sončna elektrarna

semnov

Pripravnik
19. feb 2009
192
17
18
Ne se preveč jeziti, glede cene SE. Ko smo pred 5 leti to mi počenjali je bila kwh 0,045 in smo plačali za KW SE 1,400 €. Smo vedeli da se "izplača". Sedaj so druge številke, še vedno se izplača. Uživajte in se priklopite, kdor se lahko. To j koristno za vso Slovenijo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.642
6.700
113
pri taščici
dejte vsi, ki bi prenašal viške - naredte najprej domačo nalogo:
1. koliko viškov bom naredil
2. bo moral prejemnik dokupit razliko (med viški in porabo)? Koliko bo za razliko doplačal?
3. drug drobni tisk

pa ne narobe razumet - cist vesel uporabnik Suncontracta.. zadeva meni deluje - ob pogoju, da je odgovor na prvo vprašanje veliko.. na drugo pa nič
Razliko lahko "dokupi" od drugih na suncontractu.
Ze na alterju bi nasel najbtz dovolj rlektrike za sebe.
Samo Jabe jo ima 4Mw. Ce jo "proda" po trenutni zamrznjeni ceni, s prodajo v enem letu pokrije kavcijo na suncontractu.
Kdo mi "proda" elektriko po polovicni ceni. Bi sel na suncontract.... ;)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.840
6.502
113
Leta 2017 mi je geni kot najugodnejsi ponudnik takrat izracunal 16263€ za 11kw SE.

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Dobil si se dobro ceno. Meni zdaj za 11k€ ponujajo 7kw.
Precej realna cena. Med 10 in 17kW rasmerniki je 100-300 EUR razlike, odvisno od modela in proizvajalca.
Razlika napram močnejši elektrarni je nato samo še v številu panelov.
Upoštevaje 200 EUR / panel lahko dodaš 10kos 400W panelov, pomeni, da bi pri tej ponudbi stala 11kW 13500 EUR.

Solidna cena.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.013
836
113
Razliko lahko "dokupi" od drugih na suncontractu.
Ze na alterju bi nasel najbtz dovolj rlektrike za sebe.
Samo Jabe jo ima 4Mw. Ce jo "proda" po trenutni zamrznjeni ceni, s prodajo v enem letu pokrije kavcijo na suncontractu.
Kdo mi "proda" elektriko po polovicni ceni. Bi sel na suncontract.... ;)
jabe mislm da ni na suncontract.. drgac pa tvoja matematika zdrzi ;)

drgac pa - ja.. mal se moras organizirat.. pa viske poiskat (verjamem, da se dobijo).. hotel sem le povedat, da zadeva ni tolk dobra/poceni/zanimiva - ce moras po njihovih cenah dokupovat.. ce pa naberes drugje je pa top..

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.840
6.502
113
Ve... Njegov point je bil, da ce bi sla na suncontract, da bi letos let 500€ notri dobila, ce bi prodala vse... Po ne vem kaki ceni, nisem sla racunat...

TČ sem dala popraviti, mogoce bo se za en cas, tako da viski naceloma ostajajo.

Dele so cene padle, sosed nabavil ipsilona, mogoce se pa napalim... Pa ne bo vec viskov. Ce je pa tko kt enjak, pol pa nau nic, pa spet bodo.

Tale telovadba gor dol pri meni je prevec konfuzna, da bi nekoga navlekla s seboj, da bi ga potem na cedilu pustila. Pa bi mu dejansko senkala... Kolikor bi pac bilo... Tisti ki pa sanjate neke profite, pa komi bi vse prodajali, pa da se pol z nekim xy Hanzijem pregovarjam, za koliko... Raje vzamem 40€ pri petrolu pavsala, pa se ne ubadam s tem. Ker to ni nic dela in živcev...

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.521
4.635
113
Na strehi imam trenutno 3 Bramac panele, ki po moje celo zamenjujejo kritino na tistem delu. Preden pridejo novi paneli za sončno, je to potrebno odstranit in na mesto položiti novo kritino. Kdo ve, kako se to odstrani, da je vse po pravilih (predvsem glede odvoza)? Se kakšna podjetja ukvarjajo s tem?

Hkrati mi to poraja vprašanje še za nove sončne kolektorje, kjer bo enkrat potrebna menjava vseh.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.840
6.502
113

Piton

Guru
11. apr 2022
1.733
-168
113
Zaradi takih, ki Vgrajujete Uporovne Elektro Grelce (ker imate poleti viške elektrike), bo potrebno Netmetering prepovedat..Obstoječe pogodbe za Netmetering pa prekinit...

Pa tožite....
a zdej je ona kriva, da vsak kitajski jajc košta 15 jurjev?
15 sončna in 15 TČ (lohk je tud 5k manj), se reče, minimalno 25k za investicijo.
na ta račun se pol "zastonj" ogrevaš kok let? 10? 20?

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.521
4.635
113
a zdej je ona kriva, da vsak kitajski jajc košta 15 jurjev?
15 sončna in 15 TČ (lohk je tud 5k manj), se reče, minimalno 25k za investicijo.
na ta račun se pol "zastonj" ogrevaš kok let? 10? 20?
Zadeva je resnično težko upravičljiva. Seveda vse odvisno od situacije, trenutno računam moje stanje in se še odločam kako naprej.
Dobro izolirana hiša, dobra okna, skratka hiša je ok, ogrevanje na olje (talno + radiatorji v kleti) zneskovno po trenutni ceni porabim 1500 eur letno za ogrevanje. Sanitarno vodo mi v sončnih dnevih greje sončni kolektor. Investicija v to je seveda že davno pozabljena (13 let nazaj).

Sedaj kalkuliram ali iti v sončno elektrarno in kasneje v neko varianto TČ. Sončna me pride 16k eur. Odstranitev starih kolektorjev, nadomestna kritina na tem delu me pride xx, še nisem našel izvajalca, ki bi mi sploh to želel narediti.
Električna dela in priprava na sončno spet pride nekaj.
Nato priprava, nakup in vgradnja TČ, preboj hiše, vedi ga kaj še vse in dobim nek ventilator okoli hiše, ki jih sovražim že tako na polno, saj poslušam sosedovega celo noč. Dodaj vsaj 15k, raje več za vse to.

Na koncu še vedno plačujem vse prispevke za elektriko. Kdaj dobim notri vso to razliko...me kar glava zaboli. Kdo bo servisiral vse te kolektorje in TČ na dolgi rok. Kdo menjal/odstranil, čez xx let, kakšni bodo to stroški.

Uh.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo