sončna elektrarna

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.472
113
Iz vicov:
Stopim ven iz trgovine, v eni roki imam dve pašteti, v drugi čokolado....
Ustavi me en gospod, ki se predstavi takole:
- Dober dan, sem davčni inšpektor.
- Dober dan tudi vam.
- Imate račun?
- Nimam.
- A veste, da je kazen 40 Eur, ker za robo, ki ste jo kupili, nimate računa?
- Saj nisem kupil, ukradel sem.
- Ah.... Pol je pa vse v redu.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in ales85

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
na prejsnji strani omenjene "meritve".. kdo to izvede? izvajalec? od elektra clovek, ki me je priklopil?
kako to dejansko izgleda? dobim kaj v roke?

ne spomnim se...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.472
113
na prejsnji strani omenjene "meritve".. kdo to izvede? izvajalec? od elektra clovek, ki me je priklopil?
kako to dejansko izgleda? dobim kaj v roke?

ne spomnim se...
Pooblaščeni električar, jih ima veliko to pooblastilo. Ni od Elektra. Načelno bi naj to naredil tisti, ki je postavljal celo instalacijo oz. od njega naročen človek, če on tega nima. Problem bo, če boš delal sam, da ti oni zaupa, da je vse OK. ;)

bev

Majstr
25. apr 2017
373
258
63
Mogoče je že bila debata ampak 170 strani ..... Torej postavili mi bodo sončno elektrarno. Pogoj je da prestavim števec iz notranje strani na zunanjo stran iste stene. Svetovali so mi, da je najbolje, da to naredi elektro lj, da potem ne težijo kako je vse narobe .... Sem jih poklical in dobil predračun 1300 eur + zidarska dela 730 eur (za zidarja sem se zmenil sam z zidarjem, ki mi ga je predlagal tip na elektru, češ da bo ceneje, ker če se menim z njimi za na ključ bodo zidarska dela še 20% dražja, delal bo pa isti zidar) Vse skupaj se mi zdi precej zasoljeno. Kako ste to ostali naredili.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.413
2.372
113
Pomurje
Mogoče je že bila debata ampak 170 strani ..... Torej postavili mi bodo sončno elektrarno. Pogoj je da prestavim števec iz notranje strani na zunanjo stran iste stene. Svetovali so mi, da je najbolje, da to naredi elektro lj, da potem ne težijo kako je vse narobe .... Sem jih poklical in dobil predračun 1300 eur + zidarska dela 730 eur (za zidarja sem se zmenil sam z zidarjem, ki mi ga je predlagal tip na elektru, češ da bo ceneje, ker če se menim z njimi za na ključ bodo zidarska dela še 20% dražja, delal bo pa isti zidar) Vse skupaj se mi zdi precej zasoljeno. Kako ste to ostali naredili.
Električar od elektra na švarc.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.624
3.156
113
Mi smo prestavili omarico + še novi kabel nekje 70 metrov 70mm², izkop za stigmaflex je bil 250 eur v lastni režiji, cevi niso nek poseben strošek, elektro je dobavil kabel in potrebne sponke, novo ležišče varovalk in še par malenkosti in je bilo to nekje 1200 eur, za omarico (dve omarici, ker imam zraven še eno za priklop agregata) in vgradnjo pa še sedaj nimam računa lokalnega električarja. Ne utegne :) Računam tam nekje jurja, morda še nekaj čez z vsem delom, štemanje prevezava elektrike, prestavitev števca itd...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Omarica je dobrih 300 evrov (pl3nt,)
Kaj je sedaj treba kupiti novo za v novo omaro.pa ne vem koliko to stane.
Vem pa da se da v enem popoldnevu ali dvema naredit luknjo v steni za omaro.
Dobro je da naredis mal skatle iz stiroporja okol omare ce imas fasado izolirano.
Ce jo imas namen izolirat, pa omaro znontiraj za debelino fasade bolj ven.

B81

22. jul 2007
36.902
10.468
113
Ksz

Dokupili bi 2 kw SE, zdaj je gor 13.95. 3x25 varovalke.
Imamo pa samo 12.5 kw razsmernik SolarEdge. Bi bilo to dovolj? Takrat sem navijal za 15 kw, pa so rekli, da je ta cisto dober.

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Ksz

Dokupili bi 2 kw SE, zdaj je gor 13.95. 3x25 varovalke.
Imamo pa samo 12.5 kw razsmernik SolarEdge. Bi bilo to dovolj? Takrat sem navijal za 15 kw, pa so rekli, da je ta cisto dober.
Power DC Maximum (STC Module) 16850 W
Output Power AC Maximum 12500 W. Pazi edino na kombinacijo optimizatorjev.
Nekaj malega na DC strani torej še lahko dodaš.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.857
6.517
113
ko sem brala zdaj že en čas nazaj, kako naj bi bilo po novem na samooskrbi, sem takrat opazila več tarif. zdaj sta samo dve. Spet se tole pojavlja in sicr 5 tarif za omrežnino. Odvisno od ur v dnevu in letnega časa... Zanima me ali to pomeni tudi 5 tarif za štrom? pa nove števce spet?