Kot imamo mnogi sleme točno S-J je potem kar težava, ker ni optimalno.
Za konkretno lokacijo naj bi bili sledeči premisleki relevantni:
- vzhod boljši, ker temperatura poslabša izkoristek (hladna jutra in topli popoldnevi)
- zahod boljši, če je pogosto megla (dopoldne zasenčeno, popoldne sončno, npr. Ljubljanska kotlina)
- vzhod boljši v višjih, sončnih legah (zjutraj prečiščeno ozračje, popoldne kopasti oblaki)
Če ima kdo pol vzhod, pol zahod, a je kdo delal analizo (glede na njegovo lokacijo) kateri paneli (V ali Z) da jo več od sebe na letnem nivoju
Potem je seveda še
Jabe faktor - velikokrat eno stran gledaš vseskozi, drugo praktično nikoli (gravž od panelov lahko "skriješ" in kaziš razgled sosedom in ne sebi). Pri meni eno stran strehe gledam vsakokrat, drugo stran strehe ne vidim praktično nikoli.
Potem pa še mikro geografija terena, če nisi ravno na popolni ravnini (hribi na horizontu), lahko je ena stran bolj geografsko zakrita kot druga, npr. pri meni imam pri vzhodu približno 15 min zamika (ko mi začne sonce sijati na streho), pri zahodni strani mi pa izgine sonce na strehi skoraj uro pa pol prej, kot je sončni zahod (točno je jasno odvisno od letnega časa). Imam pa sosede (par hiš narazen), ki praktično nimajo dopoldanskega sonca in pa sosede, ki praktično nimajo popoldanskega sonca.