Se hecas?Ce 5%, potem tudi 10x podrazitev ni dosti.
Hja, kaj pa naj. Nova kurilnica ceneje kot drazji strom? Se je elektrika kot energent izolirano podrazil, ali je slo vse gor.Gospodinjstva lahko drastično zmanjšajo porabo, predvsem na račun ogrevanje TČ. Kaj pa ostali?
Meni se ze 20 letSe nam ze kolca po nek2?
Prihranki so od NEK. Nekaj s jih v privat zepe pretoci (,Golob in Co, sponzorstva), nekaj jih dobi lokalna skupnost, drzava pa itak ze prej zapravi preden dobi.NEK2 ne bo zgrajena do takrat, ko bi morala biti TEŠ in NEK že ugasnjena, če se jutri začnejo "resni" postopki. Da bi pri nas spravil papirje, ki jih bo država hotela od same sebe prej kot v 15-ih letih skupaj, se mi zdi huda iluzija. Nekaj pa še traja, da se stvar naredi, mnogo bo mednarodnega nasprotovanja ... Po vrhu vsega pa od dolgoletnega poslovanja NEK nimamo verjetno prav nobenih prihrankov, čeprav bi sedaj morali imeti vsaj tretjino za novo iz dobička poslovanja, ker vstopa v zadnjo tretjino poslovanja. Verjeto še sklad za razgradnjo na koncu ne bo imel dovolj in bomo reševali s krediti in proračunskimi sredstvi ...
Tako da bluziti o poceni lastni elektriki se mi zdi malo mimo. Lahko je poceni, če lažeš sam sebi in objekte gradiš s proračunskimi sredstvi. Kar je milo rečeno neumno za stvar, ki je profitabilna.
Kaj ko bi politično in drugo neproduktivno bluzenje preusmerili na kakšen drug forum? Tale tema je, kolikor vem, namenjena SONČNIM ELEKTRARNAM! Torej, tehničnim problemom, izkušnjam tistih, ki so to že dali skozi in lahko pomagajo tistim, ki se podajajo v ta projekt. In verjemite mi, da me en k.... briga, kaj si nekateri mislijo o NEK, stari vladi, bodoči vladi ali o posameznih politikih. Zelo pogrešam angažiranje moderatorja, ki očitno ni najbolj zainteresiran za to, da forumi služijo svojemu namenu. Pa brez zamere.Prihranki so od NEK. Nekaj s jih v privat zepe pretoci (,Golob in Co, sponzorstva), nekaj jih dobi lokalna skupnost, drzava pa itak ze prej zapravi preden dobi.
Ki pa se imenuje?Vse uredi pravi izjavalec
Ko pridobiš ponudbe in izbereš najugodnejšo, ti izbrani izvajalec (če ima v ponudbi izdelavo "na ključ") vloži vlogo za pridobitev soglasja od elektrodistributerja. Po pridobitvi soglasja skleneš pogodbo z izvajalcem (tudi delno plačaš). Po izgradnji (ali med njo) ti izvajalec pomaga vložiti vlogo za subvencijo na EKO sklad. Potrebuješ uporabno dovoljenje (oziroma gradbeno dovoljenje) za objekt, na katerega se namešča elektrarna. Meni se je zataknilo, ker imam starejšo adaptirano hišo in nisem imel uporabnega dovoljenja, ker smo leta 1977 dograjevali na osnovi vloge za adaptacijo, pa nisem dokončal vseh postopkov (vpis v kataster stavb). Sedaj me čaka postopek delne legalizacije po 117. členu novega gradbenega zakona, ki se bo pričel uporabljati s 1.7.2022 (če se bo). Nekako sem že pripravljen na to, da bom ob subvencijo, če ne bom pravočasno uredil tega. Sam sem se odločal med GEN-I in ENERGIJA Sončni plus, Maribor. Odločil sem se za slednjega, ker sem pričakoval hitrejšo izvedbo, saj v višini ponudbe ni bilo razlike niti za 100 €. Sedaj se mi pa pravzaprav ne mudi .Da malo prekinem tale tok ...
Kako začeti/se lotiti sončne elektrarne? Najprej je verjetno treba pridobiti ponudbe izvajalcev? Nato se verjetno poda vloge za dovoljenja priklopa? Na koncu se verjetno počaka na subvencijo in šele nato se gre v izgradnjo?
Koga priporočate za izgradnjo? Petrol? Sonce? ...
Veliko je bilo napisanega in se je verjetno v tem času že kaj izkristaliziralo kaj in kako.