sončna elektrarna

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Izjava pogorelega Tomaža Misa. Ali te podatke zaradi zelene evforije prikrivajo?
Pa si bodo ob morebitni obnovi hleva še upali na streho postaviti sončne celice? »Nikoli več. Veste, sam sem se požara bal vseh štirinajst let. Vsa ta leta sem bil v strahu, da bi šlo kaj narobe. Šele minuli teden, ko nas je doletela nesreča z ognjem, sem od ljudi izvedel, koliko hlevov in hiš je že pogorelo zaradi fotovoltaike. No, zdaj je prišla na vrsto tudi naša kmetija. Vsaka stvar je minljiva, in tudi mi smo minljivi ...« je pogovor sklenil Tomaž Mis.
Vir:

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Tukaj bi bilo tudi zanimivo vedeti kje je zagorelo - na razsmerniku, na kablih, na panelih, optimizatorjih - kje so le ti bili? Miši in podgane imajo zelo rade kablovje, če je pa zraven še seno, je pa to recept za uspeh...

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
tole je bilo vse napeljano, da ko enkrat nekaj, bilo kaj zagori, ne ustaviš dokler ne zgori...

me pa res zanima, kaj je bil vzrok. ne vem, kje sem ujela, ampak naj bi bilo nekaj v vezi z napeljavo sončne leketrarne. ne najdem zaboga ne več in lahko da sem sanjala... bi pa res rada vedela in nekako bi si želela, da bi povedali, kaj je vzrok. Ali so kune prežvečile kable, pa jih noben ni redno pregledoval (to je bil eden izmed možnih vzrokov v enem članku naveden). v glavnem, ali je kaj takega, na kar bi lahko človek bil pozoren in deloval preventivno. Mene kot lastnico SE to res zanima, raje vidim, da preprečim kako sranje, če lahko. da bi skrivali vzrok, ki je recimo v domeni SE (paneli, vsi neki ti stiki in spoji, kablovje ustrezno ali ne ipd itn) samo zato, da ne bi vzklil strah pred SE, je pa enga za pred zid postaviti. Kot da ne bi povedali, da je varnostni pas koristen v marsikateri nesreči (ne pa vseh in ni nujno da bo nesreča, če nisi pripet) v strahu, da ljudje potem ne bi vozili avta.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Če kabli niso zaščiteni v kovinskih ceveh ali z ometom, jih živali seveda lahko pogrizejo. Tu dileme ni. Pri običajni napeljavi se računa, da bosta svoje odigrala še varovalka in FID. Panel elektrarne ima že v sebi zaščito, ki ščiti, če je kabel, ki pelje elektriko od njega poškodovan?
Gotovo še zmeraj veliko več požarov nastane zaradi napak na običajni napeljavi kot zaradi elektrarn. Prav tako živali običajno pred kabli grizljajo še marsikaj drugega. Po drugi strani pa lahko kuna prvič zaide na neko območje in pregrizne ravno kable.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.675
3.265
113
Mis je imel elektrarno še brez optimizatorjev. Spomnim se, da je bilo na steni hleva menda več kot 20 mislim da rdečih inverterjev. Glede na to, da gre izpod strehe konstantno visoka napetost in če vsi kabli niso v ceveh lahko hitro pride do težav.

Pri nas smo kable izpod strehe dali v cevi, po zidu navzdol pa se tudi pod ometom. Zgoraj na strehi pa seveda visi vse po svoje, kakor so pač priklopljeni optimizatorji in paneli.

Smo imeli kar srečo, da razsmernik ni potegnil toka iz drugega stringa, ko je prišlo do slabega spoja, čeprav je zanimivo še zmeraj komuniciral z vsemi optimizatorji. Tole je bilo pod DC varovalko.

Priponke

• 20230908_140338.jpg
    20230908_140338.jpg
    813,8 KB · Ogledi: 144

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
tole je bilo vse napeljano, da ko enkrat nekaj, bilo kaj zagori, ne ustaviš dokler ne zgori...

me pa res zanima, kaj je bil vzrok. ne vem, kje sem ujela, ampak naj bi bilo nekaj v vezi z napeljavo sončne leketrarne. ne najdem zaboga ne več in lahko da sem sanjala... bi pa res rada vedela in nekako bi si želela, da bi povedali, kaj je vzrok. Ali so kune prežvečile kable, pa jih noben ni redno pregledoval (to je bil eden izmed možnih vzrokov v enem članku naveden). v glavnem, ali je kaj takega, na kar bi lahko človek bil pozoren in deloval preventivno. Mene kot lastnico SE to res zanima, raje vidim, da preprečim kako sranje, če lahko. da bi skrivali vzrok, ki je recimo v domeni SE (paneli, vsi neki ti stiki in spoji, kablovje ustrezno ali ne ipd itn) samo zato, da ne bi vzklil strah pred SE, je pa enga za pred zid postaviti. Kot da ne bi povedali, da je varnostni pas koristen v marsikateri nesreči (ne pa vseh in ni nujno da bo nesreča, če nisi pripet) v strahu, da ljudje potem ne bi vozili avta.
Kot pravi v članku je bila njegova fotovoltaika ena prvih v Sloveniji in stara 14 let. Pravi, da jo je redno vsako leto servisiral. Sicer pa iz Francije poročajo, da je vedno več požarov na starejših sončnicah.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.517
1.102
113
Slabo zvezane zadeve na kontaktih ali pa zunanjo zaščito kabla prežrejo UV žarki.

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
Ker ste tukaj sami naštudirani poznaval verjetno poznate zadevo glede obračuna.
V letošnjem letu predvidevam, da bom imel viška proizvedene energije.
Sem pa tudi solasnik el. priključka v drugi občini. Zato me zanima, če lahko viške obračunam na drugem merilnem mestu.
Moj dobavitelj je ECE.
Hvala za odgovore

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
To se bo pa treba z ECE zmeniti. Imeli/imajo moznost prenosa kwh (ne pa tudi omreznine za njih) v visini, se mi zdi, 70% viskov, ce je lastnik obeh prikljuckov enak. Nima veze obcina, samo lastnik. Sicer je bil pogoj, da so ti rudi oni postavilo SE. Ce so ti, problema ni, ce ti niso, se probas dogovoriti.

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
To se bo pa treba z ECE zmeniti. Imeli/imajo moznost prenosa kwh (ne pa tudi omreznine za njih) v visini, se mi zdi, 70% viskov, ce je lastnik obeh prikljuckov enak. Nima veze obcina, samo lastnik. Sicer je bil pogoj, da so ti rudi oni postavilo SE. Ce so ti, problema ni, ce ti niso, se probas dogovoriti.
Sem pisal tudi na portal ECE, bom videl kaj mi bodo odgovorili. Za sončno pa sem imel drugega izvajalca.