sončna elektrarna

pol3ni

Fizikalc
10. jan 2011
356
239
43
Idrija
Moja avgustovska.ponudba je bila jurja po kw z vključenim wifi wmesnikom in energy metrom stevcem in brez odstete subvencije
Longi monocel 375w. 13.5kwp
Soglasje sem sedaj dobil, zdaj pa cakam obisk Desovca da se zmenino kam bomo postavili omarico in kam se bomo priklopil, ker imam se vse v hisi in preko strehe dovod.
Ta dela pa niso vkljucena v ceno. Najbrz bo treba nekako po fasadi in pod streho pripeljat kabel do obstojece omarice. Stemanje cez pol kleti hise mi ne pase ravno. Raje kanal skrijem ob zlebu in potem ob spirovcu pod streho.

Zanimivo.Ma prav identično težavo imam sam.Kdo pa je bil izvajalec

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
El..s
Osrednja Slovenija.elektro trbovlje pa desovc
Kaj pa ti?
Bojim sem da ima prevec potrjenih ponudb in soglasij (kot vecina ki je bila.konkurencna po ceni) in enostavno ne podeluje.
Je pa res da sem mu rekel da se mi naceloma ne mudi, ampak to ne pomeni da bi sedaj cakal na 23... Zdele je cas za birokracijo in dogovore. Ko snega ne bo vec, bo sel na streho.
Rad bi do spomladi bil priklopljen. Ker bistveno cenejsa roba ne bo najbrz. Verjamem pa da se drazi. Ce ne drugega, pa shiping iz kitajske..

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Delno verjetno zato ker imajo najmočnejše panele (455W) pa zraven dajo še 3F energy meter (300€ od Solaredge).
Po moje so dvignili cene do te mere, da imajo še vedno zadosti strank, ker zdajle je noro zanimanja za SE, ker so energenti šli v nebo...

Sicer pa jaz sem dobil ponudbo od Sonce energije za 9,550kWh za 11,200€ z upoštevano subvencijo, tako da njegova ponudba sploh ni tako slaba...

Pa viške lahko prodaš sosedu ali žlahti:
Poglej priponko 51196
Mocnejsi paneli so na racun velikosti.
Nimajo pri isti velikosti cetrtino vecjo moc..
Nekateri so skeptični do daljsih panelov, tudi tezje jih postavljas na streho in ti hitro lahko ostane vec praznega prostora. Odvisno od dimenzij strehe in ovir na njej (dimniki, okna, stenderji...)

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
635
113
Mocnejsi paneli so na racun velikosti.
Nimajo pri isti velikosti cetrtino vecjo moc..
Vem ja... :) Večina sodobnih panelov ima izkoristek cca 20-22% in glede na velikost je sorazmerna nazivna moč panela...
Vseeno pa na papirju izgledajo boljši... čeprav je samo psihološki efekt... (Podobno kot je bilo pred leti z megapixli pri fotoaparatih...)
V mojem primeru je pa streha taka, da mi je zelo prav prišlo da so paneli malo večji (daljši), ker z lahkoto dam gor 21kom 210x104 da pridem do 9550W.
Veliko težje bi našel plac za 27kom 350W panelov, ki so isto široki ampak krajši...

Nazadnje urejeno:

pol3ni

Fizikalc
10. jan 2011
356
239
43
Idrija
El..s
Osrednja Slovenija.elektro trbovlje pa desovc
Kaj pa ti?
Bojim sem da ima prevec potrjenih ponudb in soglasij (kot vecina ki je bila.konkurencna po ceni) in enostavno ne podeluje.
Je pa res da sem mu rekel da se mi naceloma ne mudi, ampak to ne pomeni da bi sedaj cakal na 23... Zdele je cas za birokracijo in dogovore. Ko snega ne bo vec, bo sel na streho.
Rad bi do spomladi bil priklopljen. Ker bistveno cenejsa roba ne bo najbrz. Verjamem pa da se drazi. Ce ne drugega, pa shiping iz kitajske..
Kot identično sem imel v mislih štemanje čez pol kleti

ury

Pripravnik
20. apr 2010
167
19
18
Vem ja... :) Večina sodobnih panelov ima izkoristek cca 20-22% in glede na velikost je sorazmerna nazivna moč panela...
Vseeno pa na papirju izgledajo boljši... čeprav je samo psihološki efekt... (Podobno kot je bilo pred leti z megapixli pri fotoaparatih...)
V mojem primeru je pa streha taka, da mi je zelo prav prišlo da so paneli malo večji (daljši), ker z lahkoto dam gor 21kom 210x104 da pridem do 9550W.
Veliko težje bi našel plac za 27kom 350W panelov, ki so isto široki ampak krajši...
futuristic a si ti že dal elektrarno na streho? se opravičujem nisem bral nič za nazaj :bonk:

eh ja cene elektrike gredo gor mene pa briga, sem že na 22500 kWh odkar jo imam...

semnov

Pripravnik
19. feb 2009
192
17
18
Kakšen je postopek, da prideš v "guinesovo knjigo rekordov". Letos 10 januarja sem dal vlogo za priklop oziroma povečanje SE. Še čakam na dovoljenje (elektro MB). nekje avgusta sem že dobil odgovor da se lahko poveča, samo podatkov nimajo pravih, sedaj se iščejo pravi podatki o priključni moči.
Rok leto in več je že moj.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Menda je na vašem koncu prešvoh omrežje, ki ne prenese priklopa vseh sončnih central. Sicer pa boste videli, če bo SDS-ovec res vse v enem mesecu poštimal.

• Všeč mi je
Reactions: semnov

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.742
5.900
113
To o prešvoh omrežjih so pravljice za lahko noč, če ravno nima vsaka druga bajta montirane SE. Z mojo 9kw SE napajam 5 hiš okoli sebe, kar pomeni da razbremenjujem omrežje. Ko pa ni sonca se pa zgodba ne spremeni, ostaja stanje ko SE nismo poznali.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Se cufak se bodo predvsem za zimske proizvodnje elektrike.
Cene elektrike danes na madzarski borzi.
Ponoci proti jutru po 7€, opoldne 100+ popoldne do 180 evrov. Torej se vedno je dnevna poraba bistveno visja od nocne da podnevi tako ceno navijajo.
Po takih cenah bo pocasi ze kogeneracija rentabilna ce jo bos samo podnevi zgal.
Kako elektriko prodajat po takih cenah je pa drugo vprašanje. Ker ti nas lobij tega ne bo dovolil. Bodo Raje izpade omrezja naredil. Zadnje case jih na kanarcih nekaj heca.

semnov

Pripravnik
19. feb 2009
192
17
18
Težave z omejitvami imajo že v naši bližini. Kosovo že ima redukcije. Kdo bo naslednji. Prave zime še ni, plin še priteka iz Rusije.

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
Danes sem dobil letni obračun od ece.
Po matematični telovadbi sem prišel nekako do zaključka, da je cena elektrike z vsemi dajatvami in brez fiksnih stroškov nekje 0,11€ na porabljen kilovat. Zaradi Sončne elektrarne imam enotno tarifo.
Kakšna je pri ostalih ponudnikih. Predvidevam, da je cena obračunske moči in prispevkov pri vseh enaka.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.874
6.531
113
Z vsemi davki vezanimi na kWh me pride 0,1212802€ pri Petrolu. Kar je drugače je seveda samo njihova cena, davki so za vse enaki. Petrol ceni svojo kWh na 0,05685€ + DDV.

semnov

Pripravnik
19. feb 2009
192
17
18
Vsi prispevki so pri vse dobaviteljih enaki, saj to gre "državi". Koliko je dejanska cena iz SE, je verjetno zelo različna, na koliko let si nekdo želi povrniti denar iz investicije za Se, zavarovanje, škode ipd.
Sam pojma nimam koliko me stane dejansko ogrevanje, če imam TČ in mi v enem letu pokaže števec porabe pri TČ 4000 kWh. :)