sončna elektrarna

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Imate vsi sončno el. vezano v omrežje ali kdo tudi polni baterije in bi tako načeloma lahko bill "off-grid" ?

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.015
837
113
damirj - na omrežje
dnevna poraba mi je cca 25 kWh (+- 5). Proizvodnja je pa od 4 - 90 kWh/ dan.
baterije kar sem "gledal" so nekje 15-25 kWh (torej recimo 1 dan moje porabe)
zadnje tri dni marca in prve dva dni aprila sem imel porabo višjo od proizvodnje (torej bi mi off grid zmanjkalo - v dnevu dveh), viški ki jih delam ob sončnem dnevu jih pa tudi ne bi imel kam spravit

• Všeč mi je
Reactions: ales85

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
634
113
Imate vsi sončno el. vezano v omrežje ali kdo tudi polni baterije in bi tako načeloma lahko bill "off-grid" ?
Off grid je tako drag, da trenutno še ni računice. Sploh pozimi...

Npr če ponoči porabiš max 20kWh potem rabiš baterijo vsaj 20kWh baterijo in ta stane 12k€:

Potem rabiš še 3fazni hibridni razmernik, ki je spet par jurjev, npr:

Pa boš dal 15k€ samo za pokrivanje nočne porabe, spomladi, poleti in mogoče v jeseni...
Pa če bi bilo par dni megla ali oblačno pa bi že moral jemat iz omrežja.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: semnov

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113

Npr če ponoči porabiš max 20kWh potem rabiš baterijo vsaj 20kWh baterijo in ta stane 12k€:

Pa boš dal 15k€ samo za hardware, da bi pokrival nočno porabo...
Pa še to bo samo za eno noč? In nato ne boš imel z ničemer polniti, ker pozimi ne bo (dovolj) sonca.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
634
113
Pa še to bo samo za eno noč? In nato ne boš imel z ničemer polniti, ker pozimi ne bo (dovolj) sonca.
Ja ni računice... sploh pozimi...
V Nemčiji ima pa npr okoli 70% Pv inštalacij zraven še baterije (cca 300,000):

Ampak mislam da je fora v tem, da so bile baterije konkretno subvencionirane, poleg tega nimajo net meteringa kot pri nas ampak lastniki SE čez dan poceni prodajajo viške in ponoči drago kupujejo enegijo. V tem primeru se pa splača čim več proizvedene energije shraniti...

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113

Pa boš dal 15k€ samo za pokrivanje nočne porabe, spomladi, poleti in mogoče v jeseni...
Pa če bi bilo par dni megla ali oblačno pa bi že moral jemat iz omrežja.

Ta baterija je kar draga, res da je 20kWh, ampak 15kWh je skoraj pol ceneje. Ja se strinjam, da ni računice, še. Če v komplet SE 10kW (pač zame je to dovolj) dodam še 15kWh baterijo, si računam ROI nekih 15let. Itak je to polno preveč, ker baterija bo kaput že davno prej in bo potrebna menjave, ma če bo res cena el močno poskočila, potem bo počasi že rentabilno.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.015
837
113
Ta baterija je kar draga, res da je 20kWh, ampak 15kWh je skoraj pol ceneje. Ja se strinjam, da ni računice, še. Če v komplet SE 10kW (pač zame je to dovolj) dodam še 15kWh baterijo, si računam ROI nekih 15let. Itak je to polno preveč, ker baterija bo kaput že davno prej in bo potrebna menjave, ma če bo res cena el močno poskočila, potem bo počasi že rentabilno.
njah.. če si na netmeterringu kot je sedaj - ni rentabilno

• Všeč mi je

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
634
113
Dele jenzastonj najboljsa baterija, kar sinjih lahko zazelis. Ne vem, zakaj bi druge kuppval...
Se strinjam...

Je pa tako da tudi baterije se cenijo, npr 0,9kWh prizmatična celica, ki je hkrati tudi zelo varna je v EU 215€ en komad.

32kom ima skupaj 29kWh in te pride 6300€ stem da rabiš še BMS in hibridni inverter...

Lahko pa kupiš že narejen modul v racku 5kWH za 1500$ in imaš že BMS vgrajen:

Če koga zanima kaj več o teh rack baterijah:

Jaz se že zdaj izobražujem o teh baterijah, da ko bo enkrat dejansko treba nabavit, da bom točno vedel kako in kaj...

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Kar se mene tiče, če se ob proizvodnji el. energije iz sonca še naprej gleda ekologijo, bi mogla država spisat tak zakon, da bi bila uvedba panelov lastniku prijazna investicija s tega vidika, da ne bi niti pomislil na lastno hranjenje energije, ker slej kot prej bojo ti 'zalogovniki energije' iztrošeni in bojo postali ekološki problem.

Kar bi pomenilo, da bi se obračun med doprinosom in porabo še vedno moral vršiti na letni ravni, kar bi pomenilo,da povprečnemu investitorju ne bi bilo potrebno plačevati nobene energije.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.522
955
113
Država je že/še mnogo preveč radodarna pri fotovoltaiki....Fotovoltaiki bi random proizvajali elektriko, koristili bi jo pa takrat, ko je največje pomanjkanje...1:1...NO-GO

Pri nas tudi pridelamo konec maja Jagod vsak dan po cca 10kg...bi jih nekomu oddali, naj se jih naje do onemoglosti...Potem se pa vrnemo ponje v janaurju, februarju, marcu... seveda 1:1 oz kg za kg.... ko jagod ni...podobno velja za mnogo stvari...med drugim tudi za elektriko....Ali pa če kdo hoče toplo vodo iz kolektorjev...Imam tudi viške od aprila do septembra...zamenjam za toplo vodo v obdobju od oktobra do marca....je kak interesent?

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
i....Fotovoltaiki bi random proizvajali elektriko, koristili bi jo pa takrat, ko je največje pomanjkanje...1:1...NO-GO
S tem se povsem strinjam, pa bom tudi sam kmalu v klubu. Enostavno ni racunice, da bi imeli neto strosek 0 (po amortizaciji), glede na to da imamo praviloma vecjo potrebo po energiji pozimi. Se vedno pa menim, da je racunica vseeno v prid celicam.

Nasa random proizvodnja se lahko kompenzira z ustreznimi drugimo moznostmi proizvodnje, zato se mi zdi to smiselno. Ampak mora biti ves sistem ustrezno zastavljen.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Država je že/še mnogo preveč radodarna pri fotovoltaiki....Fotovoltaiki bi random proizvajali elektriko, koristili bi jo pa takrat, ko je največje pomanjkanje...1:1...NO-GO

Pri nas tudi pridelamo konec maja Jagod vsak dan po cca 10kg...bi jih nekomu oddali, naj se jih naje do onemoglosti...Potem se pa vrnemo ponje v janaurju, februarju, marcu... seveda 1:1 oz kg za kg.... ko jagod ni...podobno velja za mnogo stvari...med drugim tudi za elektriko....Ali pa če kdo hoče toplo vodo iz kolektorjev...Imam tudi viške od aprila do septembra...zamenjam za toplo vodo v obdobju od oktobra do marca....je kak interesent?

Ne vem če je tako random vse skupaj..fotovoltaika deluje prek dneva, pred dneva pa je tudi poraba el. energije najvišja...(nočni del, kar se ne potroši gre v prazno), za elektratne pa vemo, da niso v stanju se prilagajat dnevnim špicam...torej špice loviš ali z zaganjanjem plinskih elektratn ali pa se vključuje fotovoltaiko.
Point je v tem da se poraba el. energije vsako leto povečuje, ne povečujejo pa se načini pridobivanja el energije. In če država želi povečat nabiranje energije iz čistih virov mora zagotoviti pogoje, da se bojo ljudje odločali za investicijo..ker dat 12 jurjev (po domače rečeno) za BV boš težko koga prepričal da gre v to.
Torej..država obesi investiciji folku, sama pa pridobi el. energijo iz teh investicij...sploh še, ker plačujemo penale, ker ne pridobivamo dovolj zelene energije...kakor obrneš je za državo (vsaj moglo bi bit) dobrodošlo, da se vzpodbuja tovrstne investicije.

• Všeč mi je

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.522
955
113
Proizvodnja je popolnoma random....

Vse kar vemo je, da ponoči 100% od fotovoltaike ni NIČ...

Preko dneva pa kakor Bog da... Edino, kar lahko storimo je, da če Bog da mi ne vzamemo...Če pa Bog ne da, pa mi nimamo...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Point je v tem da se poraba el. energije vsako leto povečuje, ne povečujejo pa se načini pridobivanja el energije.
In ravno tu fotovoltaika ne prispeva prav nič in če bi želeli biti približno "samooskrbni" za elektriko, bi morali imeti kadarkoli delujočih virov toliko, kot porabimo elektrike na mrzel oblačen zimski delovni dan. Fotovoltaika bo povsem resen vir, ko bomo znali energijo hraniti nekaj mesecev. Trenutno bi nekaj lahko naredili s pretočnimi elektrarnami. Čeprav se bojim, da bi dolgotrajno jesensko deževje potem nenadoma dodalo "viške" in bi poletne "shranke" morali spustiti kamor bi jih le lahko.
Baterije v ta namen nikakor niso primerne, bi pa verjetno znatno pomagale pri stabilnosti tekom 24 ur.
Bojim se, da cela Evropa študira, kako bodo šli na bolj zeleno in ni več potrebno dodajati raznih "zastarelih" virov. Ko bo manjko na res kritične dni, se bo pač uvozilo. Če se bo imelo od kod ...

Sicer pa smo o tem v tej temi že bluzili in tema baje ni namenjena temu.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.737
5.898
113

Oskogledno je to tako, ampak ko oddajaš elektriko in oskrbuješ sosede, tudi kaka samokolnica premoga gre manj v peč od TEŠ-a, nivo zajtja v HE se tudi rezervo za čez noč lahko kak centimeter dvigne ipd....

• Všeč mi je
Reactions: kajote in ncnifrej

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Schime - kot je darjan rekel - suncontract/sonce ti to omogoča.
Preden se z bratom "zapodita" v investicijo naredita mal izračune:
- koliko bo izplen na lokaciji
- koliko kWh na letni ravni vama zmanjka
- preveri/povprašaj po kakšni ceni boš manjko moral dokupit
Če prav to razumem bi morala oba biti potem pri tem ponudniku. To je potem no go. Sploh v tem času, ko iz danes na jutri lahko ostaneš brez dobavitelj.

Sicer me mogoče bolj kot to deljenje z bratom (to je bilo bolj vprašanje za zraven, ker bi lahko postavil sam 14kW elektrarno dejansko pa bi rabil trenutno za svoje potrebe cc 11kW) zanima, če bi bilo izvedljivo to med dvema števčnima mestoma, ki s ta cc 100m narazen in v lasti iste osebe. Ali bi potem postopek moral biti isti, kot če bi si delil z bratom elektriko in to pač omogoča samo eden ponudnik. Ali se v tem primeru, da kaj drugače urediti (razen, da se oba števčna mesta združita).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.929
6.977
113
Saj “elektrarno” lahko selis na drugega ponudnik, ce prvi crkne al zakaj te je strah biti pri omenjenem?