sončna elektrarna

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.474
10.705
113
po mojem je kar razlika v izkoristkih 12 let vs danes. Verjetno je tu glavni catch.
edit: prebral, ja prav imam.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.515
1.100
113
Mal hitr je tole odslužilo:bonk:"Telekom Slovenije je na Kredarici zamenjal izrabljene 12 let stare sončne panele:sprasujemse:
Sicer OFF, a wc so tud že zamenal?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Vceraj so zmontirali SE … in je sedaj treba pocakati, da pridejo iz Elektra se zamenjati stevec in uredit vse potrebno…

IMG_2202.jpeg

IMG_2208.jpeg

IMG_3867.jpeg

Monter je rekel, naj jo zvecer ugasnem, ker je moral se nekaj urediti na daljavo (mapiranje panelov na strehi,…)…

Vceraj sem malo spremljal in ce prav razmumem, se visek ze vraca v omrezje, le steje nic, ker stevec se ni zamenjan… Tisto, kar je bilo proizvedeno, pa se porabi … Ali prav razmisljam. Kaj bi se zgodilo, ce pustim kar prizgano?

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.520
113
Malo bo sence vrgel sem pa tja. Slabse, kot če ga ne bi bilo, bolje kot če panela v njegovem območju sploh ne bi bilo.

• Haha
Reactions: Sokol

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Mene so po montaži opozorili, naj je potem ne prižigam, dokler elektro ne da soglasja (oz priklopi), zato ker še nimam pogodbe o uporabi sistema za samooskrbo z strani elektra (ki jo dobiš ob priklopu od elektra), saj naj bi že imeli zaplete zaradi tega.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Jest
Uradno seveda ne smes imeti prižgane dokler ti jo ne prevzame predtavnik elektra Lj(gorenjske?)
Odvisno kak stevec imaš sedaj.
Nekateri stevci belezijo oddano elektriko kot prejeto zato previdno! Da ne bos oddajal, na koncu pa placal kot bi jo prevzel.
Kak imas stevec?
Priklopi in opazuj kaj se dogaja s porabo na stevcu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Ce ti pa obstojeci stevec ustrezno beleži, pa naj pride desovc cim kasneje. Samo pazi da ne bo ob njegov obisku stanje na števcu manj kot je bilo ob zadnjem obracunu. Tist se bosta pa mal cudno gledala.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Jest
Uradno seveda ne smes imeti prižgane dokler ti jo ne prevzame predtavnik elektra Lj(gorenjske?)
Odvisno kak stevec imaš sedaj.
Nekateri stevci belezijo oddano elektriko kot prejeto zato previdno! Da ne bos oddajal, na koncu pa placal kot bi jo prevzel.
Kak imas stevec?
Priklopi in opazuj kaj se dogaja s porabo na stevcu.

Stevec je Landis+GYR ... in kolikor gledam na mojelektro.si belezi tudi vracanje v omrezje ... Vceraj, ko so priklopili okoli 13-ih, se je zacelo tudi belezenje ... Jaz sem potem okoli 19ih izklopil SE ... kot je bilo dogovorjeno ...

Moj_elektro_-_Informatika_d_o_o_.png

Je pa ze danes prisel nekdo od Elektro, samo me ravno ni bilo doma. Je zena rekla, da je samo pogledal omarico (zunanjo z glavnimi varovalkami in notranjo, kjer je stevec) ... in je rekel, da bo potrebno se na zunanji omarici posodobit, ker so menda ze oslabljeni kontakti... Zena je nekaj tudi omenila, da je omenil nek strosek 1500€ ... Ceprav se mi zdi to cudno... Do stevca je vzdrzevanje omrezja njihova stvar ... Saj je na poloznici placuje nek del tudi za to ... (omreznina, mesecno nadomestilo,... ???)

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Stevec je Landis+GYR ... in kolikor gledam na mojelektro.si belezi tudi vracanje v omrezje ... Vceraj, ko so priklopili okoli 13-ih, se je zacelo tudi belezenje ... Jaz sem potem okoli 19ih izklopil SE ... kot je bilo dogovorjeno ...

Poglej priponko 70994
Jaz sem imel kar priklopljeno od dne ko so jo zmontirali. Pač sem malo manj plačal stroma tisti mesec, ker sem dosti energije porabil, preden bi šla v omrežje.
Elektro pa je iz moje SE dobil nekaj kWh zastonj štroma...
(Ni pa to nasvet, da naredi enako...)

• Všeč mi je
Reactions: Jest

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.474
10.705
113

Poglej priponko 70994

Je pa ze danes prisel nekdo od Elektro, samo me ravno ni bilo doma. Je zena rekla, da je samo pogledal omarico (zunanjo z glavnimi varovalkami in notranjo, kjer je stevec) ... in je rekel, da bo potrebno se na zunanji omarici posodobit, ker so menda ze oslabljeni kontakti... Zena je nekaj tudi omenila, da je omenil nek strosek 1500€ ... Ceprav se mi zdi to cudno... Do stevca je vzdrzevanje omrezja njihova stvar ... Saj je na poloznici placuje nek del tudi za to ... (omreznina, mesecno nadomestilo,... ???)
lupat hočejo, ne se dat.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Jaz sem imel kar priklopljeno od dne ko so jo zmontirali. Pač sem malo manj plačal stroma tisti mesec, ker sem dosti energije porabil, preden bi šla v omrežje.
Elektro pa je iz moje SE dobil nekaj kWh zastonj štroma...
(Ni pa to nasvet, da naredi enako...)

Saj tako sem tudi jaz razmisljal ... :) ... Raje pa vprasam, ce lahko kdo kaj tezi zaradi tega. Monter ni nic konkretno rekel...samo da naj pustim vklopljeno, ker mora se nekaj kasneje na daljavo uredit ... in da mora biti takrat se prizgano ... Kasneje sem videl, da je posodobil "Physical layout", ker na zacetku je bil samo "Logical Layout" samih panelov ...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Jaz sem slišal, da so nekja časa zaračunavali menjavo števca (300€), ker pač morajo dati noter takega, ki omogoča komunikacijo, da sproti sporoča stanje.
Ampak potem se je folk zbunil in pri meni (lani) tega stroška ni bilo. Sem imel že prej digitalni števec ampak so mi ga vseeno menjali, ker mora imet drugačen firmware...

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.674
3.238
113
Ja, starejša verzija enakega števca ni omogočala odklopa ob prekoračitvi oddaje, ker ta opcija programsko ni obstajala. Sem imel enako situacijo.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Jaz sem slišal, da so nekja časa zaračunavali menjavo števca (300€), ker pač morajo dati noter takega, ki omogoča komunikacijo, da sproti sporoča stanje.
Ampak potem se je folk zbunil in pri meni (lani) tega stroška ni bilo. Sem imel že prej digitalni števec ampak so mi ga vseeno menjali, ker mora imet drugačen firmware...

Jaz tak stevec, da sam sporoca stanje (daljinsko odcitavanje) ze imam ze nekaj casa (vidi se tudi na mojelektro.si, da so odctiavanja v 15 minutnih intervalih) ... Pred nekaj leti so ga zamenjali... in se ne spomnim, da bi kaj dodatno zaracunali ...