sončna elektrarna

lecko

Pripravnik
11. okt 2016
78
9
8
Skoraj nič. Že od oktobra je bilo mogoče nekaj jasnih dni. Mi je bilo pa zanimivo, da je pred nekaj dnevi, ko je bil dan brez oblaka, SE pridelala skoraj polico proizvodnje najboljšega dne aprila in maja. Verjetno posledica postavitve-pol panelov na V in pol na J.
zanimovo to o V legi. a je čisto V ali tudi prot J. nimam še SE delam pa malo prepračune o učinkovitosti. 10kw bi nabral z ugodno lego jug in zahod. Me pa mika dati še do 10 panelov na vzhodno - severovzhodno lego (azimut 75) , izračuni kažejo da en panel na vzhodu pridela 70 % proizvodnje zahodno postavljenega.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.843
6.506
113
Usmerjenost moje SE je prakticno na zahod. Azimut 250. Po solaredgovi izracunici naj bi mi pridelala 1, po enem drugem portalu 1,009. Torej tam tam dve simulaciji.

Slednja pravi, da ce bi imela SE obrnjeno direktno na jug, bi pridelala 1,15.

To je na moji lokaciji, ampak kaj dosti pomoje razlike kot 15% drugod ne bo. V nobeno smer.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.645
6.704
113
pri taščici
V/z naj bi pridelala okoli petine manj. Odvisno tudi od naklona.
Nekateri ki nimajo prostora so jo zaceli postavljati tudi v smeri proti severu. Saj ce ni strma streha se ravno tako nekaj pridela. (Vec kot polovico južne)

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
242
192
43
zanimovo to o V legi. a je čisto V ali tudi prot J. nimam še SE delam pa malo prepračune o učinkovitosti. 10kw bi nabral z ugodno lego jug in zahod. Me pa mika dati še do 10 panelov na vzhodno - severovzhodno lego (azimut 75) , izračuni kažejo da en panel na vzhodu pridela 70 % proizvodnje zahodno postavljenega.
Paneli na V imajo azimut 129, na J 219. Naklon strehe je 40. Prilagam kako zgleda na dober dan.

8,3 kW je do vključno danes januarja pridelala 133 kW.
Paneli so položeni v teh vrstah. Med žlebom in spodnjim panelom so 3 vrste strešnikov s snegolovi, ki ustavijo sneg na spodnji vrsti panelov. Z zgornjih dveh vrst panelov sneg zdrsne skoraj takoj. Tako so npr. spodnji paneli danes pridelali nič, ostali pa po 300 W, prav tako skoraj nič. Vsak panel ima svoj optimizator, ker je majhna SE.

Priponke

• Screenshot_20230118_221931_mySolarEdge.jpg
    Screenshot_20230118_221931_mySolarEdge.jpg
    227,8 KB · Ogledi: 51
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Ima še kdo težave s My Solaredge aplikacijo? Meni se ne poveže že od torka, niti preko APPa, niti PCja.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.843
6.506
113
Točno tako, jaz imam čisti sever 7° naklon, dela presenetljivo dosti.

Je pa to s % itak BS, ker ne moreš objektivno primerjat, če nima neposredni sosed enake elektrarne s komplet enako opremo, samo drugače orientirano.

To pa povem, ko bo sosed malo dlje imel, kot pol leta. Za 90 stopinj zarotirano, azimut 160. Po simulacijah skoraj tako kot tocno na jug. Eden bo imel pa identicno orientacijo kot jaz, pa bomo tudi lahko primerjali. Strehe so pri nas vse tam 37-38 stopinj.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.154
2.471
113
To pa povem, ko bo sosed malo dlje imel, kot pol leta. Za 90 stopinj zarotirano, azimut 160. Po simulacijah skoraj tako kot tocno na jug. Eden bo imel pa identicno orientacijo kot jaz, pa bomo tudi lahko primerjali. Strehe so pri nas vse tam 37-38 stopinj.
Ja pa so spet paneli in inverter spremenljivka.

Po moje je to vse BS - meni bi bila 6kW elektrarna dovolj, 8 kW na trotl ziher, postavil sem 11,6 kW ker je to bil max kar mi dovolijo in še gre na streho. Razlika v ceni je bila minimalna (če je 2, 3 jurje minimalno).

APM

Pripravnik
28. okt 2013
109
18
18
Mislite, da je možna ta razlaga? Paneli so pod snegom že kar nekaj časa.
Poglej priponko 62847
Mislim da je to nekaj drugega, SolarEdge je priklopljen na elektro omrežje in ima napajanje zagotovoljeno. Jaz sem imel zmontiranega cca 2 tedna pred priklopom in kljub temu da je bil izklopljen, normalno kazal porabo v hiši.

Poglej na SolarEdge ce gori modra luč za Wifi povezavo? Če je izklopljena, je verjetno izgubil Wifi povezavo - probaj izklopiti ter vklopiti router.

Letos je elektrarna naredila 181 kWh, ta teden pa skupaj ni niti ena kWh.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Mislim da je to nekaj drugega, SolarEdge je priklopljen na elektro omrežje in ima napajanje zagotovoljeno. Jaz sem imel zmontiranega cca 2 tedna pred priklopom in kljub temu da je bil izklopljen, normalno kazal porabo v hiši.

Poglej na SolarEdge ce gori modra luč za Wifi povezavo? Če je izklopljena, je verjetno izgubil Wifi povezavo - probaj izklopiti ter vklopiti router.

Letos je elektrarna naredila 181 kWh, ta teden pa skupaj ni niti ena kWh.
Resetiranje ruterja je bilo prvo, kar sem naredil. Sem ravnokar govoril še z firmo, ki mi je zmontirala SE in so mi predlagali še izklop in ponovni vklop varovalk na SolarEdgu.