sončna elektrarna

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.328
9.557
113
EU
Sedaj veliko govorijo o novih omrežninah v blokih in sezonah. Je to SLO pogruntavščina, ali je tudi v drugih državah tako.?
Cene elektrike so dvignili toliko, da višje ne morejo. Sedaj iščejo drugi način prek dviga omrežnine.
Naslednja stopnja bo verjetno "smart grid" s katerim bodo dodatno lupali potrošnike, brez potrebe vlaganja v infrastrukturo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113
Cene elektrike so dvignili toliko, da višje ne morejo. Sedaj iščejo drugi način prek dviga omrežnine.

Cena elektrike je regulirana. Z januarjem, ce je ne bodo spet omejili, je napovedan 60% dvig, da pridemo na povprecje EU.

Gre za 2 razlicna varzeta. In prerazporejanje penezov, ki jih ti vsak mesec placas. Samo zato ker je na enem racunu, ne gre za isto stvar.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Zadnjič smo se menli z dvema, ki imata na sveže montirano SE in letni metering, kako dolgo lahko zdrži ta letni metering in "zastonj" energija? Ker čeprav podpišeš pogodbo, lahko vlada (al kaj jaz vem kdo) v prihodnosti spremeni karkoli... Pač bilo je govora, kako dolgo bo lahko el. energija (ki je vedno več vredna in ki je tudi vedno bolj korisitmo) "brezplačna" za uporabnike, da se bodo brezplačno greli, vozili avte, itd? In da "država" (al kaj jaz vem kdo) ne bi imela nič od tega...

Saj vem, da prihodnosti noben ne vidi, ampak že misel, da lahko imaš nekaj "zastonj" (še sploh energijo, ki bo vedno več vredna), je za prihodnost nekak nepredstavljiva... Tudi sam sem bolj skeptičen okoli tega, da bi imel brezplačno energijo na voljo cel čas in jo koristil čez celo leto...

Nevem, mogoče je že bila debata o tem v tej temi... Kaj mislite?

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.005
3.700
113
Zadnjič smo se menli z dvema, ki imata na sveže montirano SE in letni metering, kako dolgo lahko zdrži ta letni metering in "zastonj" energija? Ker čeprav podpišeš pogodbo, lahko vlada (al kaj jaz vem kdo) v prihodnosti spremeni karkoli... Pač bilo je govora, kako dolgo bo lahko el. energija (ki je vedno več vredna in ki je tudi vedno bolj korisitmo) "brezplačna" za uporabnike, da se bodo brezplačno greli, vozili avte, itd? In da "država" (al kaj jaz vem kdo) ne bi imela nič od tega...

Saj vem, da prihodnosti noben ne vidi, ampak že misel, da lahko imaš nekaj "zastonj" (še sploh energijo, ki bo vedno več vredna), je za prihodnost nekak nepredstavljiva... Tudi sam sem bolj skeptičen okoli tega, da bi imel brezplačno energijo na voljo cel čas in jo koristil čez celo leto...

Morje imamo, pomole imamo, našpičene ... imamo, idejo imamo. Samo še izvedba.

• Objave ne odobravam
Reactions: jest5

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.717
113

kaj sej ni zastonj, sej te lupijo in te bodo z omrežnimami. Potem ima še države druge vzvode, pa recimo domišljije leftar.dov so neomejene kako zlupit slehernika. tako da, brez skrbi, v denarnicah denar ne bo zastajal (pri povprečnežih).

19. jul 2007
2.838
1.562
113

V sosednji državi je veljalo, da bodo s 1.1.2024 šle nove SE na mesečni netmetering, obstoječe SE pa bodo ostale na letnem netmeteringu. Ko so dejansko sprejeli pravilnike je sprejeto da gredo vse SE (nove in obstoječe) s 1.1.2024 na mesečni netmetering (to sem že enkrat napisal).
Če pravilno spremljam, DE in AUT niti nimajo netmeteringa, zato so ključne baterije (lahko kdo, ki res natačno pozna pove kako stojijo stvari).

Kar se nas tiče, mislim, da bo letni netmetering ostal. Sicer bodo dajal različne bonbončke, da bodo šli ljudje sprejeli razne spremembe sistema, kar pa bo pomenilo ukinitev netmeteringa. Ker je nevzdržno, ga bodo sicer želeli čimbolj oklestiti, formalno ga pa ne bodo ukinili, tako da tisti prav po gorenjsko trmasti (ja Jabe, tebe imam v mislih) bodo pa do konca obstali na netmeteringu (nekaj podobnega je imel Telekom, nekateri so imeli (pocenit) pakete, ki so jih ponujali 10 let nazaj, ker niso delali sprememb).
Ko bodo prišle pritožbe, kako ostali financiramo netmeeteraše, bo pa to zatrto v smislu da je to eko, zeleno, ...., pa da smo vsi imeli možnost to izkoristit.

V praksi, se pa itak gre kdo bo bolj uspel zase zlobirati stvari. Energetski lobi je močan, "usuful idiots" (v obliki eko zavednih) jih je pa kar nekaj.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.862
6.520
113

Ti razumes netmetering?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Izraz net metering pomeni neto meritev pri obračunu električne energije v tekočem koledarskem letu. Razlika med porabljeno in proizvedeno energijo, se na podlagi dvosmernega števca, obračuna po enotni tarifi, enkrat letno. Zato je še kako pomembno, da je sončna elektrarna za samooskrbo dimenzionirana na pravilen način!
Net metering je namenjen samooskrbi. Smiselno je, da se proizvodnja čim bolj približa porabi, ter le te ne presega preveč. Zato so naš cilj, pravilno dimenzionirane elektrarne za samooskrbo, da se pri letnem popisu ne pojavijo prevelike razlike. Predimenzioniran net metering ne služi 100 odstotno svojemu namenu in samo še podaljšuje amortizacijsko dobo investicije.
Jabe , če imaš pravilno dimenzionirano SE, pomeni da imaš el. energijo čez celo leto zastonj, plačaš le omrežnino in prispevke...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
Jabe , če imaš pravilno dimenzionirano SE, pomeni da imaš el. energijo čez celo leto zastonj, plačaš le omrežnino in prispevke...
Nobene omrežnine ne plačaš!
1695387046670.png

Pa elektrike nimaš zastonj, ker jo sam proizvajaš! Če že imaš zastonj "skladiščenje".

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Še zdaj ne vem, kaj sem napisal tako slabega.. ;) Saj verjetno vsi veste, kaj sem mislil povedat.. ;) Da pač ostanejo fiksni stroški, ki so precej manjši kot sama energija... ;) In lahko za 15-30 eur na mesec skozi celo leto greješ, hladiš, voziš el. avto, itd. brez dodatnih stroškov... In razumem, da je na začetku kr velika investicija.. ;)

Samo Izoliranc , sem ti na tvoji sliki označil dve besedi, ki sem jih omenil: ;)
1695387318916.png

Jabe, kaj sem se tak fejst zmotil? ;)

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.328
9.557
113
EU
Cena elektrike je regulirana. Z januarjem, ce je ne bodo spet omejili, je napovedan 60% dvig, da pridemo na povprecje EU.

Gre za 2 razlicna varzeta. In prerazporejanje penezov, ki jih ti vsak mesec placas. Samo zato ker je na enem racunu, ne gre za isto stvar.
Vem da ne gre za isto stvar in so različne postavke, kot na primer prispevek za spodbudo sončne in nevemkaj še. Jokali so o izgubah, ko je bila delno znižana omrežnina. Omrežnino tudi "pobira energetski" sektor, drugače ne bi bila na položnici za letriko.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
Še zdaj ne vem, kaj sem napisal tako slabega.. ;) Saj verjetno vsi veste, kaj sem mislil povedat.. ;) Da pač ostanejo fiksni stroški, ki so precej manjši kot sama energija... ;) In lahko za 15-30 eur na mesec skozi celo leto greješ, hladiš, voziš el. avto, itd. brez dodatnih stroškov... In razumem, da je na začetku kr velika investicija.. ;)

Samo Izoliranc , sem ti na tvoji sliki označil dve besedi, ki sem jih omenil: ;)
Poglej priponko 72386

Jabe, kaj sem se tak fejst zmotil? ;)
Razumeš ti izraz OBRAČUNSKA MOČ? To ni omrežnina, spada pa v kategorijo, ki se plačuje SODO, Energija skupaj ostane izdajatelju računa, čeprav "premija za vodenje samooskrbe" ni energija in prispevki skupaj se prenesejo na državo + DDV.

PS: oprosti da ti ne vidim v glavo, kaj si hotel povedati/napisati.

• Všeč mi je
Reactions: raners

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Če ti SE pridela 10MW energije letno, porabiš pa je 8MW letno, potem imaš energijo tisto telo zastonj (celo 2MW v dobrem)... O tem govorim... ;)