sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
a si tastu kaj prispeval za SE ? zakaj bi ti zastonj dajal svoje kWh, saj jih lahko proda na SunContractu ?

ne, ne more oziroma ne sme... ker ni trgovec, ampak je na samoosrkrbi. Prodaja ni dovoljena. Vse tole mutenje, kako bi prodajali neke kwh, je zgolj mutenje in računica brez krčmarja. To se naredi zgolj v primeru, ko imaš sam dve nepremičnini ali kot je ranersov, če se dobro razumejo. Vse ostalo je obvoz za kupca. Zato jih pa bistevno manj kot wannabe prodajalcev.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
Suncontract laufa.. dokler svoje viske “prodajas” zlahti za pivo in cevap (torej po sistemu - podarim ker za to itak nic ne dobim).. ce se gres tega nacrtno - da bos prodajal in sluzil - obstajajo najbrz boljse nalozbe kot tole..
Je pa tkole - zlahta je tud nabavla SE.. isto Sonce.. dvojni viski so pa pomoje ze dost, da enemu odneses celo leto elektrike.. tisto dokupovanje po rednih suncontract cenah je pa bolj tko tko z rentabilnostjo..

je pa vsekakor v plus - da ti nepreneseni viski ostanejo.. ceprav po dveh letih mas dvojne viske .. mogoce spet pokrijes enemu celo leto..

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Jabe
Zdaj ce ima SC zasoljeno ceno, ti se vedno ostane možnost da fehtas na tržnici da ti nekdo tretji pokrije("podari") manjko.
So ze lani ponujal viske , mislim da tudi na alterju

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Kot je nekdo opisal, bi nam tast in tašča (t&t) Z VESELJEM podarila te viške, še sploh, če jih ne moreta drugače izkoristit... Sicer je tašča enkrat nekaj rekla, da lahko za viške nekaj nazaj dobi (ona je razumela, da eure, ponudnik je se mi zdi Geni). Ampak kolikor sem iskal, tega nisem nikjer našel.. Saj se moramo enkrat dol vsest s t&t... ;) Ker sta oba bolj taka nevešča in vse kar jih vprašaš, pogledata drug drugega in pač en nekaj reče... :D Ker že ko smo se menli za SE, je tast vedno trdil, da bolje, kot da denar leži na banki, bo vsak mesec prišparal 50 eur... Samo to je govoril.. :D Čeprav je par jurjov odcalal v momentu.. ;)

Ve kdo, če to drži, da geni na koncu letnega obračuna plača za viške (da stranka dobi kao nek dobropis)? Tako sta t&t razumela znanca, ki jima je montiral SE...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
Jabe
Zdaj ce ima SC zasoljeno ceno, ti se vedno ostane možnost da fehtas na tržnici da ti nekdo tretji pokrije("podari") manjko.
So ze lani ponujal viske , mislim da tudi na alterju

Točno moj point. Obvoz na daleč za kupca. Ker je vse skupaj mutenje, nima nobene varovalke, koliko in za koliko. Vsako leto znova...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Kot sem razbral iz ponudb... edino Energija Plus nekaj placuje

CENIK_ODKUPA_PRESEŽNE_E_E__-_SAMOOSKRBA_2__pdf.png

ECE ima naslednjo ponudbo:

V kolikor imate viške ob koncu leta, lahko ugodnost koristite na dva načina:
  1. V obliki prenosa 50 % presežne energije na drugo merilno mesto, katerega plačnik mora biti isti. Se pravi, da je prenos 50 % viškov na drugo merilno mesto možen, če ste plačnik na obeh merilnih mestih. Znesek bonusa je obračunan v desetih enakih zaporednih mesečnih zneskih na računih za električno energijo.
  2. V kolikor niste plačnik dveh merilnih mest, vas za viške nagradimo v obliki bona za nakup v spletni trgovini Ece shop. V kolikor imate presežne količine od 500 kwh do 999 kwh, vam pripada bonus v vrednosti 20 EUR, v kolikor pa imate presežka 1.000 kwh in več, prejmete bon v vrednosti 40 EUR in ga lahko koristite pri enkratnem nakupu izdelkov iz spletne trgovine.

Petrol pa nalozi 40€ dobroimetja na Petrolovo kartico:

Če je v letnem poračunu količina oddane električne energije pri odjemalcu večja od prevzete električne energije v obračunskem
obdobju, ne glede na določbe Uredbe, ki določa, da odjemalec presežno količino električne energije preda svojemu dobavitelju, dobavitelj iz naslova dobrega
poslovnega sodelovanja in spodbujanja varčne in ekološke rabe električne energije odjemalcu naložil 40,00 EUR dobroimetja na Petrol klub plačilno kartico zvestobe ali drugo kartico zvestobe dobavitelja (če dobavitelj ne odobri izdaje Petrol klub plačilne kartice v skladu s Splošnimi pravili Petrol Klub plačilne
kartice zvestobe in kartice zvestobe, objavljenimi na www.petrol.si). Odjemalec ni upravičen do kakršnihkoli drugih plačil ali povračil za presežno električno energijo, ki jo preda dobavitelju.

Ostali pa kolikor vem nic ne dajo :D ...

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
Mutijo vsi - noben ni Karitas/Rdeči križ.

Dejte prosim dopisat kaj vam vaši distributerji ponudijo/naredijo z viški?

Sonce: +lahko prenesem vse viške na drugo Sonce odjemno mesto, +viške lahko prenesem v naslednje leto in jih koristim 3 leta), - dokup elektrike je lahko drag, - če ti SE dela nekdo drug je varščina

Petrol: ? (40€ za MWh viška na njihovo kartico - to še drži)
Geni: ?
ECE: lahko preneseš 50% viškov na drugo mesto (PDF eno stran nazaj), kaj se zgodi z preostalimi viški?
....
.....

Sumasumarum - žlahta je moje viške dokazano porabila in privarčevala cca 50€/mesec, pa viške je koristila 7-8 mescev v letiu 2022.. torej je v tem času "dobil/privarčeval" cca 400€.

vmes ko sem pisal tole - je že Jest objavil en post višje.. puščam vseeno - ker se strinjam z njim "Ostali pa kolikor vem nic ne dajo :D .."

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Heh, glede totih viškov na spletnih straneh distrubuterjev nekak ne najdeš tega v Q&A... google mi je našel cenik za Elektro Maribor (in očitno ti dejansko naložijo denar na TRR, ker imajo tudi ta obrazec), ampak tudi sam vidim, da je že Jest prilepil za ostale ponudnike..

Če ima še kdo kak preverjen info za ostale (predvsem Geni), bi prosil... Ker to so verjetno koristne informacije za vse, ki imate SE in proizvajate viške energije... ;)

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
ncnifrej Namenoma spuščaš Energijo Plus, ki ti edina da "keš"?

Po sedanjem stanju bo recimo meni višek pokril vso omrežnino in ostale pripadke za to leto.

APM

Pripravnik
28. okt 2013
114
19
18
Mis je imel elektrarno še brez optimizatorjev. Spomnim se, da je bilo na steni hleva menda več kot 20 mislim da rdečih inverterjev. Glede na to, da gre izpod strehe konstantno visoka napetost in če vsi kabli niso v ceveh lahko hitro pride do težav.

Pri nas smo kable izpod strehe dali v cevi, po zidu navzdol pa se tudi pod ometom. Zgoraj na strehi pa seveda visi vse po svoje, kakor so pač priklopljeni optimizatorji in paneli.

Smo imeli kar srečo, da razsmernik ni potegnil toka iz drugega stringa, ko je prišlo do slabega spoja, čeprav je zanimivo še zmeraj komuniciral z vsemi optimizatorji. Tole je bilo pod DC varovalko.

Ob montaži elektrarne sem slišal, da SolarEdge razsmernik pred vklopom preveri napetosti v kablih in če kje zazna kakšno odstopanje oz. nepravilnost, javi napako in ne vklopi sistema. S tem bi naj preprečil morebitno večjo okvaro ali celo požar. Ve kdo ce to drzi?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Heh, glede totih viškov na spletnih straneh distrubuterjev nekak ne najdeš tega v Q&A... google mi je našel cenik za Elektro Maribor (in očitno ti dejansko naložijo denar na TRR, ker imajo tudi ta obrazec), ampak tudi sam vidim, da je že Jest prilepil za ostale ponudnike..

Če ima še kdo kak preverjen info za ostale (predvsem Geni), bi prosil... Ker to so verjetno koristne informacije za vse, ki imate SE in proizvajate viške energije... ;)

Jaz sem od monterja dobil seznam ponudnikov za samooskrbo in sem vsakemu posebej poslal mail s povprasevanjem ...
Seznam_ponudnikov_pogodb_o_samooskrbi_z_elektriko_pdf.png

GEN-i jev odgovor je bil: Mi viškov električne energije ne odplačujemo, te grejo konec leta v omrežje.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in raners

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Pa tudi za EM, je kdo dejansko dobil nazaj eure za vsak MWh energije? Torej če imaš npr.: viška 5,5 MWh, dobiš nazaj: 5500KWh * 0.043 = 236 eur?

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Ob montaži elektrarne sem slišal, da SolarEdge razsmernik pred vklopom preveri napetosti v kablih in če kje zazna kakšno odstopanje oz. nepravilnost, javi napako in ne vklopi sistema. S tem bi naj preprečil morebitno večjo okvaro ali celo požar. Ve kdo ce to drzi?
to, da preverja omrežno napetost lahko potrdim. Izpadla ena faza in inverter je javil napako ter ugasnil proizvodnjo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
Kot so meni lani decembra ob podpisu pogodbe rekli na E+ ti dajo dobropis na račun in ga trošiš za ostale storitve (omrežnina, OVSE,...) pa mislim da so rekli da je obračun na vsako celo MWh.

Glede preverjanja razsmernika - preverja tudi napetost na optimizatorjih, oz. modulih in izklopi ob anomalijah. Tako so mi rekli.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
ncnifrej Namenoma spuščaš Energijo Plus, ki ti edina da "keš"?

Po sedanjem stanju bo recimo meni višek pokril vso omrežnino in ostale pripadke za to leto.
nisem nikogar namenoma izpustil - ker razen Sonce (imam izkusnje) in Petrol/Geni (največkrat omenjena) ter ECE (eno stran nazaj) - ostalih niti ne poznam

zato sem tudi spodaj dodal .... - da lahko dopolnjujete spisek

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Še samo nekaj.. Če imaš SE, lahko tudi menjavaš distributerje energije kakor želiš? Ker če imaš dosti viškov, je verjetno najbolj smiselno it tja, kjer za viške dobiš čimveč, kajne? Oni fiksni del stroškov (omrežnina, itd) pa ti tak vsi morajo zaračunati enako, kajne?