sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.843
6.506
113
Pa dobro, kaj za neumnosti pa pišeš??? Pa menda ne pričakuješ, da bodo firme, ki montirajo sončne elektrarne, skrbele še za snegobrane??? To je stvar vsakega lastnika hiše, da poskrbi za snegobrane tako, kot je potrebno.

V bistvu bi clovek pricakoval tocno to in tudi snegobrani so opcija pri projektantih/izvajalcih SE. Projektant mora upostevati te zadeve in nobene SE ni brez projekta. Zal se pa tudi vse prevečkrat dela copy/paste najbolj osnovnih, kjer so zahteve predvsem z vidika varovanja elektroomrezja, ne pa tudi hise same. da se prispara. Zahteva investitorjev je zgolj in samo cena, nobeden pa ne vprasa, ce kdo sploh zna delat, za kar bo denar vzel (ei reference). SE panele in konstrukcijo na streho montirajo krovci, ki so jim te stvari poznane in se ne morejo vaditi ven, da to ni njihova stvar o kateri naj ne bi nic vedeli. To po jusu. Kako se pa dela, je pa drugo.

• Všeč mi je
Reactions: kalbo

Schime

Guru
22. nov 2008
1.983
769
113
Bi rekel, da je stvar izvajalca da razloži zakaj potreba po snegobranih in ponudi izvebo.
Na strani naročnika pa je ali bo zadevo montiral ali pa bo potem sam nosil morebitne posledice.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Zelo zanimivo je tole ja da ni potrebe snegobranov na teh sončnih steklih.
Garancije za Bramac ne moreš uveljavljati če nimaš točno določeno število snegobranov čez celo streho.

oby

Fizikalc
20. jul 2008
383
130
43
No, meni so snegobrani glupost ker pol pač sončna ne dela. Samo pač je treba pričakovat da bo šel sneg dol in se na to ustrezno pripravit, recimo, da odpreš pergolo in umakneš vso pohištvo če je spodaj terasa.

Jaz imam naklon da mi sneg relativno hitro dol page, nabere se samo na najnižji lameli celic; saj imam samo spodnje dve vrsti snegobranov in bom naslednje poletje med njimi napeljal grelno žico, ki jo bom potem ročno vklopil ko sneži ali pa direkt potem, da pač nič ne ostane gor.
Res pa je, da je v okolici LJ 70cm snega odšusa bolj redkost :)

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
242
192
43
Mene je postavljalec elektrarne izrecno vprašal, ali obstoječe snegobrane pusti ali jih odstrani. Jaz sem jih pustil. Med spodnjo vrsto panelov in robom strehe so tri vrste strešnikov. Snegobrani so položeni gosto, en na strešnik.

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
242
192
43
Zaradi 40 stopinjskega naklona strehe sneg z zgornjih dveh ( od treh) vrst panelov zdrsne naslednji dan in delno pokrije spodnjo vrsto. Paneli so od včeraj kopni. Sneg tako vzame četrtino proizvodnje. V teh dneh je to v absolutnih številkah malo. Je pa recimo danes pridelala 30 kW, kar sploh ni slabo, saj na najboljši dan aprila proizvede maks. 51, poleti pa med 45 in 50 (8,3 kW SE, pol panelov na V, pol na J).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.645
6.704
113
pri taščici
Mene je postavljalec elektrarne izrecno vprašal, ali obstoječe snegobrane pusti ali jih odstrani. Jaz sem jih pustil. Med spodnjo vrsto panelov in robom strehe so tri vrste strešnikov. Snegobrani so položeni gosto, en na strešnik.
Tolk pazi da ne pride sneg enkrat na dvorisce skupaj s snegobrani, stresniki in letvami.
Sem ze videl kako je snegobran delno izruval (prevracal) letve.
V takem primeru kot vem obstajajo snegobrani ki se montirajo med posamezne vrste panelov.

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
242
192
43
Ja, sem razmišljal o tem. Tudi sosedje imajo podobno. Mogoče bom snegobrane za drugo leto odstranil. Pozimi tam ne hodimo.
Nekaj sem brskal po internetu in zasledil, da kubični meter novo zapadlega snega tehta 50 kg. Verjetno se hitro nabere.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Pa dobro, kaj za neumnosti pa pišeš??? Pa menda ne pričakuješ, da bodo firme, ki montirajo sončne elektrarne, skrbele še za snegobrane??? To je stvar vsakega lastnika hiše, da poskrbi za snegobrane tako, kot je potrebno.
Ja kaj pa misliš? Oni posežejo v konstrukcijo strehe, se pravi so tudi snegobrani njihova briga. Ker vas je pa več takih kot ti, jim pa ni treba seveda.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Tvoj scenarij je v moji bližini podrl streho, ker se je vse narinlo na te zadnje vrste strešnikov. Izredno moker in težak sneg, pa je sam obrnil.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.645
6.704
113
pri taščici
Ja, sem razmišljal o tem. Tudi sosedje imajo podobno. Mogoče bom snegobrane za drugo leto odstranil. Pozimi tam ne hodimo.
Nekaj sem brskal po internetu in zasledil, da kubični meter novo zapadlega snega tehta 50 kg. Verjetno se hitro nabere.
Si vsaj enko pozabil napisat spredaj ce ne kaj vec..
Zdaj pa ce imas 3 vrste panelov, je to "6m" in ta sneg spravis v debelini pol metra v kap na dolžino 1m. Torej imas v kapu na tistem metru strehe takole preko prsta tona+ na m1 kapa. (10-15 ton na dolzino kapa) . Na tako obtezbo pa strehe niso racunane, kaj sele narejene. Zato se jaz s takim pocetjem ne bi hecal.
Ce ti pa sneg na strehi namoci dez imas pa....

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
242
192
43
Hvala za skrb, a ni potrebno pretiravati. Površina panela je 2m2, padlo je cca 25 cm snega, resda moker, a se je tudi sproti topil. V vrsti so 3 do 4 paneli. Strop mansarde je betonska plošča.
Drugače pa se strinjam, če bi padlo vsaj pol metra snega, je lahko problem. Na te količine smo pozabili. Konstrukcija mora zdržati ekstreme.

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Imam dokaj položno streho in mi je sneg na panelih obležal približno 14 dni in v tem času nisem naredil niti KW. Misli sem, da je sneg zagozdil med žlebom in paneli in sem že razmišljal o gretju žleba. Nekaj v tem smislu:
1675623221008.png
1675623248723.png

Ko pa sem zadevo posnel sem videl, da so paneli dejansko dosti višje in žleb s tem nima veze. Ima kdo kakšen predlog, da bi lahko preprečil zastajanje snega, fizično je nemogoče, ker je streha previsoko.

1675623058950.png

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.605
3.123
113
Dolgi ročaj in plastična/gumijasta deska. Razen, če je res ekstremno visoko, potem pa tako nimaš kaj.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.608
709
113
Ravno danes videl:
visoka, dokaj strma streha s sončno elektrarno in na njej osebek z lopato, ne privezan.
Sem samo na hitro umaknil. Ne rabim videt poleta.

DarwinAwards.press

ena škatla protibolečinski je zagotovo dražja, kot bo on več pridelal.