sončna elektrarna

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
86
18
8
Valjanec imam pripeljan tudi do UPN plinske cisterne v zemlji, a ne connectanga nanj. Zdej ne vem al so pozabili, ali je zanalašč tako.
Je dobro priklopit cisterno na valjanec ? Sedaj ko sem brez strelovoda.
Kaj pa če bo strelovod, potem pa bolje da absolutno ne valjanca na cisterno :) ?
Kot je že nekdo omenil je razlika med ozemljitvijo konstrukcije SE na strehi in med morebitnim strelovodom, katerega imaš/nimaš na strehi.

Vsekakor bi bilo pravilno, da SE ozemljiš tako, da pelješ iz strehe direkt v zemljo po najkrajši možni poti, in to ne na ozemljitev hiše, ampak zabiješ dve sondi v zemljo in jih povežeš z SE na strehi, mimo obstoječe ozemljitve hiše.

SE ne potrebuje strelovoda, jaz ga nebi izdeloval namensko.

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Kwa pol, priklopim podzemeljsko cisterno UPNja na valjanec al ne ?

Hvala za namige o SE posebnem valjancu - a ga je 10m dovolj (med obema stranema hiše), 50cm pod zemljo (kamenje, zemlja)

Torej strelovoda še vedno ne bom imel.
Pa ne se smejat, da bom imel SE na strehi in plin v zemlji :) ziher je ziher je rekla nuna :) ja, sej vem, da bom plinsko peč takoj demontiral, ko mi bodo pokazali 2500€ subvencije za TČ zrak :) (preostalih 200 litrov bom pa skuhal skozi štedilnik) ... btw. kolko je subvencije za TČ voda ?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.872
6.530
113
Nove cene za samooskrbo na Petrolu:

Nova cena dobavljene električne energije za gospodinjski odjem je 0,15595 EUR/kWh brez DDV oz. 0,19026 EUR/kWh z DDV

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Zate tudi upam da ne delaš na tem področju s takimi izjavami.
Argumentiraj raje, v čem je govoril napak. Da se naučimo tudi drugi. In mojstre pri delu popravimo.
Ja hec je, da bolj zaupamo forumu, kot majstrom. Zakaj ? Ker na forumu takoj dobiš za izjavo recenzijo, in kontro,
mojstri ko pridejo k hiši pa lahko lapajo v boćje tri materne kar se jim sprdne - ni nobenga poleg ki bi jim kontriral.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.101
3.158
113
Argumentiraj raje, v čem je govoril napak. Da se naučimo tudi drugi. In mojstre pri delu popravimo.
Ja hec je, da bolj zaupamo forumu, kot majstrom. Zakaj ? Ker na forumu takoj dobiš za izjavo recenzijo, in kontro,
mojstri ko pridejo k hiši pa lahko lapajo v boćje tri materne kar se jim sprdne - ni nobenga poleg ki bi jim kontriral.

Preseki vodnikov glede na material so predpisani v standardih glede na dovoljeno segrevanje posameznega vodnika. S tem je predpisan tudi presek, ki za alu masiven vodnik enak kot za jeklo. Če bi kdaj prebral vsaj tehnično smernico bi to vedel.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
Nič ne rabim, samo hvalim se.
Boljše kot kamen v hrbet:

Screenshot 2024-01-11 at 16.11.24.png

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
Nisem predimenzioniral, samo vsi porabniki še niso bili aktivni do novembra. Verjetno bo za EV celo zmanjkalo.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.662
6.705
113
pri taščici
Hmmm, ce se zaketim na FB v kako ponudbo, dobis zs. Imaš FB?
Jaz sem dibil ponudbo na ev forumu za 10M. Enega sem vzel.jaz, 9 nekdo s FB ki je iskal

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.522
1.123
113
Me veseli tole, da se takle dost pametn zmente. Ali da E+ plača vsaj nekaj za presežke in investicijo, poudarjam, vsaj nekaj ali pa da se takole znajdete in si "donirate" preko SC.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in ncnifrej

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.872
6.530
113
Petrol da tudi vsaj nekaj... Drugace pa, netmetering je bil mišljen za pokrivanje lastnih potreb, ne prodaji elektrike. Kdor je sel v brez veze v "od viska glava ne boli" in to financiral, zdaj pa joka, da nobeden ne kupi, je ali glup ali p*cka.

Vsekakor pa dejstvo, da sta E+ ali Petrol, mogoce se kdo, ne govori v prid teorijam, da se dobavitelji otepajo soncarjev in jim bodo pogodbe prekinjali zaradi ne vem cesa že. To nakazuje, da se grebejo za njih.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in sad

jest5

Guru
18. avg 2007
25.956
-8.678
113
Vsekakor pa dejstvo, da sta E+ ali Petrol, mogoce se kdo, ne govori v prid teorijam, da se dobavitelji otepajo soncarjev in jim bodo pogodbe prekinjali zaradi ne vem cesa že. To nakazuje, da se grebejo za njih.
Več naročnikov, ki ti za minimalko dajejo viške, je vedno bolje, kot nič naročnikov.
Problemi s soncarji so na drugem koncu, ki se teh ponudnikov, ki ne skrbijo za funkcioniranje omrežja ne tičejo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.872
6.530
113
to jaz govorim ves čas, ampak v tej temi in še marsikateri so se našli kacinčki in žugali, da bomo že še videli, ko bodo prekinjali pogodbe. Čeprav meni nikakor ne pade na pamet scenarij, zakaj bi. Kaj pa E+ pa Petrol in ostale briga omrežje in njega zmogljivost. BIstveno manj kot kalbota, npr :evil:

• Všeč mi je
Reactions: jonny77 in sad

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.522
1.123
113
Petrol da tudi vsaj nekaj... Drugace pa, netmetering je bil mišljen za pokrivanje lastnih potreb, ne prodaji elektrike. Kdor je sel v brez veze v "od viska glava ne boli" in to financiral, zdaj pa joka, da nobeden ne kupi, je ali glup ali p*cka.

Kako že gre tista investicijska v SE? 12kW je jurja dražje od 9kW ali kako že? Pri investiciji 14k. To je spodbujal trg, tržne cene, kapitalizem, nenazadnje eko sklad in zdaj imamo preobremenjene traflce in prihajajo omrežnine. Itak moraš delat future proof, če petletka predvideva še nakup kakšnega EV ipd.

Zdaj smo 2024 in so se karte premešale, jaz na ta vlak nisem skočil, ga pa z zanimanjem spremljam in se mi dobre zdijo te fore, da se lastniki zmenijo med seboj, ne da se dela električno ogrevanje dvorišča, ogrevanje nekih bazenov in podobne energetsko potratne bedastoče, samo za to, da imaš porabo pri predimenzionirani SE, da ne boš kaj šenkal.

• Všeč mi je
Reactions: sad