tole točno ne vem kaj in od kod je, meni je referenca tole:
extension://elhekieabhbkpmcefcoobjddigjcaadp/https://www.agen-rs.si/documents/10926/32579/Tarifne-postavke-omre%C5%BEnine-za-prenosni-in-distribucijski-sistem-za-leto-2023/2b6c9b11-7919-4d2c-9b1f-a4d042b3d0c1
in lepo sovpada z mojim računom, ki mi ga vsak mesec pošlje Petrol.
In res je nekaj, termin je omrežnina za priključno moč, vendar najbrž v izogib nejasnostim na računu piše zgolj obračunska moč. obračunska pa ne zato, ker ne bi bili s priključno povezani, ampak sta direktno povezani. obračunska moč je cca 7kW nižja od priključne moči, ker je za gospodinjstva v tolikšni meri subvencionirana. So na max priključne moči 17kW (torej je obračunska 10kW), kot imamo na računi tisti z 3x25A.
Kjer se pa midva zdajle ne razumeva je pa nekaj drugega. Videla sem zgolj slikico s tabelo 5 tarif in kako bodo porazdeljene preko dneva in leta. Avtomatsko sem povzela, da so to tarife za omrežnino za prenešeno energijo, ker smo doslej imeli edino to na nekem sistemu različnih tarif, pa čeprav zgolj 2. Obračunsko moč spreminjati je bilo pa ubi bože deu za elektro in odgovarjajoč strošek za odjemalca. 2 veji, če tako rečem, sta na računu. ena je vezana za priključno moč in druga na prenešeno energijo, med seboj sta pa nepovezani.
Berem sicer, da zdaj naj bi se pa kar malo skakalo med obračunskimi močmi - torej hočeš reči, da ta tabela, ki jo zdaj gledamo vsepovsod ponazarja, da bodo zdaj tudi pri priključni moči intervali in tarife? Ljudje že sedaj ne vedo, kako je račun sestavljen in od česa odvisen in pričakovati, da bodo skakali med obračunskimi močmi bogve kako pogosto preko leta in potem bože ne daj, dodaj še toliko tarif za elektriko in omrežnino za prenešeno energijo - ja rabil boš zelo aktivnega uporabnika, ki bo razumel, spremljal in prilagajal vsem možnim "15 spremenljikvam" ali kolikor jih že bo. V praksi to pomeni pa zgolj eno - od vseh s TČ se bo na veliko kasiralo, tudi ponoči. One, ki so na letnem meteringu, ki so baje rak rana našega omrežja, se bo pa najbolj na miru pustilo. Bomo pa tisti z max priključno močjo 3x25A in SE, ki lahko oddaja tam nekje na 80% tega, vedno plačevali max obračunsko moč, ker se ne moremo dati na manj. Point je pa samo kasirati, ker takega sistema, ki ga večina ne bo razumela (še tega sedaj ne), če pa že, bi bil pa poln šiht se s tem ukvarjati, ne vpelješ za manjšo porabo in smotrnost, ampak za kaso.