Zadeva je resnično težko upravičljiva. Seveda vse odvisno od situacije, trenutno računam moje stanje in se še odločam kako naprej.
Dobro izolirana hiša, dobra okna, skratka hiša je ok, ogrevanje na olje (talno + radiatorji v kleti) zneskovno po trenutni ceni porabim 1500 eur letno za ogrevanje. Sanitarno vodo mi v sončnih dnevih greje sončni kolektor. Investicija v to je seveda že davno pozabljena (13 let nazaj).
Sedaj kalkuliram ali iti v sončno elektrarno in kasneje v neko varianto TČ. Sončna me pride 16k eur. Odstranitev starih kolektorjev, nadomestna kritina na tem delu me pride xx, še nisem našel izvajalca, ki bi mi sploh to želel narediti.
Električna dela in priprava na sončno spet pride nekaj.
Nato priprava, nakup in vgradnja TČ, preboj hiše, vedi ga kaj še vse in dobim nek ventilator okoli hiše, ki jih sovražim že tako na polno, saj poslušam sosedovega celo noč. Dodaj vsaj 15k, raje več za vse to.
Na koncu še vedno plačujem vse prispevke za elektriko. Kdaj dobim notri vso to razliko...me kar glava zaboli. Kdo bo servisiral vse te kolektorje in TČ na dolgi rok. Kdo menjal/odstranil, čez xx let, kakšni bodo to stroški.
Uh.
V tvoji situaciji, če te mika iti v SE in tudi TČ bi verjetno bilo bolj smotrno najprej zagnat SE ter nekako to energijo (predvsem viške) na dokaj poceni način (z vidika investicije) speljat v ogrevanje hiše - tu imam v mislih vgradnjo el. grelca, ki bi tekom dneva grel hišo na zalogo (kuriš, kar daje od sebe SE), kar bi moglo pokriti glavnino potrebe po ogrevanju, ker omenjaš dobro izolacijo hiše.
Zdaj kak je strošek vgradnje el. grelca prek nekega zalogovnika (?) v obstoječi sistem..nimam pojma, bi bil pa zanimiv ekspreiment z vidika ali bi na koncu sploh potreboval TČ.