sončna elektrarna

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.474
10.705
113
ne, jaz sem recimo mojega kupil in plačal ob postavitvi omarice, cez en teden so ga zamenjali za svojim in pustili listek-obvestilo. ko pri butlih.
Kam si tišijo potem te "neustrezne" števce, nimam pojma.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Saj verjetno je bil tudi prvic, ko je bil vzpostavljen prikljucek, stevec placan... Samo je tega ze vec kot 50 let ... :D in vmes je bil stevec ze parkrat menjan... Ce se prav spomnim, da se menjajo na 10 let ...

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Števci(tudi starejši daljinski) omogočajo vračanje proizvedene elektrike, ampak elektro zahteva da je števec sedaj novejši od 12/2021 (se mi zdi), saj ta omogoča tudi samodejni odklop ob prekoračitvi. Meni so ga menjali iz 2019 na 12/2021 (števec je pa načeloma enak, lče z drugim FW).

Stroška nisem imel, tako da ne vem od kje jim 1,5k€...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Števci(tudi starejši daljinski) omogočajo vračanje proizvedene elektrike, ampak elektro zahteva da je števec sedaj novejši od 12/2021 (se mi zdi), saj ta omogoča tudi samodejni odklop ob prekoračitvi. Meni so ga menjali iz 2019 na 12/2021 (števec je pa načeloma enak, lče z drugim FW).

Stroška nisem imel, tako da ne vem od kje jim 1,5k€...

Strosek, ki ga je omenjal, naj bi bil za posodobitev zunanje omarice, kjer je samo dovod in glavne varovalke (pancerke) ... Od tam gre potem naprej do omarice, ki je v pritlicju in kjer so vse varovalke, glavno stikalo za izklop vsega in stevec ... (ter sedaj po novem se "Solaredge energijski meter" za spremljanje porabe, da se lahko omeji oddajanje v omrezje)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Jest
Glede na to da pises da imas stevec v hisi.
A na soglasju ti ne pise da ga moras prestavit na fasado ali celo na mejo parcele ob cesto?
Ker SE je tvoja "kaprica" in oni ti pogoje postavljajo.
Ko bodo oni imel kaprico, jih bom pa jaz.
Jaz sem moral kupiti zunanjo omaro (300+) in jo vgradit v fasado.
Poloziti 20m valjanca(ustna zahteva, najbrz bi slo brez njega skoz)
Poloziti 25m cevi (vsaj 2x 50mm ) od stresnega droga do omarice na fasadi in v njega poloziti kabel 4x35 do omare in za nazaj 5x10(6) do obstojece omare v stopniscu.
Potem so mi pred priklopom poslali racun za nekih 150 evrov, pred samim priklopom pa se zahtevali narocilnico mojega elektricarja za priklop novega kabla v novi omarici in izvedba priklopa na strsnem drogu.. Racun po tej narocilnici je se 200+€.
Obstojeci alu kabel od droga do pancerk so mi pajsnili!
Samo po racunihza material sem dal vec kot jurja za predelavo priklopa, brez dela.
Ce ne bi delal tega vblastbi reziji bi bil najmanj se ob dodatnega jurja. Pa se fasado staro 9 let najbrz imel vso razkopano. Tako pa smo se potrudil in cevi vgradil pod fasado

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Dvomim da bodo prevzel elektrarno s stevcem v hiši..

Me je klical iz Elektro, ko sem bil ravno na dopustu in je obdeloval mojo vlogo… in je vprasal to glede omarice… pa sem vprasal, ce je to kaksen problem, pa je rekel, da ne… Cez kaksen teden sem potem dobil soglasje…

Tudi pri zenini sodelavki, ki zivi nekaj km od nas, je podobna situacija in jim ni bilo treba prestavljat omarice, pa ze nekaj mesecev obratuje SE pri njih…

Sem sedaj zeno vprasal, kaj je rekel ta, ki je prisel pogled, ce je slucajno omenjal to, da bi bilo treba prestavit stevec… pa je rekel, da ostane tako kot je… le da bi bilo treba posodobit zadeve v zunanji omarici… Meni po telefonu ni omenil nic kaj bolj konkretnega…

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Pa ne me.basat, torej vsak rajon si po svoje pogoje postavlja.
Pa vsa soglasja izdaja SODO..
Mene je to kostalo vsaj dva jurja, ampak vzemi ali pusti.
Si bom zapomnil.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Ce bi bi to pogoj, bi to bila ena ovira, zaradi katere se mogoce ne bi odlocil za to, ker smo pred parimi,leti ravno nanovo delali fasado… in je verjetno ne bi sel zaradi tega razkopavat… Tudi znancu iz Kranja je monter najprej rekel,d a bo treba omarico prestavit na fasado, pa je klical na Elektro in so mu rekli da ni treba… Njemu so montirali prejsnji teden in sedaj caka, da pridejo narediti vklop…

Pri starih hisah je to lahko problem, ker vcasih nimbilo obvezno imeti omarice zunaj… Sedaj pri novogradnjah je ze nekaj let, da mora biti menda celo na robu parcele, da je dostopna kadarkoli, tudi ce imas ograjeno parcelo…

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Me je klical iz Elektro, ko sem bil ravno na dopustu in je obdeloval mojo vlogo… in je vprasal to glede omarice… pa sem vprasal, ce je to kaksen problem, pa je rekel, da ne… Cez kaksen teden sem potem dobil soglasje…

Tudi pri zenini sodelavki, ki zivi nekaj km od nas, je podobna situacija in jim ni bilo treba prestavljat omarice, pa ze nekaj mesecev obratuje SE pri njih…

Sem sedaj zeno vprasal, kaj je rekel ta, ki je prisel pogled, ce je slucajno omenjal to, da bi bilo treba prestavit stevec… pa je rekel, da ostane tako kot je… le da bi bilo treba posodobit zadeve v zunanji omarici… Meni po telefonu ni omenil nic kaj bolj konkretnega…
Zna biti, da je omarica prestara (in s prestaro robo noter), da bi želeli priključit. In zahtevajo novo omarico (s števcem zunaj), recimo. In to si znajo zmislit pred priklopom, že po izdanem soglasju. In če ne narediš, pač ni priklopa.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Zato pa pravim, meni so ze v soglasje napisal da moram števec prestavit na fasado. In seveda vse kar to za seboj potegne.
Pa nismo nic zapenjal. Je pa res da sem jaz potem kompliciral ker sem se zelel znebiti stenderja na strehi in kabla cez streho, ker imam na vogalu parcele drog po katerem gre kabel v zemljo po dveh stranicah moje parcele do soseda. Do naslednjega soseda bi morali pod cesto poloziti kabel v dolzini 10m v ze položeno cev in naslednjega soseda priklopiti iz smeri trafota ne pa iz naslednjega droga od zadaj.
Jaz bi se pa potem priklopil nekam na ta kabel( na prvo omarico) ker je pol metra od moje parcele.
Pa so bile vse opcije "nemogoce".

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.520
113
Ce te prav razumem, si dal še 2k€ poleg SE? Koliko je bila celotna investicija v kako veliko SE. Se pravi z vsem, kar je bilo treba plačati...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Zna biti, da je omarica prestara (in s prestaro robo noter), da bi želeli priključit. In zahtevajo novo omarico (s števcem zunaj), recimo. In to si znajo zmislit pred priklopom, že po izdanem soglasju. In če ne narediš, pač ni priklopa.

V omarici ni prakticno nic… Dovodni kabel, tri varovalke in ozemljitev ;) pa kabli gredo od varovalk naprej do stevca v stanovanju…

bev

Majstr
25. apr 2017
375
258
63
pri meni enako. so pa hoteli da iz te nove omarice zunaj potegnem še neko cev brez kabla. Ko sem vprašal kaj jim bo cel je reku da je to za primer če bodo kdaj prestavili štrom iz lufta pod zemljo. kr neki.