sončna elektrarna

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.676
3.272
113
Vlogo moraš oddati. Si itak že zamudil dbest varianto (letni netmetering) za 5 dni. Ali boš soglasje iz vloge izkoristil v naslednjih 2 letih ali ne, je pa tvoja stvar (čakal ustrezni trenutek in ponudnika). Ne pa čakat z vlogo, da ne boš ko bo trenutek, čakal še soglasje 3 mesece.
Jaz jo že imam, sprašujem, ker se je en znanec nekaj zanimal za to in me je zanimalo kakšni so pogoji.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.955
-8.678
113
pogoji niso odvisni od soglasja, ampak kdaj ga uveljaviš. ne razumem, zakaj bi kolega čakal. na kaj ?
Sej. Zato se odda čimprej. Potem imaš itak 2 leti časa, da spacaš zadevo.
Če se medtem pogoji izboljšajo, zaprosiš za novo soglasje :evil: (malo spremeniš projekt, da imaš izgovor)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.662
6.705
113
pri taščici
Jaz jo že imam, sprašujem, ker se je en znanec nekaj zanimal za to in me je zanimalo kakšni so pogoji.
Znancu so ze lani odobril mesecni netmetering.
Zakaj ?
Ker je vztrajal na SPO namesto da bi naredil downgrade na 2x MPO
Postavil elektrarno, zdaj ga pa noben dobavitelj ne smergla. Mogoce bo zdaj po novem.letu dobil dobavitelja

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Po preiskavi je bilo rečeno da udar strele. Prej slaba izvedba solarne kar je pa pri nas stalna praksa. Pravilne in ustrezne ozemljitve glede nato kaj se dela dvomim da ima pri nas 20% solarnih elektrarn (tistih na individualnih hišah in gospodarskih poslopjih).
Torej kaj je minimum od minimuma, ki ga moraš zahtevat ? Vsak panel priklopljen na valjanec v zemljo (valjanec skupen s hišo in napravami v njej) ?
Obvezno še 1m strelovoda na najvišjem delu SE in priklopljeno na valjenec ? Kako drugače rešen strelovod ? Zanašč brez strelovoda ? Hvala vaša mnenja

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
783
37
28
Za stanovanjske stavbe strelovod ni obvezen, je pa priporočljiv, samo ga noben noče plačati, paneli so po pravilih tako povezani preko konstrukcije na ozemljitev ki mora biti pravilno izvedena, kar se visi na meritvah

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Ko krilopijo SE naredijo ponovno meritev ali ostanejo na meritvah izvedene ob prvem priklopu hiše na EO ?

Floki

Guru
6. sep 2007
10.101
3.158
113
Torej kaj je minimum od minimuma, ki ga moraš zahtevat ? Vsak panel priklopljen na valjanec v zemljo (valjanec skupen s hišo in napravami v njej) ?
Obvezno še 1m strelovoda na najvišjem delu SE in priklopljeno na valjenec ? Kako drugače rešen strelovod ? Zanašč brez strelovoda ? Hvala vaša mnenja

Govorit o minimumu je neumnost, če ne poznajo pravilnikov in tehničnih smernic potem tega sploh ne bi smeli delati, vsaj tisti ki je nadzorni. Pa zraven smernice za požarno varnost sončnih elektrarn.

Ozemljitev če ti delajo ker je nimaš ista palica 1,5m ki jo zabijejo je ponavadi tako kot nič če nimaš bajte na močvirju. Eni celo polagajo vajlanec v asfalt :bonk: ker ni kam kopat. Pa to da ti spojke ležijo po strehi namesto da so v zraku. Kako ti bo garantiral da čez 10-15 let ko bo po njej tekla voda ne bo kje prebilo. Pač površnost, ker se dela na hitro, da čim prej končajo, poberejo denar in grejo. Da o meritvah, ki jih naredijo niti ne govorim. En ki nimam pojma nekaj zmeri, potem pa poročilo naredi čisto tretja oseba (pooblaščena), ki nikoli ni objekta niti videl od blizu.

Največ požarov na sončnih je na starejših elektrarnah, največkrat zaradi slabih spojev na kontaktih, kjer pride do obloka.

Po pravilniku do 15 kVA uradno ni teba strelovoda, moral bi narediti oceno tveganja kar pomeni, da na hiši bi ga potem posledično moral dati. Če ne narediš ocene pa ne rabiš :). Če se le da naj naredijo izoliran sistem (če vejo kaj to pomeni, ker precej jih samo misl da ve).

IZ strehe kjer ti ozemljilo ti pripelje PE direktno v omarico, najprej ti pa dela ozemljitev ali pa tudi ne. Potem ti udari strela ti pa brez ozemljitve. Tista povezava iz TP nič ne šteje pri streli, ker zaradi visoke frekvence impedanca vodnika kot da ga ni.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Hvala, a naj prosim nekdo bolj po domače razloži.
Valjanca imam v zemlji dovolj, 3x 100m. Kam je priklopljen sedaj, ne vem - bom poklical električarja ki je delal.
A vi ko pišete o "ozemljitvi" mislite na ta valjanec, ali na oni električno linijo v omaricah (ali je, če je pravilno zvezano, to itak eno in isto) ?

Torej, kam naj zahtevam da vsak panel priklopijo : valjanec (ki ga pripeljem iz zemlje na streho) ali ozemljitveni kabel omaric ?
Je treba nad (kolikšno višino dam) najvišji panel, potegnit še kako "anteno", da bo služila kot strelovod in ta strelovod priklopit kam: na valjanec, ali ozemljitev omaric.

Če ima kdo kake fotke pravilne postavitve, bi blo pa dbest :)

Floki

Guru
6. sep 2007
10.101
3.158
113
Hvala, a naj prosim nekdo bolj po domače razloži.
Valjanca imam v zemlji dovolj, 3x 100m. Kam je priklopljen sedaj, ne vem - bom poklical električarja ki je delal.
A vi ko pišete o "ozemljitvi" mislite na ta valjanec, ali na oni električno linijo v omaricah (ali je, če je pravilno zvezano, to itak eno in isto) ?

Torej, kam naj zahtevam da vsak panel priklopijo : valjanec (ki ga pripeljem iz zemlje na streho) ali ozemljitveni kabel omaric ?
Je treba nad (kolikšno višino dam) najvišji panel, potegnit še kako "anteno", da bo služila kot strelovod in ta strelovod priklopit kam: na valjanec, ali ozemljitev omaric.

Če ima kdo kake fotke pravilne postavitve, bi blo pa dbest :)

To pusti tistim, ki znajo če sedaj ne veš boš bolj težko izvajalcem razlagal. SE boš imel na hiši? če misliš imeti strelovod potem naj bo po možnosti izoliran sistem če je izvedljivo kar pomeni ca 0,5 m ločilne od panelov (na najdaljši razdalji, to bodo izračunali). Strelovod gre dorektno na valjanec ki ga imaš očitno preveč :). Ozemljitev panelov ge v omarico, ampak to se ne sekraj, toliko že znajo .

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
Če strelovod ni 100% je slabše kot, če ga sploh nebi bilo. Ko je strelovod postavljen, se naredi meritve z ustreznim namenskim instrumentom in šele takrat lahko rečeš, da bo opravljal funkcijo za katero je namenjen, če so rezultati meritev ustrezni.

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Valjanec imam pripeljan tudi do UPN plinske cisterne v zemlji, a ne connectanga nanj. Zdej ne vem al so pozabili, ali je zanalašč tako.
Je dobro priklopit cisterno na valjanec ? Sedaj ko sem brez strelovoda.
Kaj pa če bo strelovod, potem pa bolje da absolutno ne valjanca na cisterno :) ?

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Baje, da valjancu dobro dene, da je namazan s kurilnim oljem, tako da najboljše da ga kar skozi cisterno spraviš.

:D

No upam, da ne boš zares.. :)

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.012
568
113
Valjanec imam pripeljan tudi do UPN plinske cisterne v zemlji, a ne connectanga nanj. Zdej ne vem al so pozabili, ali je zanalašč tako.
Je dobro priklopit cisterno na valjanec ? Sedaj ko sem brez strelovoda.
Kaj pa če bo strelovod, potem pa bolje da absolutno ne valjanca na cisterno :) ?
Nekaj si moraš biti na jasnem, eno je strelovod eno pa ozemljitev. Tega ljudje ne razumejo pa tudi marsikateri električar ne.

• Všeč mi je
Reactions: nemenabijat

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje
To kaj imamo za strelovod (alu) na strehah je za direktni udar samo za zadostitev papirjev.
Se stopi kot sveča in ne pride do zemlje.

Valjanec oni ta debeli s katerim več nihče noče delat je edino pravo

• Haha
Reactions: nemenabijat