sončna elektrarna

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.999
11.125
113
sej tega sem jaz izpolnil. Sicer pod A, a bi moral obkrožit B? nisem šel zakonov brat...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
nadaljujemo:

iz leketra poslali dopis za dopolnitev in sicer 15 postavk...kao moraš imet vse že definirano bla bla bla... kar zdaj ne vem, ce sploh možno priklopit. Sicer najbolje da pokličem tega referenta.
Ponudbe sem dobil generične... 7kw 9990€ cca 34 m2 Gen-i.

Kako naj grem dalje? Grem v projekt pred izvedbo kaj plačat...pa potem fehtamo elektro? logično ni ravno.
A za večjo moč si se zanimal..a ni 12 kW okoli 12 jurjev?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113
A za večjo moč si se zanimal..a ni 12 kW okoli 12 jurjev?
Zelo malo verjetno...
Ko sem jaz v jeseni dajal poizvedbe so ravno šle cene gor, tako da je mene npr prišla 9,55kW 12,700€ (dobim 1720€ nazaj od Ekosklada).
S tem, da sem zahteval, da ima vsak panel svoj optimizator + merilec energije.
Torej je bila cena cca 1330€ na kW inštalirane moči (to je pri Sonce energija; Geni je bil malo cenejši, samo mi niso hoteli potrditi da bo 1 optimizator na panel).
Z večanjem inštalirane moči se sicer to razmerje malce izboljša samo dvomim, da prideš kdaj na 1000€/kW... sploh zdaj ko ni inverterjev in optimizatorjev za dobit.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.066
878
113
ok tole 1 optimizator na panel - kdaj to prav pride? kje se zares opazi?
če ti nekaj na en panel dela senco, na drugega pa ne?

sam imam "brisan prostor" pred vsemi paneli.. kar gledam v appu - vsi pari delajo enako.. razlika na mesečni ravni med najboljsim in najslabsim parom je "dobra kWh".. 52,5 vs. 54,2.. ok 3%..

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113
ok tole 1 optimizator na panel - kdaj to prav pride? kje se zares opazi?
če ti nekaj na en panel dela senco, na drugega pa ne?

sam imam "brisan prostor" pred vsemi paneli.. kar gledam v appu - vsi pari delajo enako.. razlika na mesečni ravni med najboljsim in najslabsim parom je "dobra kWh".. 52,5 vs. 54,2.. ok 3%..
Ja na določenih panelih imam senco zaradi frčade in nočem da bi imel še na dodatnih panelih nižjo moč. Poleg tega če ti optimizator crkne imaš dva panela off namesto enega. In določeni optimizatorji so pogosto crkovali...

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.460
2.452
113
Kolegica ima steklino, ker so jo napumpali kako draga bo elektrika hoče na vsak način zdaj vložiti papirje in to dati na streho. Vse ok. Pa me zanima kakšno mnenje imate o tem oz. kakšne so možnosti da se v bližnji prihodnosti uvede mesečni obračunavanje/poračunavanje? Nekateri trdijo da to ni možni če pogodbo skleneš sedaj, ja jaz pa trdim da si v roku 15-20 let lahko vse izmislijo?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.211
7.035
113
Če bo v roku 10 let bo itak kul, ker takrat nekje bo amortizirala SE, ce jo bo primerno dimenzionirala.
Jaz se bojim da bo prej prislo do sprememb, ker bo enostavno prevec SE in cesar bo zelel nadomestit manjko priliva

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.460
2.452
113
Ja saj to sem ji omenil. Ampak nekateri ki imajo trenutne pogodbe živijo v prepričanju da so fix po teh trenutnih pogojih za življenjsko dobo elektrarne.

• Haha
Reactions: darjan

B81

22. jul 2007
37.581
10.869
113
Po treh letih vidim, da se bo pokrila v 7 letih, je clovek tocno zadel (iz Enerteca).

Kdo pa sploh odloca o tem ali bo mesecni obracun ali letni?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.431
6.946
113
SE ni vse skupaj omembe vredno in jih tudi ne bo do 2024. Potem so pogoji drugacni. Potem bo par let tako in spet nekaj novega. Za nazaj se ne spreminjajo zadeve. Ni vredno se prvic tozariti, drugic pa koliko se pa iztrži od recimo 15k MFE. Enostavno vsem en davek cisto mickeno dvignes pa bo vec efekta.

Ce ti gre oa se tistih 15k na zivce naredis prehodno "akcijo":
Alternativna noznost je bilj ugodba. Nor sistem z 2024 je ugidnjesi od starega, ljudje se premaknejo, nazaj ne gre vec.

Cez nekaj let se rine v alternativno energijo. Poglej kaj se dela s kurilnicami. Folk je nahypan, da mece ven 10 ali pa 15 let stare kurilnice ven, ki so odlicne in ucinkovite, ker je treba TČ notri dati.

Nekaj ponudis, das zraven se etiketo akcija (beru subvencija) in folk gre sam, po vsej sili...

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: nacek in sajkek

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.634
2.722
113
SE ni vse skupaj omembe vredno in jih tudi ne bo do 2024. Potem so pogoji drugacni. Potem bo par let tako in spet nekaj novega. Za nazaj se ne spreminjajo zadeve. Ni vredno se prvic tozariti, drugic pa koliko se pa iztrži od recimo 15k MFE. Enostavno vsem en davek cisto mickeno dvignes pa bo vec efekta.

Ce ti gre oa se tistih 15k na zivce naredis orehodno "akcijo":
Alternativna noznost je bilj ugodba. Nor sistem z 2024 je ugidnjesi od starega, ljudje se premaknejo, nazaj ne gre vec.

Cez nekaj let se rine v alternativno energijo. Poglej kaj se dela s kurilnicami. Folk je nahypany da mece ven 10 ali pa 15 let stare kurilnice ven, ki so odlicne in ucinkovite, ker je treba TČ notri dati.

Nekaj ponudis, das zraven se etiketo akcija (beru subvencija) in folk gre sam, po vsej sili...
Mater da imaš prav - če bi vse razumel kar si napisala. ;)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.431
6.946
113
Mater da imaš prav - če bi vse razumel kar si napisala.?

No, bolj plasticno. Rabis se vec denarja, ki jih pobiras v imenu raznih davscin in prispevkov in podobnih neumnosti. Kaj narediš?

Opcija A:
10-15k gospodinjstvom reces, da morajo pa zdaj omreznino placevat. Prvic ever povozis za nazaj zakone in pravila, ker spremembe so vedno za naprej. Tvegas seveda tozbe ipd. Za kaki izkupicek?

Opcija B:
vsem od A do Z dvignes prispevke in davke za 10%. Vsi so mickeno bolj obremenjeni s tem, nobeden prevec, nobenemu ne krsis nicesar... Kaki je izkupiček?

Do takrat pa naredis zadevo rahlo neprivlacno - ni subvencij, ni soglasij, ni pravocasnih priklopov. Sele slednji so merodajni za stari rezim.bpotem pa se pocakas 10 do 15 let, dalec od tega, da bi bilo treba zivljenjsko dobo SE. Folk vedno kupuje za 30 let, pa ven mece po 10, ker je na vidiku naslednja najboljsa rec po namazanem kruhu za 30 let.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.522
113

Ce ti gre oa se tistih 15k na zivce naredis prehodno "akcijo":

Cez nekaj let se rine v alternativno energijo. Poglej kaj se dela s kurilnicami. Folk je nahypan, da mece ven 10 ali pa 15 let stare kurilnice ven, ki so odlicne in ucinkovite, ker je treba TČ notri dati.

Sem že rekel, da dam trenutno kurilnico gratis če jo kdo vzame. Stara je 12 let, odplačala je samo sebe že zdavni, cena tega kar leti ven je bla pa točno tok, kokr je sam letos razlike v ceni kuriva.... Ne ne grem na TČ, nej se tole mal umiri najprej, tacajt se bo pa ta kurilnica ki pride not že triktrat izplačala. Pol bomo pa vidl, al bomo bajto prodal, al bo še kak investitor kje in gre gor fasada in vse ostalo kar sledi okol štrom prihodnosti. Zaenkrat kurilca nočem več videt, sam še teh 200 litrov skurim za tuširanje, pol pa tud če na odpad zagonim vse skup.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.634
2.722
113
No, bolj plasticno. Rabis se vec denarja, ki jih pobiras v imenu raznih davscin in prispevkov in podobnih neumnosti. Kaj narediš?

Opcija A:
10-15k gospodinjstvom reces, da morajo pa zdaj omreznino placevat. Prvic ever povozis za nazaj zakone in pravila, ker spremembe so vedno za naprej. Tvegas seveda tozbe ipd. Za kaki izkupicek?

Opcija B:
vsem od A do Z dvignes prispevke in davke za 10%. Vsi so mickeno bolj obremenjeni s tem, nobeden prevec, nobenemu ne krsis nicesar... Kaki je izkupiček?

Do takrat pa naredis zadevo rahlo neprivlacno - ni subvencij, ni soglasij, ni pravocasnih priklopov. Sele slednji so merodajni za stari rezim.bpotem pa se pocakas 10 do 15 let, dalec od tega, da bi bilo treba zivljenjsko dobo SE. Folk vedno kupuje za 30 let, pa ven mece po 10, ker je na vidiku naslednja najboljsa rec po namazanem kruhu za 30 let.
Saj razumel sem, samo sem moral dešifrator uporabit, ker je bilo toliko napak v zapisu. ;) Je pa lepo, da si se sedaj potrudila in tudi berljivo napisala. :aplauz::aplauz::aplauz:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.431
6.946
113
Ja, sori. Telefon mi autocorrecta na ne vem kaj... Vem, bi morala se enkrat ali pa dvakrat prebrati, preden sem stisnila poslji, ampak ker je to usput od enega opravka do drugega, si ne vzamem casa. Pa bi si morala...

• Všeč mi je
  • Ljubezen
Reactions: Hanzi in Samo Svoj