Kaj tebi tudi ni jasno da če si PROIZVAJALEC, nimaš nič zastonj, ker za proizvodnjo rabiš sredstva, ki se jih ne nabere na sprehodu po travniku ali gozdu.
Kaj tebi tudi ni jasno da če si PROIZVAJALEC, nimaš nič zastonj, ker za proizvodnjo rabiš sredstva, ki se jih ne nabere na sprehodu po travniku ali gozdu.
Ce prav zastopim raners sprasuje ce si postavi SE in ima 2MW viškov na koncu leta, ali placuje se kaj drugega kot cca obvezne dajatve, ali tudi Kw po porabi. Torej drugega ne placujes.Kaj tebi tudi ni jasno da če si PROIZVAJALEC, nimaš nič zastonj, ker za proizvodnjo rabiš sredstva, ki se jih ne nabere na sprehodu po travniku ali gozdu.
Ne raners pravi, da imaš z netmeteringom elektriko/energijo ZASTONJ, kar seveda ni res.Ce prav zastopim raners sprasuje ce si postavi SE in ima 2MW viškov na koncu leta, ali placuje se kaj drugega kot cca obvezne dajatve, ali tudi Kw po porabi. Torej drugega ne placujes.
To nam je vsem jasno, kot tudi njemu, ki je napisal da razume da je zacetna investicija precej velika (post #4.094). Ko imas pa investicijo enkrat cez, pa nima veze ali porabis v letu vse kar si proizvedel ali pa ce vse senkas, mesecni strosek bo enak (pustimo zdej sploh smiselnost postavitve ce vse senkas). Jasno ja, da elektrika ni zastonj, ce vracunas se investicijo in roi. Sprasuje po osnovah.Ne raners pravi, da imaš z netmeteringom elektriko/energijo ZASTONJ, kar seveda ni res.
Lažje boste razumeli če postavimo tako: z nakupom in postavitvijo SE kupiš elektrike za recimo 12.000€ vnaprej in jo trošiš naslednjih XY let - seveda ob predpostavki, da jo pridelaš vsaj toliko kot porabiš, sicer razliko lepo doplačuješ - dokler s porabo ne prideš na račun (sedaj neplačane) energije na nulo, od tam dalje pa so "obresti" za vnaprejšnje plačilo.
In ja, pri netmeteringu je mesečni strošek odvisno od priključne moči med cca 12€ in 20€.
Ne, jaz ne pravim tega...
Vsak kwh iz omrežja me stane. Ali ga moram vrniti ali ga moram placati. To govorim. Ni zastonj. Kdo in za koliko je SE na streho dal, je irrelevantno.
Glej, že tako kar napišem, takoj kdo teži, da je reklama.
Ni, ker šele, ko vračunaš še to (napr na 25 let), prodeš do prave cene kWh. Ta pa ni 0, anpak nekje za večino na sedanjem letnem net-meteringu s sedanjim pavšalom za omrećnine in prispevke nekje med 4 in 6 centov na kWh. Ob neki recimo 10 kWh SE.Kdo in za koliko je SE na streho dal, je irrelevantno.
Za doticno debato je tudi to irelevantno.
Za vse ostalo - papir pa svincnik v roke, pa akcija.
sončna elektrarna
Sicer te teme ne spremljam skozi, ampak ko je že govora o prenosu viška, mi je ena znanka enkrat rekla, da lako viške energije preneseš tudi na sorodstvo prvega kolena (starše, otroke)... In me zanima, če to drži? Sem že enkrat nekaj malega googlal in nisem našel kaj pametnega...www.alter.si