sončna elektrarna

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Zadnja info za tiste ki se se odlocate - geni sonce se samo za ogled caka 5 mesecev... Upam da mi se uspe ujeti netmetering...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
Imam dokaj položno streho in mi je sneg na panelih obležal približno 14 dni in v tem času nisem naredil niti KW. Misli sem, da je sneg zagozdil med žlebom in paneli in sem že razmišljal o gretju žleba. Nekaj v tem smislu:
Poglej priponko 63377Poglej priponko 63378
Ko pa sem zadevo posnel sem videl, da so paneli dejansko dosti višje in žleb s tem nima veze. Ima kdo kakšen predlog, da bi lahko preprečil zastajanje snega, fizično je nemogoče, ker je streha previsoko.

Poglej priponko 63376
Spodaj zmontiras se 6 panelov pocez. Ali pa jih zgoraj poberes in montiras spodaj.
Upam da ti kolektorji spodaj ne bodo delal sence na njih..

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
Tole berem prvič
Ve kdo kaj vec o tem?
"Zakon določa, da lahko tudi končni odjemalec s samooskrbo kot fizična oseba, ki je investirala v mikro proizvodna napravo, opravlja dejavnost proizvajanja električne energije ter prodaja viške, ne da bi ustanovil podjetje, če tako želi. Vzpostavljena je posebna evidenca teh oseb pri AJPES. Za uvrstitev v bilančno skupino je treba skleniti pogodbo, za katero pa mora proizvajalec imeti nek status, drugače se kršijo določbe zakona, ki ureja preprečevanje opravljanja dejavnosti na črno. Fizična oseba pridobi ustrezni status z vpisom v register fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost proizvodnje električne energije," so že pred časom pojasnili na ministrstvu."

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.196
113
www.adriamedia.si
Tole berem prvič
Ve kdo kaj vec o tem?
"Zakon določa, da lahko tudi končni odjemalec s samooskrbo kot fizična oseba, ki je investirala v mikro proizvodna napravo, opravlja dejavnost proizvajanja električne energije ter prodaja viške, ne da bi ustanovil podjetje, če tako želi. Vzpostavljena je posebna evidenca teh oseb pri AJPES. Za uvrstitev v bilančno skupino je treba skleniti pogodbo, za katero pa mora proizvajalec imeti nek status, drugače se kršijo določbe zakona, ki ureja preprečevanje opravljanja dejavnosti na črno. Fizična oseba pridobi ustrezni status z vpisom v register fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost proizvodnje električne energije," so že pred časom pojasnili na ministrstvu."
Ja. Če bi želel prodajat štrom, se pač vpiše v register pri AJPESU, kot piše.
Nisem pa še pogledal, kaj to davčno pomeni ...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.173
1.181
113
Obstoječi sistem je tehnično nevzdržen. Špila vodo samo dokler se trenutno proizvedeni viški elektrike takoj plasirajo/porabijo v okolici proizvodnje.
To pa dela dokler ima samo par procentov folka sončne elektrarne na bajtah, ostali porabniki pa ne.
Ko pa greš čez neko mejo, se pa pojavljajo viški, ki jih nimaš kam plasirat, v omrežju pa baterije, oz. zalogovnikov dejansko ni.
Posledica bo pač rezanje neplasiranih viškov.
Fizika je fizika, politika pa premore marsikaj, samo jo prej kot slej ujame fizika.
Isto kot bo Nemce ujelo zapiranje nukleark. Ko bodo cel kup njihovih fabrik prenešeno na Kitajsko zaradi nižje cene energentov.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Pepe

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.608
709
113
Obstoječi sistem je tehnično nevzdržen. Špila vodo samo dokler se trenutno proizvedeni viški elektrike takoj plasirajo/porabijo v okolici proizvodnje.
To pa dela dokler ima samo par procentov folka sončne elektrarne na bajtah, ostali porabniki pa ne.
Ko pa greš čez neko mejo, se pa pojavljajo viški, ki jih nimaš kam plasirat, v omrežju pa baterije, oz. zalogovnikov dejansko ni.
Posledica bo pač rezanje neplasiranih viškov.
Fizika je fizika, politika pa premore marsikaj, samo jo prej kot slej ujame fizika.
Isto kot bo Nemce ujelo zapiranje nukleark. Ko bodo cel kup njihovih fabrik prenešeno na Kitajsko zaradi nižje cene energentov.
Poleg tehnično, še ekonomsko ;)

Saj posledice vidite na računu. Ne pozabit, žabo še počasi kuha.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Pepe

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.173
1.181
113
Ja, samo, ko bo žaba, oz. davkoplačevalec skuhan, bo dotacij za skupno skledo neumnosti natanko nula.
Potem bodo tudi ta stare na stari shemi z dekretom že takoj naslednji mesec prenesli na novo shemo in bo jok ter tragedija.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.843
6.506
113
Gledam tolele: https://www.uradni-list.si/files/RS_-2022-146-03624-OB~P001-0000.PDF

iskreno povedano, razumem bolj malo. Kar razumem, je da za nas ostane vsaj za čas delovanja te uredbe vse enako za prmej. Letni netmetering, kdor hoče gor ostati, za nadaljnih cca 10 let. meni je to super...

kar se novega sistema tiče, sem se pa malo izgubila. Zdaj naj bi bile 4 tarife in plačevalo bi se omrežnino za vse kWh, ki gredo notri in vse, ki gredo ven. Po koliko - tabele so še prazne. Po koliko se bo odkupoval štrom je pa spet na vsakemu posamezniku, da spremlja in skače od enega do drugega, kdo več da. Iskreno povedano, četudi se bo in morebiti se na začetku bo, bolj splačalo (da se čim več tudi "starih" pritegne"), se ne premaknem nikamor. Sčasoma bo pa itak vedno slabše. Brez spreminjanja bilokakih uredb elegantno samo spreminjaš ceno omrežnine in odkupno ceno kWh in ni držiš ljudi v pesti.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.843
6.506
113
Ce pogledas stran 11154, je prazna tabela. Lahko je sicer notri nicla, zakaj pa ne. Ampak ni nujno, da bo in da vedno bo. To je lepota tegale novega sistema. Ce zelis, lahko das zelo ugodne cene in v kombinaciji z odkupno ceno kWh izgleda zadeva privlacno, ampak je pa izredno spremenljivo. Jaz sem skoraj sigurna, da bo na zacetku zelo fajn, brali bomo clanke in analize, kok je to boljs od "goljufivega" netmeteringa, kjer moras viske senkat... potem bo pa pocasi vedno slabse za lastnike SE...