sončna elektrarna

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Sicer te teme ne spremljam skozi, ampak ko je že govora o prenosu viška, mi je ena znanka enkrat rekla, da lako viške energije preneseš tudi na sorodstvo prvega kolena (starše, otroke)... In me zanima, če to drži? Sem že enkrat nekaj malega googlal in nisem našel kaj pametnega...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Sicer te teme ne spremljam skozi, ampak ko je že govora o prenosu viška, mi je ena znanka enkrat rekla, da lako viške energije preneseš tudi na sorodstvo prvega kolena (starše, otroke)... In me zanima, če to drži? Sem že enkrat nekaj malega googlal in nisem našel kaj pametnega...

Da se pod dolocenimi pogoji... preko SunContracta >> https://sonce.com/prenos-viskov-samooskrbnih-elektrarn/

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Aha, saj to sem pa videl.. Samo sem si zdaj malo bolj podrobno prebral...

Torej je pogoj, da imata oba uporabnika energije kot dobavitelja izbranega ponudnika "Suncontract" (torej tisti z elektrarno na strehi in tudi tisti, ki je nima in ki bi koristil te viške energije, ki jo proizvede prvi).

Kolikor sem na hitrco pogledal, so cene energije enake kot pri Geni.

Koristi kdo to? Se da kaj prišparat na ta način? Ali so kake skrite postavke in omejitve?

To sprašujem, ker imamo tak primer v družini. Tast si je naredil elektrarno na strehi, čeprav ne porabijo dosti elektrike (kurijo na drva in kurilno olje), le TČ za sanitarno vodo imajo, pa še to ni nek velik porabnik energije (in tudi nekih drugih velikih porabnikov energije nimajo).. In tast niti ne razmišlja o gretju na TČ. Pri nas doma pa TČ za kurjavo in sanitarno vodo (no, saj drugih velikih porabnikov energije tudi mi nimamo)... No, in mislim, da bo imel tast kar precej viška proizvedene energije... Sicer tudi mi na leto ne porabimo nekaj dosti energije (glede na to, da imamo vse na elektriko), letno porabo imamo okoli 6500 KWh.

Je pa tašča nekaj omenjala, da lahko nekaj viška na koncu leta "prodajo" dobavitelju, ampak da še ne ve, kak je glede tega, ker imajo elektrarno na strehi šele dobra 2 mesca...

Torej, je že kdo koristil to opcijo za darovanje viška svojim sorodnikom in ali se splača? Ali so prihranki minorni?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Hanzi , glede "500+50 evrov kavcije pa preneses samo elektriko brez omreznine itd" nisem točno razumel, kaj si mislil.. Kaj to so omejitve navzgor? In ali je pomembno, ka daleč narazen si doma? Drugače smo narazen nekje 20km po najbližji poti...

Samo Izoliranc , sem te prav razumel, da torej SunContract ponuja energijo za mene (brez elektrarne) po precej višji ceni kot Geni? Ali kak si mislil glede dokupov viškov?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
Ne nisi prav razumel - sedaj ti nihče ne sme prodajati elektrike višje kot je blokirana cena, ko se to sprosti pa spet vsak po svoje in pred omejitvijo/blokado cene elektrike je bil SC precej manj ugoden od Genijev.

Hanzi te za razdaljo sprašuje, če bi lahko "kabel" potegnil. ;)

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
Suncontract iz prve roke:
- pred vladno uskladitvijo (zaklepom) cene so bile Suncntract cene elektrike višje kot recimo pri Gen-i
- če SE postavi Sonce/Suncontract - potem ni kavcije (500€)
- prejemnik energije mora prestopiti na Suncontract (sam prehod je brezplačen in ga uredijo oni), je pa ob tem treba položiti 50€ varščine
- lastnik SE potem prenese na prejemnika preko portala poljubno količino kWh (ki jih ima SE zavedene kot višek.. torej prenaša lahko samo s strani Suncontract priznane viške.. popis dela elektro enkrat na leto - mislm da spomladi)
- prejemniku se kWh odštevajo v njegovem portalu, plačuje omrežnino in osale dajatve.. po izkušnjah privarčuje cca 40-50% mesečnega računa (strošek energije + DDV na energijo)

Sumasumarum - zadeva se splača in deluje ob naslednjem pogoju:
- prejemnik si mora zagotoviti dovolj "zastonj/poceni" kWh, da pokrije svojo letno porabo.. ker drugače zna biti doplačevanje po rednem Suncontract ceniku drago in se prihranek zmanjša

• Všeč mi je
Reactions: raners in Samo Svoj

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
ncnifrej , če torej prav razumem, tisti, ko ima SE, ob obračunu dobi na portal ta višek energije v KWh. In potem ima te KWH na razpolago in jih lahko podari komurkoli, ki ima tudi dobavitelja energije SunContract.

Je torej tako, da če mi nekdo podari npr.: 2000KWh, potem se mi pri naslednjem računu začnejo odštevati ti podarjeni KWH in dobim par položnic samo omrežnino (15 eur) in ko se porabijo ti podarjeni kwh, se začne spet energija normalno obračunavat?

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
Daj še enkrat razloži kako je s to kavcijo prosim.
Kdo jo plača?
Lastnik SE in/ali prevzemnik?
Kavcijo v vsakem primeru plača "prejemnik" - ker še ni v skupini Suncntract. To je teh 50€.

Kako je s kavcijo, če pridete na Suncontract iz Gen-i/Petrola/ElektroMB - nimam izkušenj.
Suncontract imajo nekje objavljeno, da je kavcija 500€.. kako je v praksi ne vem.
Če ti SE postavlja Sonce/Suncontract - potem je kavcija "del paketa" - ker te itak avtomatsko vključijo v njihovo skupino.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in raners

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
ncnifrej , če torej prav razumem, tisti, ko ima SE, ob obračunu dobi na portal ta višek energije v KWh. In potem ima te KWH na razpolago in jih lahko podari komurkoli, ki ima tudi dobavitelja energije SunContract.

Je torej tako, da če mi nekdo podari npr.: 2000KWh, potem se mi pri naslednjem računu začnejo odštevati ti podarjeni KWH in dobim par položnic samo omrežnino (15 eur) in ko se porabijo ti podarjeni kwh, se začne spet energija normalno obračunavat?

Tkole po korakih:
1. SE mi je v letu 2021 naredila 4.5 MWh viška. Ta višek mi je Suncontract pripisal na moj "račun" na njihovem portalu.. to se naredi 1x letno - začetek leta
2. maja 2022 je šel žlahtnik na Suncontract. Plačal je 50€ kavcije. Jaz sem na njegov Suncntract račun prenesel 3.8 MWh viška. Od maja naprej je plačeval omrežnino, DDV,... slike obračuna so v prilogi. Ob vsakem obračunu je dobil izpis - koliko je porabil, koliko ima še viškov in kakšen je bil njegov prihranek.. položnica je šla iz 85 na 35€
3. preostalih 0,7 MWh je ostalo na mojem računu in z njimi lahko razpolagam naslednja 3 leta.. torej s tem pokrivam slabša leta/morebiten izpad SE..

Priponke

• racun3.png
    racun3.png
    67,1 KB · Ogledi: 61
  • viski.png
    viski.png
    15,4 KB · Ogledi: 59
  • racun2.png
    racun2.png
    35,8 KB · Ogledi: 62
  • racun1.png
    racun1.png
    150,1 KB · Ogledi: 60
  • Všeč mi je
Reactions: raners

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Če imaš SE in ponudnika SunContract, se na vsaki mesečni položnici vidi, kolko energije si porabil in kolko je je SE pridelala? Je pri vseh ponudnikih tako?

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
Če imaš SE in ponudnika SunContract, se na vsaki mesečni položnici vidi, kolko energije si porabil in kolko je je SE pridelala? Je pri vseh ponudnikih tako?
ne.. od njih dobivam samo račun za priključno moč + DDV (nekih 20€) .. porabo obračunajo konec leta - dosedaj sem vsako leto imel višek - torej nisem nič doplačeval.
Dnevno/Mesečno/letno porabo in proizvodnjo spremljam preko solaredge aplikacije... in tistega energy metra.. podatki ki mi jih pokaže app in ki mi jih konec leta odčita elektro - je par kWh razlike (zanemarljivo malo)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Hanzi , glede "500+50 evrov kavcije pa preneses samo elektriko brez omreznine itd" nisem točno razumel, kaj si mislil.. Kaj to so omejitve navzgor? In ali je pomembno, ka daleč narazen si doma? Drugače smo narazen nekje 20km po najbližji poti...

Samo Izoliranc , sem te prav razumel, da torej SunContract ponuja energijo za mene (brez elektrarne) po precej višji ceni kot Geni? Ali kak si mislil glede dokupov viškov?
Ah, ce bi bili 20m narqzen bi rekel da potegni kabel.
500€/kavcije placa dajatelj, 50 prejemnik. Tocno cemunjento namenjeno ne vem. Nekje sicer pise da neka garancija ampak...
Ti porabis letno 10mwh
Tast ti bo dal 4mwh
Rabis jih se sest.
Al jih kupis na SC trznici (od nekoga drugega ki ima viske, lahko tudi od mene recimo ko bom tam) ali pa ti jih SC zaracuna po njihovem ceniku.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
a si tastu kaj prispeval za SE ? zakaj bi ti zastonj dajal svoje kWh, saj jih lahko proda na SunContractu ?

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
a si tastu kaj prispeval za SE ? zakaj bi ti zastonj dajal svoje kWh, saj jih lahko proda na SunContractu ?
Kot “samooskrba” ne mores prodajat viskov.. lahko jih preneses al v naslednje leto alpa na drugega uporabnika.. prenasas pa al prostovoljno/za pivo/za €.. ampak ne prenasas na Suncontract

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
Aha, saj to sem pa videl.. Samo sem si zdaj malo bolj podrobno prebral...

Torej je pogoj, da imata oba uporabnika energije kot dobavitelja izbranega ponudnika "Suncontract" (torej tisti z elektrarno na strehi in tudi tisti, ki je nima in ki bi koristil te viške energije, ki jo proizvede prvi).

Kolikor sem na hitrco pogledal, so cene energije enake kot pri Geni.

Koristi kdo to? Se da kaj prišparat na ta način? Ali so kake skrite postavke in omejitve?

To sprašujem, ker imamo tak primer v družini. Tast si je naredil elektrarno na strehi, čeprav ne porabijo dosti elektrike (kurijo na drva in kurilno olje), le TČ za sanitarno vodo imajo, pa še to ni nek velik porabnik energije (in tudi nekih drugih velikih porabnikov energije nimajo).. In tast niti ne razmišlja o gretju na TČ. Pri nas doma pa TČ za kurjavo in sanitarno vodo (no, saj drugih velikih porabnikov energije tudi mi nimamo)... No, in mislim, da bo imel tast kar precej viška proizvedene energije... Sicer tudi mi na leto ne porabimo nekaj dosti energije (glede na to, da imamo vse na elektriko), letno porabo imamo okoli 6500 KWh.

Je pa tašča nekaj omenjala, da lahko nekaj viška na koncu leta "prodajo" dobavitelju, ampak da še ne ve, kak je glede tega, ker imajo elektrarno na strehi šele dobra 2 mesca...

Torej, je že kdo koristil to opcijo za darovanje viška svojim sorodnikom in ali se splača? Ali so prihranki minorni?

preračunajte. KOliko imajo planiranih viškov.
Lahko greste vsi skupaj na suncontract, oni plačajo 500€, ti 50€ (neko kriptovaluto za to dobiš, ali jo lahko nazaj prodaš, ne vem, najbrž lahko, tako da recimo, da to ni izgubljen denar), vendar(!), suncontract je imel in bo, ko se spret sprosti regulacija ceno kwh najbrž dražjo, kot kje pri kakem drugem dobavitelju kaki paket za TČ. Če račun pokaže, da pridete oboji skupaj ceneje skozi, potem ok. recimo, da tast povečini pokrije potrebe vaše hiše. Če pa so podarjeni kwh relativno mali, potem za preostale plačuješ tolikšno ceno, da se ti hitro računica podere in je vse skupaj lahko še dražje.

edini potem, ki so še dovolili prenose med dvema prikljukoma so bili ECE. Z nekimi svojimi pogoji in ne vem, koliko so jih v praksi pripravljeni kršiti. Vsekakor so na boljšem, kot če oboji gredo kam drugam, ker 30% presežkov v vsakem primeru obdržijo.