sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
to smo razmišljali že en cajt nazaj in pravijo/baje/bojda ipd, da letni netmetering ostane. jaz sem vseeno izbirala med petrolom in genijem kot dvema, kjer je verjetnost, da propadeta minimalna. 2. razlog za ta dva pa je bil, da je cena praviloma v primeru manjkov ugodnejša od konkurence. Če se slučajno več ne moreš premakniti potem nikamor več. žalbam pa viške za ta minimaliziranje tega rizika brez problema in teže v duši kot nekateri. z letnega meteringa dol jaz zlepa ne grem..

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
Vsaka sprememba na odjemnem mestu (povečanje/zmanjšanje moči, priklop/odklop SE,...) potegne za sabo NOVO pogodbo z dobaviteljem, ki je istočasno tudi odjemalec pri SE.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
razmišljam....

Imaš pogodbo za netmetering z geni. Geni gre v stečaj in ga nadomesti Geni1.
A netmetering ostane ali je slučajno vezan še na pogodbo?
Ostane, ker na tvoje merilno mesto je dal SODO netmetering in ne Geni.
Tudi ce hiso prodas, umres... naslednikom ostane netmetering.
Ga bos pa po vsej verjetnosti izgubil če bos spreminjal priključek (vecal, manjsal moč odjema ali elektrarne ...)

• Všeč mi je
Reactions: igi in ncnifrej

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
jaz sem vseeno izbirala med petrolom in genijem kot dvema, kjer je verjetnost, da propadeta minimalna.
Tud sam sem imel na zacetku to “logiko”. Potem je bil pa Petrol drag pri ponudbi, Gen-i sem sel pa gledat kdo mi je ponudbo izdal.. pa je bil mislim da Gen-i Sonce d.o.o (in ne Gen-i d.d al kaj so).. lastniska struktura je prcej mesana (ce se prav spomnim), tko da sem si rekel “imam tudi tu opravka z nekim d.o.o, tko de ..”. Na koncu zbral kar sem zbral - zaenkrat b.p..

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
Ne samo z dobaviteljem, tudi z SODO oziroma upravljalcem omrežja.
Za netmetering je važna zgolj in izključno pogodba z dobaviteljem/prodajalcem elektrike, vse ostalo je stvar soglasja.
Ostane, ker na tvoje merilno mesto je dal SODO netmetering in ne Geni.
Tudi ce hiso prodas, umres... naslednikom ostane netmetering.
Ga bos pa po vsej verjetnosti izgubil če bos spreminjal priključek (vecal, manjsal moč odjema ali elektrarne ...)

Si ti povsem prepričan v to?
Jaz na tvojem mestu ne bi bil.
Sprememba lastništva prinese s sabo novo pogodbo o odjemu.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
A to vam pa na GEN-I niso znali pojasnit?
- hranilnik ni nujen. Se pa z njim poveča subvencija s 50 na 500 € na kW sončne. Načeloma mora biti iz računa rauvoisno, da gre za isti sistem
- ni seznama, mora pa biti njegova kapaciteta za 0,7 h proizvodnje SE. Torej če imaš 8 kWp SE, rabiš 5,6 kWh hranilnik, če hočeš taveliko subvencijo
- če čez 3 leta povečaš max moč SE rabiš novo soglasje in pogodbe, zato padeš ven iz net meteringa - ali pa postaviš še eno ločeno SE, pa ta ni v net-meteringu, prva pa je. Če pa ostaneš znotraj iste max moči in več panelov uporabiš za to, da tudi ob slabšem soncu prideš čim bližje max moči, pa ne padeš iz net-meteringa.
Naši to znajo pojasnit www.vrhunskaemobilnost.si ...

Plus: do 31.12.2023 je treba smo vložit vlogo, ni treba, da je odpbrena. Do 31.12.2024 pa mora biti se priklopljena (kar pomeni postavljena, plačano soglasje / pogodba o vklopu v omrežje z distributerjem, sklenjena pogodba z dobaviteljem, opravljen priklop v omrežje s strani distributerja.

Ni meni nihče nič pojasnjeval, jaz sem dobil samo informacijo da so iz Gen-i bili pri njih, pogledali, predlagali in da bodo poslali ponudbe. Nismo mi predhodno nič o tem govorili. Niti niso znali povedat za koliko bodo poslali ponudbo, mislim da je predvidenih 17 panelov. Kaj in kakšne me ne vprašaj, ampak ja, govora je o cca. 8kW elektrarni ker so mojstri pogledali porabo zadnjih 5 let in je bila letna poraba med 7-8kW, bi pa naj to stalo cca. 11k. Še vprašanje za ta hranilnik ker vidim da poznaš zadeve, koliko stane tak povprečen hralnilnik ki bi bil dovolj dober za 8kW elektrarno? Hvala...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ravno gledam kako so zanimivi s temi hranilniki, očitno je vojna tajna kakšne so cene le teh.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
Zadnjič sem nekje videl članek/reklamo za eno firmo ki to vse skupaj postavi in dobavi (SE + hranilnik) in je bil izračun za subvencijo, pa je pisalo "hranilnik rabljen" in skupna cena cca 500€ nižja kot samo SE.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Ni meni nihče nič pojasnjeval, jaz sem dobil samo informacijo da so iz Gen-i bili pri njih, pogledali, predlagali in da bodo poslali ponudbe. Nismo mi predhodno nič o tem govorili. Niti niso znali povedat za koliko bodo poslali ponudbo, mislim da je predvidenih 17 panelov. Kaj in kakšne me ne vprašaj, ampak ja, govora je o cca. 8kW elektrarni ker so mojstri pogledali porabo zadnjih 5 let in je bila letna poraba med 7-8kW, bi pa naj to stalo cca. 11k. Še vprašanje za ta hranilnik ker vidim da poznaš zadeve, koliko stane tak povprečen hralnilnik ki bi bil dovolj dober za 8kW elektrarno? Hvala...
Daj mi na zasebno pošlji.