sončna elektrarna

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.328
9.557
113
EU
Mal hitr je tole odslužilo:bonk:"Telekom Slovenije je na Kredarici zamenjal izrabljene 12 let stare sončne panele:sprasujemse:
S katerim materialom so prekrite celice. Gledam sosedovega Suzukija, pa je plastika žarometa tako rumena, da sploh žarnice ne vidim. Kitajci verjetno ne dajo boljšo plastiko na panele.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
242
192
43
Kot imamo mnogi sleme točno S-J je potem kar težava, ker ni optimalno.

Za konkretno lokacijo naj bi bili sledeči premisleki relevantni:
- vzhod boljši, ker temperatura poslabša izkoristek (hladna jutra in topli popoldnevi)
- zahod boljši, če je pogosto megla (dopoldne zasenčeno, popoldne sončno, npr. Ljubljanska kotlina)
- vzhod boljši v višjih, sončnih legah (zjutraj prečiščeno ozračje, popoldne kopasti oblaki)

Če ima kdo pol vzhod, pol zahod, a je kdo delal analizo (glede na njegovo lokacijo) kateri paneli (V ali Z) da jo več od sebe na letnem nivoju

Potem je seveda še Jabe faktor - velikokrat eno stran gledaš vseskozi, drugo praktično nikoli (gravž od panelov lahko "skriješ" in kaziš razgled sosedom in ne sebi). Pri meni eno stran strehe gledam vsakokrat, drugo stran strehe ne vidim praktično nikoli.

Potem pa še mikro geografija terena, če nisi ravno na popolni ravnini (hribi na horizontu), lahko je ena stran bolj geografsko zakrita kot druga, npr. pri meni imam pri vzhodu približno 15 min zamika (ko mi začne sonce sijati na streho), pri zahodni strani mi pa izgine sonce na strehi skoraj uro pa pol prej, kot je sončni zahod (točno je jasno odvisno od letnega časa). Imam pa sosede (par hiš narazen), ki praktično nimajo dopoldanskega sonca in pa sosede, ki praktično nimajo popoldanskega sonca.
Vse to drži. Mogoče pomaga posnetek zaslona kot odgovor na tvoje vprašanje o razliki med V in Z paneli. 8.3 kW SE od aprila lani. Paneli na V so azimut 129, ostali proti JZ so 219. Skoraj na polovici.

Priponke

• Screenshot_20230830_210842_mySolarEdge.jpg
    Screenshot_20230830_210842_mySolarEdge.jpg
    402,4 KB · Ogledi: 59
  • Všeč mi je
Reactions: johan_blond

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
Tu notri vrzi svojo lokacijo:

Pa azimut vpisi enkrat na vzhod, enkrat na zahod (poglej vrednosti azimutlv, so malo drugače kot ponavadi)

Costi vzhod in cisti zahod sta enaka po izplenu, razlike pa dela, kot omenjeno - jutranja megla najbolj. Poleg tega se lahko malo poigras ce to ni cisto zahod ali cisti vzhod. V tem primeru das na stran, ki je bolj proti jugu.

19. jul 2007
2.838
1.562
113
Tu notri vrzi svojo lokacijo:

Costi vzhod in cisti zahod sta enaka po izplenu, razlike pa dela, kot omenjeno - jutranja megla najbolj. Poleg tega se lahko malo poigras ce to ni cisto zahod ali cisti vzhod. V tem primeru das na stran, ki je bolj proti jugu.

To sem itak že naredil :)
PV installed: 13.2 kWp (max za 3 × 25A)
Slope angle: 30 °
Azimuth angle: 0 °: 15 050.26 kWh
(jug)
Azimuth angle: 90 °: 12297.66 kWh (zahod)
Azimuth angle: -90 °: 12187.59 kWh (vzhod)

Jutranjo meglo (ki dejansko je), naj bi pokrile koordinate (jih sicer ne bom lepil).
Negotov sem pa zaradi Terrain shadows, uporabil sem Calculated horizon, ni se mi dalo ukvarjati s Horizon file (ker se mi ni dalo študirat situracije in delat fila, iz prve pa ne znam narediti, nisem iz te stroke), Ura mi pa kaže, da imam geografsko bolj senčeno z zahoda, kot iz vzhoda (ta podatek mi malo komplicira izračun, ker mi zagotovo malo zbije izkoristek zahodne strani - ena popoldanska ura direktnega sonca mi izgine) (ta podatek daje prednost vzhodni strani - nimam pa dejanskega izračuna na letni ravni).

Pa ker si ravno ti :). Če jo dam na zahod, je ne gledam, na vzhodu je gledam vsak dan (pa na zahodu imam 95 m2 čistine, na vzhodu pa dva dimnika). - (ta dva podatka dajeta pa prednost zahodni strani).

No, to so moje dileme :)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Prisli na ogled za SE in mi ponuja Solaredge monitoring za 500€. Sem mislil, da je ta zadeva apriori vkljucena. Se brez tega sploh da naredit?
Čisto preveč. Pri nas dobiš namesto tega optiMOON, ki zna vse, kar zna SolarEdge (vključn o z dinamičnim omejevanjem moči), pa še krmili polnilico, baterijo, toplotno črpalko ... Pa nima tokovnih klešč, ampak podatke pobira direkt iz števca.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
A tok stane, da kupiš? Ker pol gledam, je se mesečna narocnina... Kok je pa ta?

johan_blond
Glede na napisano, je zahod no-brainer. A pa imaš res tocno -90 pa +90?

19. jul 2007
2.838
1.562
113
Še to dodam, na zahodu bi si privoščil brez snegobranov, na vzhodu si pa ne bi upal :) (to ste tudi imeli hude dileme :) in debate.)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
V primeru megle - lahko ocenis koliko je to problem? Pri nas pozimi kar je, popoldne je pa praviloma ni. Pozimi je izkoristek mali, kake silne vloge spet ne igra. Dimnik bi znal biti večji problem, če se ne bi šlo ogniti postavitvi panelov v njihovo senco.

Od tu naprej je pa bolj kot ne subjektivno...
Ce ti na vzhodu na glavo sneg pada; ce jo gledaš, na Z pa ne, jo raje dam na Z pa kaki panel vec. Nekaj se tudi s snegobrani pokompenzira, ki jih na Z, ce prav razumem, ni treba. Ampak to je pa na podlagi osebnih preferenc. Vsak naj svoje sam ovrednoti

P.s.
Ja, jurja razlike...

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
Čisto preveč. Pri nas dobiš namesto tega optiMOON, ki zna vse, kar zna SolarEdge (vključn o z dinamičnim omejevanjem moči), pa še krmili polnilico, baterijo, toplotno črpalko ... Pa nima tokovnih klešč, ampak podatke pobira direkt iz števca.

Optimoom domnevam da je od Porscheja? Saj od njih je ta ponudba. Sem jih povprasal, za kateri model tega solaredgeja tocno gre.

• Haha
Reactions: Jabe