Nimam, samo TC. V mirovanju pac takrat ko "ne dela".Rekuperator?
Nimam, samo TC. V mirovanju pac takrat ko "ne dela".Rekuperator?
Meni so zamenjali števec, a uporablja drugačen protokol komunikacije kot ostali števci v okolici, zato omogoča popis stanja le enkrat na leto. Kako naj potem razumem digitalizacijo?Stanje števca (koliko se je vzelo iz omrežja in koliko poslalo v omrežje) za najmanj 15 minutni interval se lahko spremlja na https://mojelektro.si/
Treba se je registrirat, lahko tudi s sigenco, in vnest svojo številko števca oz. odjemnega mesta, ki ga dobiš iz obračuna. Pogoj je, da imaš nov digitalni, dvosmerni števec z brezžičnim odčitivanjem.
Drži, tako se lahko izračuna ročno. Od podatka o proizvodnji v aplikaciji odšteješ oddano energijo in izračunaš, koliko je hiša sama porabila proizvedene energije v SE.Porabljena in pridelana energija se seveda vidi na dvosmernem števcu. Vrednosti, ki jih števec prikazuje, se intervalno prikazujejo (datum, ura, kumulativna poraba, kumulativna oddaja in še nekatere druge). Na primer: pod oznako 1.8.0 se prikazuje enotna poraba energije, pod 1.8.1 se prikazuje poraba v višji tarifi, pod 1.8.2 pa poraba v nižji tarifi. Pod 2.8.0 se prikazuje enotna pridelana energija, pod 2.8.1 se prikazuje pridelana energija v višji tarifi, pod 2.8.2 pa pridelana energija po nižji tarifi. To mi je pokazal in pojasnil elektro strokovnjak, ki je prišel kontrolirat in plombirat števec po preselitvi iz notranje v zunanjo elektro omarico, kar je tudi pogoj za priklop elektrarne, ki jo bom montiral nekje v avgustu ali septembru.
Kakor za koga. Jaz rabim ta dodatni merilec, da bo inverter pravilno omejeval oddajo v omrežje, ker so me omejili na 13,2, elektrarna pa bo 19,6.Potem se pa folk sprašuje od kod taka inflacija, če da raje par 100 evrov za nek dodaten “meter” za nekaj kar lahko imaš zastonj. Teh podatkov pa tudi ne gledaš vsak dan, da bi porabil ure za prijavo in gledanje grafov.
A preostanek boš shranjeval v baterije? Kako imaš to rešeno?Kakor za koga. Jaz rabim ta dodatni merilec, da bo inverter pravilno omejeval oddajo v omrežje, ker so me omejili na 13,2, elektrarna pa bo 19,6.
Pa mislis, da stevec tega "ne ve" automacko inon sploh ve, da imas ti meter za porabo instaliran?Kakor za koga. Jaz rabim ta dodatni merilec, da bo inverter pravilno omejeval oddajo v omrežje, ker so me omejili na 13,2, elektrarna pa bo 19,6.
Problem, da če ti trenutna moč, prekorači maksimalno dovoljeno, ti elektrarno avtomatsko odklopi iz omrežja. Zato je fajn imeti nekaj, kar ti omeji oddajanje v omrežje že prej. Večina ljudi z net metteringom nimajo tega problema, ker pazijo, da si ne predimenzionirajo elektrarne.Pa mislis, da stevec tega "ne ve" automacko inon sploh ve, da imas ti meter za porabo instaliran?
Višek, kolikor se ga ne porabi v hiši se enostavno reže oz. gre v nič. Rabim pa večjo elektrarno ravno iz razloga ker so me omejili, da bo čimveč časa oddajala v omrežje, saj letno porabimo 20.000 kWh.A preostanek boš shranjeval v baterije? Kako imaš to rešeno?
Me zanima, ker bi rad shranjeval prozivedeno elektriko v baterije, ampak bi v tem primeru moral, poleg solaredge ongrid inverterja, imeti še dodaten offgrid oz. hibridni inverter, ki bi polnil baterije. Ampak nimam pojma kako bi to delovalo.
Če imaš omejeno oddajo se oddaja omejuje na inverterju ja, ampak potem inverter nikoli ne da od sebe več kot je nastavljen, tudi če imaš ti celic za 20 kW bo inverter oddajal 13,2 kW. Če dodaš ta števec, števec sproti meri trenutno porabo hiše in jo sporoča inverterju, ta pa za razliko kolikor porabi hiša dvigne oddano moč. Torej lahko v tem primeru oddajaš v omrežje 13,2 kW, npr. 4 kW pa obenem rabiš še za lastno porabo direkt iz elektrarne inverter pa v tem primeru oddaja z 17,2 kW. Mora pa zadeva reagirati hitro, ker drugače če zmanjšaš porabo, inverter pa ne reagira takoj odklopi odklopnik v glavnem števcu.To me zanima ravno. Pride vec sonca, inverter izklopi. Kaksno vlogo ima zraven ta stevec porabe? Sem mislil, da je to samo stevec brez kaksne posebne funkcije.
Aha kul, hvala.Če imaš omejeno oddajo se oddaja omejuje na inverterju ja, ampak potem inverter nikoli ne da od sebe več kot je nastavljen, tudi če imaš ti celic za 20 kW bo inverter oddajal 13,2 kW. Če dodaš ta števec, števec sproti meri trenutno porabo hiše in jo sporoča inverterju, ta pa za razliko kolikor porabi hiša dvigne oddano moč. Torej lahko v tem primeru oddajaš v omrežje 13,2 kW, npr. 4 kW pa obenem rabiš še za lastno porabo direkt iz elektrarne inverter pa v tem primeru oddaja z 17,2 kW. Mora pa zadeva reagirati hitro, ker drugače če zmanjšaš porabo, inverter pa ne reagira takoj odklopi odklopnik v glavnem števcu.
Ne vem kaj vse se vidi v appu, ker še nimam elektrarne, kako so pa nastavljene omejitve (če sploh so) pa boš moral najbrž svoje mojstre vprašati.Aha kul, hvala.
Pa se da to kje videt v appu, ce je omejen?
Ker imamo ulico napolnjeno s SE in vec nihce ne dobi soglasja, pa se mi zdi, da bi morala kdaj do 12 kW prit (13.95), pa ne pride.
Odvisno od elektro soglasja. V mojem primeru ni omejitve. Priključna moč je enaka moči SE.Aha kul, hvala.
Pa se da to kje videt v appu, ce je omejen?
Ker imamo ulico napolnjeno s SE in vec nihce ne dobi soglasja, pa se mi zdi, da bi morala kdaj do 12 kW prit (13.95), pa ne pride.
vedno je omejeno. V glavnem s priključno močjo, lahko ti pa rečejo še nižje.A v soglasju pise, ce je omejeno?