sončna elektrarna

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.892
113
Zadeva je resnično težko upravičljiva. Seveda vse odvisno od situacije, trenutno računam moje stanje in se še odločam kako naprej.
Dobro izolirana hiša, dobra okna, skratka hiša je ok, ogrevanje na olje (talno + radiatorji v kleti) zneskovno po trenutni ceni porabim 1500 eur letno za ogrevanje. Sanitarno vodo mi v sončnih dnevih greje sončni kolektor. Investicija v to je seveda že davno pozabljena (13 let nazaj).

Sedaj kalkuliram ali iti v sončno elektrarno in kasneje v neko varianto TČ. Sončna me pride 16k eur. Odstranitev starih kolektorjev, nadomestna kritina na tem delu me pride xx, še nisem našel izvajalca, ki bi mi sploh to želel narediti.
Električna dela in priprava na sončno spet pride nekaj.
Nato priprava, nakup in vgradnja TČ, preboj hiše, vedi ga kaj še vse in dobim nek ventilator okoli hiše, ki jih sovražim že tako na polno, saj poslušam sosedovega celo noč. Dodaj vsaj 15k, raje več za vse to.

Na koncu še vedno plačujem vse prispevke za elektriko. Kdaj dobim notri vso to razliko...me kar glava zaboli. Kdo bo servisiral vse te kolektorje in TČ na dolgi rok. Kdo menjal/odstranil, čez xx let, kakšni bodo to stroški.

Uh.

V tvoji situaciji, če te mika iti v SE in tudi TČ bi verjetno bilo bolj smotrno najprej zagnat SE ter nekako to energijo (predvsem viške) na dokaj poceni način (z vidika investicije) speljat v ogrevanje hiše - tu imam v mislih vgradnjo el. grelca, ki bi tekom dneva grel hišo na zalogo (kuriš, kar daje od sebe SE), kar bi moglo pokriti glavnino potrebe po ogrevanju, ker omenjaš dobro izolacijo hiše.
Zdaj kak je strošek vgradnje el. grelca prek nekega zalogovnika (?) v obstoječi sistem..nimam pojma, bi bil pa zanimiv ekspreiment z vidika ali bi na koncu sploh potreboval TČ.

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
Zadeva je resnično težko upravičljiva. Seveda vse odvisno od situacije, trenutno računam moje stanje in se še odločam kako naprej.
Dobro izolirana hiša, dobra okna, skratka hiša je ok, ogrevanje na olje (talno + radiatorji v kleti) zneskovno po trenutni ceni porabim 1500 eur letno za ogrevanje. Sanitarno vodo mi v sončnih dnevih greje sončni kolektor. Investicija v to je seveda že davno pozabljena (13 let nazaj).

Sedaj kalkuliram ali iti v sončno elektrarno in kasneje v neko varianto TČ. Sončna me pride 16k eur. Odstranitev starih kolektorjev, nadomestna kritina na tem delu me pride xx, še nisem našel izvajalca, ki bi mi sploh to želel narediti.
Električna dela in priprava na sončno spet pride nekaj.
Nato priprava, nakup in vgradnja TČ, preboj hiše, vedi ga kaj še vse in dobim nek ventilator okoli hiše, ki jih sovražim že tako na polno, saj poslušam sosedovega celo noč. Dodaj vsaj 15k, raje več za vse to.

Na koncu še vedno plačujem vse prispevke za elektriko. Kdaj dobim notri vso to razliko...me kar glava zaboli. Kdo bo servisiral vse te kolektorje in TČ na dolgi rok. Kdo menjal/odstranil, čez xx let, kakšni bodo to stroški.

Uh.
Očitno si že sam sebe prepričal, da nima smisla iti v investicijo. Torej - ostaneš na sedanjem in si rešil problem.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.521
4.635
113
Očitno si že sam sebe prepričal, da nima smisla iti v investicijo. Torej - ostaneš na sedanjem in si rešil problem.
V bistvu me najbolj boli to, da bi recimo zamudil opcijo priklopa SE zaradi pomanjkanja kapacitet. Situacija s fosilnimi gorivi se lahko hitro poslabša. Enako se lahko poslabša situacija z elektriko (TČ) kadarkoli. Smotrno mi je iti v SE, s katerim rešujem pretrese na trgu glede nihanja elektrike.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.152
2.470
113
Daj vlogo za El soglasje "na blef", če dobiš soglasje si si kupil dve leti časa za premišljevanje.

Prispevkov potem za elektriko ne plačuješ, razen če imaš manjko, za razliko.

Če elektrike ne bo, je tudi ti ne boš imel kljub lepemu sončnemu dnevu - razen če boš šel delni off grid z baterijo.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
in 15 TČ (lohk je tud 5k manj),
Ce na pamet racunas, potem nic ne racunas. Pac ugibas. Za 15k bos dobil izredno mocno TC, ki bo najverjetneje premocna zate. Tudi za 10k dobis zelo mocno, najbrz se vedno premocno. Je pa res odvisno od hise do hise. Ce nimas nic izolacije, potem najbrz res rabis taksno za 15k.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.718
5.876
113
a zdej je ona kriva, da vsak kitajski jajc košta 15 jurjev?
15 sončna in 15 TČ (lohk je tud 5k manj), se reče, minimalno 25k za investicijo.
na ta račun se pol "zastonj" ogrevaš kok let? 10? 20?
Našo, ne preveč dobro izolurano hišo je po odštetih eko subvencijah je prišla SE in TČ prišla 17,5k . Pomembno je da ne pretiravaš.

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
242
192
43
Po odbiti subvenciji je bila skupna investicija v 8,3 kW SE in 10 kW TČ 16.000 €. Prva nameščena aprila lani in druga leto prej. TČ se bo izplačala v treh sezonah, SE po projekcijah v sedmih.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.840
6.502
113
Za celo kurilnico sem dala 4500€, z bojlerjem vred, montazo in racunom. To je polna cena, brez odbijanj subvencije. Resda leta 2014.

od 1.9.2014 do danes mi je TČ požrla elektrike za ogrevanje SV + bajte + hlajenje bajte 3800€. Dejanskih cen, ki sem jih ta cas placevala za strom, pa sem rabila leta, da sem se na geni prestavila. spremljam lahko porabo v VT in MT.

Vec kot 10 let, da sem na nuli. Jaz bi kupila grelec že takrat, ko SE se v zamisli ni bila, pa mi ekosklad ni pustil, ceprav nikjer v pogojih ni imel te zahteve.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.642
6.700
113
pri taščici
Za celo kurilnico sem dala 4500€, z bojlerjem vred, montazo in racunom. To je polna cena, brez odbijanj subvencije. Resda leta 2014.

od 1.9.2014 do danes mi je TČ požrla elektrike za ogrevanje SV + bajte + hlajenje bajte 3800€. Dejanskih cen, ki sem jih ta cas placevala za strom, pa sem rabila leta, da sem se na geni prestavila. spremljam lahko porabo v VT in MT.

Vec kot 10 let, da sem na nuli. Jaz bi kupila grelec že takrat, ko SE se v zamisli ni bila, pa mi ekosklad ni pustil, ceprav nikjer v pogojih ni imel te zahteve.
Primarno Elektro ogrevanje je bilo dolgo casa prepovedano.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.840
6.502
113
Sicer nerada interpretiram zakone in pravilnike ipd, ker se.mi je da solate brati, ampak ce na hitro preletim tole:

17. člen: a to pomeni, da se v osnovi ne sme, ampak ce imam pa SE pa lahko?!

Ko smo pri nas gradili, se ni smelo, potem je IR lobij zlobiral, da se sme, zdaj velja zgornji link, s katerim se nisem vec ukvarjala. Nima smisla, ko se bom odlocala, takrat me bo pac zanimalo, kakor bo takrat aktualno. Teli pravilniki imajo neko bipolarno motnjo.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.013
836
113
kolk vam kaj dela zdej te dni? :p

razsmernik sem kar ugasnil - nekaj so bli problemi/nihanja/kratki izpadi na omrežju, pa se mi je zdel bolj pametno ugasnt, kot pa da te "špice" kasira.

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
242
192
43
kolk vam kaj dela zdej te dni? :p

razsmernik sem kar ugasnil - nekaj so bli problemi/nihanja/kratki izpadi na omrežju, pa se mi je zdel bolj pametno ugasnt, kot pa da te "špice" kasira.
Skoraj nič. Že od oktobra je bilo mogoče nekaj jasnih dni. Mi je bilo pa zanimivo, da je pred nekaj dnevi, ko je bil dan brez oblaka, SE pridelala skoraj polico proizvodnje najboljšega dne aprila in maja. Verjetno posledica postavitve-pol panelov na V in pol na J.

• Všeč mi je
Reactions: lecko