli še tam 85% izkoristek, ki pa ga je verjetno tako ali tako zelo težko dokazati.

Plačuje se pa koliko vem samo obračunska moč in pa prispevek za SPTE in OVE (lahko me kdo popravi, če imam narobe). Mi imamo 3x20A varovalke tako, da naj bi to z DDV prišlo tam 13€ do 15€. Račune za elektriko imamo tam med 90€ in 100€. Po izračunu naj bi se povrnila tam v 9 letih. Glede na to, da bo treba čakati elektro za soglasje, itd računam, da bo v jeseni spet kaj subvencije. Prej tako ne računam, da bi se zgradila.

• Všeč mi je
Reactions: axeton

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Ima kdo inf. Glede tega netmeteringa in menjava lastnika priključka. Se zna zgoditi, da kaj zakomolicirajo pri menjavi lastništva oz. narocnika?

In druga stvar. Trenutno imam 3x25 in 13.6kW na strehi. Plan je spremeniti in iti na 3x35 je to ze kdo delal in kaksen je postopek. Razlog je poraba in potreba po večji elektrarni.

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Prvo vloga za povečanje priključne moči. Potem pa je potrebna ponovna vloga na elektro za povečanje elektrarne. Tako mi je rekel, ko sem sam spraševal, če bi šel čez čas na 3x25A.

• Všeč mi je
Reactions: x5x

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
242
192
43
Torej celo leto račun 18,5€, ali moraš kateri mesec kaj doplačat?
Na mesec. Drugače sem zaenkrat zelo zadovoljen z delovanjem SE. Deluje v skladu z napovedmi. 8,3 kW SE na dan, kot je bil danes, brez oblaka, pridela malce čez 50 kW. Enako kot npr. konec aprila s to razliko, da je aprila graf proizvodnje špičast in doseže nazivno moč, junija, ko je dan daljši, pa je graf bolj sploščen. Pol panelov azimut 129, pol 219, naklon 40.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.675
3.272
113
Ima kdo inf. Glede tega netmeteringa in menjava lastnika priključka. Se zna zgoditi, da kaj zakomolicirajo pri menjavi lastništva oz. narocnika?

In druga stvar. Trenutno imam 3x25 in 13.6kW na strehi. Plan je spremeniti in iti na 3x35 je to ze kdo delal in kaksen je postopek. Razlog je poraba in potreba po večji elektrarni.
Popolnoma odvisno od tega, koliko preseka imajo vodniki proti tebi, kakšen je trafo in koliko je že elektrarn na tej liniji. Jaz sem recimo edini na enem izvodu iz transformatorja, vmes je nekje 12 hiš, pa so me omejili na 13,2. Drugega na drugem izvodu, na istem trafotu pa so omejili na 12,6. In to sta edini doslej izdani soglasji na tem transformatorju. Drugače pa mislim, da gredo vse spremembe preko enotne vloge.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici

Ce se sprijaznis s tem da ne bos oddajal vec kot 13,6 ( in da ti je 3x25 (17kw) v casu nedelovanja elektrarne dovolj, potem ne rabis nic.
Dodas panele ce imas dovolj mocan inverter in je to to. Na inverterju pa ti omejijo oddajanje na 13,6. Oziroma to imas ze sedaj najbrz.
Kako pogosto dosegas 13,6 kw proizvodnjo?