sončna elektrarna

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.359
2.556
113
1694012572171.png

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.675
3.265
113
Eno vprasanje. Lahko 1 crknjen optimizator povzroči izpad celega stringa? Predvidevam, da ja, nisem pa 100%. Od predvčerajšnjim mi dela samo polovička. Počasi bo ravno eno leto od montaže.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Ta pogorela kmetija je znana tudi po tem da so lastnika prišli golobovi milicajci v uniformi spraševat če bo prišel na protest s svojimi traktorji...

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
ksz

Kakšne so kaj trenutne aktualne cene za izgradnjo SE? Imam ponudbo za 15,5k za 11kW od GEN-i (natančneje 24 x JINKO JKM440N-54HL4R-V 440W) ... študiram ali iti v investicijo in uloviti net-metering ali pozabiti na vse skupaj.

19. jul 2007
2.838
1.562
113
ksz

Kakšne so kaj trenutne aktualne cene za izgradnjo SE? Imam ponudbo za 15,5k za 11kW od GEN-i (natančneje 24 x JINKO JKM440N-54HL4R-V 440W) ... študiram ali iti v investicijo in uloviti net-metering ali pozabiti na vse skupaj.
Jaz sem pred isto dillemo, in sem skoraj odločen v smeri, da ne grem v to, ker se investicija verjetno ne povrne. Pa ni GLAVNA poanta na strani SE, ampak porabe.

Letna poraba pri nas je ~6 MWh (in imamo čisto vse na elektriko, razen avta). Letna poraba v 2022 je bila 750 €. Če odštejemo prispveke, ki ostajo (12 × 19 € = 228 €), se pogovarjamo o letnem prihranku 550 €.
Investicija bi bila relativno draga, ker imam zaradi mikro lokacije - 30 % izpada, kot pa npr sosed 150 m stran od mene (posledično, če bi delal bi šel ma max. dovoljenega - 13.2 kWp)
Edina stvar, ki bi dejansko premaknila računico je električni avto, ampak mi ni, da bi sedaj na silo menjal avto (ker sem dejansko zelo ekološki, avte zamortiziram do konca in potem menjam), s katerim sem zadovoljen, tako da v trenutni situaciji je zame odgovor bolj ne kot ja (pri trenutnih cenah EV, pa bi preplačal avto bolj kot bi pa bil prihranek z SE).
Zelo verjetno bo se računica spremenila v smer dražje elektrike in bo smiselnost SE drugačna, v tem da se investicija prej povrne.

Glavni razlog za SE pa je itak netmeetering (za katerega itak mislim, da je čista kraja revežev, nekaj takega kot so si zlobirali na Norveškam v začetku, da so imeli premožni, ki so si lahko privoščili Tesla S, zastonj parkiranje in trajekte), ampak mladostni ideali so izginili, tako da nimam zadržkov, da bi se pridružil tej kraji :).

Neetmeting pa zelo verjetno ne bo nikoli obstal do konca življenske dobe v točno tej obliki. Npr. sosedje gredo s 1.1.2024 na mesečni neetmetering, tako da formalno neetmetering ostaja, kaj pa to pomeni za januarski račun, pa je tudi jasno.
Vse kar je pa na novo je pa itak zastaveljeno na trenutno bilanco, vse kar vzameš iz omrežja se plača, presežke pa doniraš oz. so plačani skromno (zato pa so se eni tako vrgli v sisteme z baterijami, ker je next big thing).

Tako da pri tebi precej bolj natančno poglej prihranek, poleg same investicije.

PS: pa če bi dajal panele gor, bi bilo tudi skoraj nujno tudi prekriti streho (sicer tega ne štejem v investicjo, ker je neodvisen dogodek) ampak mi malo volje jemlje, se ukvarjat še s tem projektom).

• Všeč mi je
Reactions: sad

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
S tako porabo, kot jo imaš, se povsem strinjam glede pomislekov.

Pri meni je situacija malo drugačna, ker sem MPO (mali poslovni odjemalec). Poraba zadnjih 12 mesecev 10,5 MWh, strošek slabih 2200€. Zadeva že nekako pije vodo ... sploh v luči gibanja cen elektrike za MPO, ki je verjetno še bolj nepredvidljiva kot za gospodinjski odjem.

Se mi pa vseeno investicija zdi nekoliko visoka za to moč SE, zato pa sprašujem ...

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
Odvisno zaradi cesa so vam ko zavrnili. Ce vam omrezje vec ne zmore, se lahko tudi geni na glavo postavi.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
Jaz sem pred isto dillemo, in sem skoraj odločen v smeri, da ne grem v to, ker se investicija verjetno ne povrne. Pa ni GLAVNA poanta na strani SE, ampak porabe.

Naj prvo povem, da je vse kar piše naprej moje mnenje in kako sem se jaz osebno lotila in speljala zadevo. po nepotrebnem skakat torej. moram pa to napisati prvo, čeprav bi bilo bolj primerno na koncu, ker nihče do konca ne prebere, preden mi začnejo zvoniti na zvonček desno zgoraj.

Ko enkrat sprejmeš, da pojma nima kako se bodo sukale zadeve v prihodnosti in da preteklost ne napoveduje, da ne bo zasuka vnaprej, se moraš nekako odločiti v kolikem času želiš biti na ničli. Nov sistem ima poleg slabosti tudi prednosti in sicer, trajal bo kar nekaj let (trenutni 8) in se za prmej ne tika pogodb letnega netmeteringa iz trenutnega sistema. sicer ne verjamem, da se kadarkoli bo, ampak nekateri tulijo, da ne bo vedno tako, ampak za nadaljnjih kar nekaj let sigurno bo. Torej ena skrb manj.

skrb manj pa, ker je drugih špekulacij mnogo. meni osebno floskule o 15, 25 in 30 letih brezskrbnosti z elektriko težko prodaš. marsikaj na to dobo mi težko prodaš. ni samo sistem obračunavanja, je tudi dejansko obratovanje SE in stroški povezani s tem. Jaz zase sem zahtevala, da je 10 let meja, ko moram priti s SE na ničlo. In sem čakala od štarta tega sistema in vsakoletno preračunavala in šla je na streho, ko je računica prišla pod 10 let. Zakaj 10 let? Ker toliko nekako sem predvidevala in verjela, da bodo zadeve delale dejansko brez stroškov ali minimalnimi. potem gredo pa tudi garancije počasi ena za drugo papa. Pa ko bo treba kaj novo, se danes baje vse da upgrajdat, samo dodajaš in/ali zamenjaš, čez 10+ let pa ti povedo, da je sicer to res, ampak komunicirati pa zadeve ne znajo med seboj in podobno. Zelo rigorozno sem torej zahtevala, da po 10 letih, če zadevo dol vržem, nisem na izgubi. s podatki danes. torej cena SE danes napram cena za elektriko danes, ne včeraj pa kva če bit čez 5 let, ker ne vem. Z mojimi 10 leti sem nekako upala, da lepo povzamem morebitne spremembe v sistemu obračunavanja, zanesljivost in pokvarljivost SE, s tem povezane garancije in stroške za SE, morebitne spremembe v cenah elektrike in pač vse, kar je lahko v prihodnosti drugače, kot sem predvidevala in da se ne zafrknem preveč, če sem špekulirala narobe in da je ocena dovolj pesimistična, da se to ne bo zgodilo.

to rečeno, zdaj ko veš da letnega netmeteringa ne bo več za tebe, če vsaj soglasja ne pridobiš v teh 3 mesecih, to je pa zastonj, bi jaz ti torej svetovala, da ga pridobiš. potem imaš pa še eno leto časa in super možnost, ki jo mi nismo imeli, da narediš preračun dobe. imaš srečo, da lahko z izvedbo počakaš na novo ceno elektrike (z januarjem), nov način obračunavanja omrežnine, ko bodo baje znane že letos in ta danes neboleče premaknes za par mesecev, ko bo bolj realen.

potem pa:
1) vzameš povprečno porabo elektrike zadnja leta in k temu dodaš morebitno porabo EV, če bo v parih letih pri hiši
2) greš na en portal, kjer preračunaš, kako veliko SE za to potrebuješ. npr:
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
ali
solaredgov designer
3) daš delati ponudbe, tudi tam pogledaš, kaj so ti svetovali in znaš bolj informirano vprašati, če se njihova predvidevanja razlikujejo od tvojih v 2. točki in zakaj
4) prišteješ stroške priprav, ki jih v ponudbi ni ter stroške elektra
5) prišteješ stroške kredita, če ga potrebuješ
6) odbiješ subvencijo
7) računaš dobo
8) če je nižja od zahtevane (kot rečeno, pri meni 10 let), greš v izvedbo, če ne, ne

• Všeč mi je
Reactions: johan_blond in Jest