sončna elektrarna

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Solarmeter omogoca redukcije oddajanja elektrike. Ce ti Sae proizvede vec kot inas soglasje(+poraba ce imas tako zvezano) ti solarmeter zabremza elektrarno.ce tega nimas, ti idklopnik odklopi števec in si brez elektrike v hiši..
Ce si prav predstavljam potem na grafih vidis tudi lastno porabo.(iz omrezja ali SE)
Ce ga nimaš, vidis samo proizvodnjo SE..

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Nisem 100%, vendar mislim da omejitev oodajanja omogoča inverter (oz tavelka škatla od Solaredga), saj le to tudi nastavljajo v Solaedge instalacijskem appu.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Tako nekako so mi tudi razlozili, da morajo to dat v ponudbo, ker imam soglasje samo za 7,7 kW ... da lahko omejijo oddajanje v omrezje...

V aplikaciji pa vidim koliko porabljam, koliko proizvaja SE in koliko pride ali gre v/iz omrezja ...

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Ja...samo inverter mora nekje dobiti informacijo, koliko je trenutna poraba, da lahko omeji ... Verjetno lahko dobi to informacijo o trenutni oporabi tudi od Inepro... ali?
Tako je, info o trenutni porabi dobi od power metra (Soaredge meter ali Inepro ali xyz meter). Gre se samo za to, da inverter spusti čez tudi večjjo proizvodnjo od soglasja, če je znotraj hiše tudi neka poraba. Npr Soglasje 7,7kw, trenutna lastna poraba 3kw, ti bo inverter spustil čez 10kw - tako je bilo razloženo meni.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.675
3.243
113
Saj tako tudi deluje. Jaz imam omejitev 13,2, na razsmerniku nastavljeno na 12,9, elektrarna pa gre ob solidni porabi tudi do 16 in višje s proizvodnjo.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Tako je, info o trenutni porabi dobi od power metra (Soaredge meter ali Inepro ali xyz meter). Gre se samo za to, da inverter spusti čez tudi večjjo proizvodnjo od soglasja, če je znotraj hiše tudi neka poraba. Npr Soglasje 7,7kw, trenutna lastna poraba 3kw, ti bo inverter spustil čez 10kw - tako je bilo razloženo meni.
Prav so ti razložili
Ce pa imas elektrarno dp nekje 15kw, soglasje 13.6 pa ne bos kmalu toliko elektrike izgubil da bi imeli plačan meter

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
Meni niso montirali nobenega števca.
Montirali so tokovnike in in nek procesor ki belež smer in količino energije. Procesor je povezan z razsmernikom, podatke pa vidim v aplikaciji Solaredge.
Tako imam na telefonu ali računalniku skoraj on line pregled stanja

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
Prav so ti razložili
Ce pa imas elektrarno dp nekje 15kw, soglasje 13.6 pa ne bos kmalu toliko elektrike izgubil da bi imeli plačan meter
Drži,
ampak mislim da brez takšnega ali podobnega merjanja ne boš vedel kolko si v plusu ali v minusu, oz. razmerja med proizvedeno in porabljeno energijo

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Bos
Solar edge ti pove koliko si proizvedel, npr 10
Elektro ti pove koliko si porabil npr npr.5
Elektro ti pove koliko si oddal npr 4.
Tvoja poraba je
10-4=6 v casu delovanja SE
Plus elektrika katero si potegnil iz omrezja
6+5=11
Torej si 1 mwh porabil vec kot proizvedel.
Solar meter ti to samo sproti racuna ker ima.podatek o toku in njegovi smeri na kablu. Brez metra pa tega podatka nimas in moras rocno podatke vnest iz app SE in elektronstevca

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl in vogel

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Meni niso montirali nobenega števca.
Montirali so tokovnike in in nek procesor ki belež smer in količino energije. Procesor je povezan z razsmernikom, podatke pa vidim v aplikaciji Solaredge.
Tako imam na telefonu ali računalniku skoraj on line pregled stanja
To je ista reč... Tokovni senzorji (klešče) merijo pač preko spremembe magnetnega polja, ti "navadni" pa tako, da gre tok čez "shunt" upor in zmerijo napetost na uporu.

• Všeč mi je
Reactions: vogel
19. jul 2007
2.838
1.562
113
Kot imamo mnogi sleme točno S-J je potem kar težava, ker ni optimalno.

Za konkretno lokacijo naj bi bili sledeči premisleki relevantni:
- vzhod boljši, ker temperatura poslabša izkoristek (hladna jutra in topli popoldnevi)
- zahod boljši, če je pogosto megla (dopoldne zasenčeno, popoldne sončno, npr. Ljubljanska kotlina)
- vzhod boljši v višjih, sončnih legah (zjutraj prečiščeno ozračje, popoldne kopasti oblaki)

Če ima kdo pol vzhod, pol zahod, a je kdo delal analizo (glede na njegovo lokacijo) kateri paneli (V ali Z) da jo več od sebe na letnem nivoju

Potem je seveda še Jabe faktor - velikokrat eno stran gledaš vseskozi, drugo praktično nikoli (gravž od panelov lahko "skriješ" in kaziš razgled sosedom in ne sebi). Pri meni eno stran strehe gledam vsakokrat, drugo stran strehe ne vidim praktično nikoli.

Potem pa še mikro geografija terena, če nisi ravno na popolni ravnini (hribi na horizontu), lahko je ena stran bolj geografsko zakrita kot druga, npr. pri meni imam pri vzhodu približno 15 min zamika (ko mi začne sonce sijati na streho), pri zahodni strani mi pa izgine sonce na strehi skoraj uro pa pol prej, kot je sončni zahod (točno je jasno odvisno od letnega časa). Imam pa sosede (par hiš narazen), ki praktično nimajo dopoldanskega sonca in pa sosede, ki praktično nimajo popoldanskega sonca.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

sad

Guru
24. avg 2007
21.040
9.681
113
Kakšen je kaj okviren strošek vgradnje stikala 1-0-2 za preklop iz elektroomrežja na lokalno baterijsko omrežje?