sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.838
6.501
113
mene je po odbitku subvencije prišla 887€/KW (15,84kW) leta 2020 :)

Cene so ausglajzale... Aprila 2021 so bile po 700€/kwp, ko je bilo sranje u novimi pravili za razsmernike. Jaz sem istega leta avgusta imela 800€/kwp. Po tem je slo vse v eno cudno spiralo. Subvencij je bilo konec, cene pa kar nekam...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.838
6.501
113
Tako ja... Potem so se ze zacele malo draziti in avgusta sem se nase jezila, da sem vse zamudila. No, kasneje se je izkazalo, da niti ne...

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.013
836
113
dejte vsi, ki bi prenašal viške - naredte najprej domačo nalogo:
1. koliko viškov bom naredil
2. bo moral prejemnik dokupit razliko (med viški in porabo)? Koliko bo za razliko doplačal?
3. drug drobni tisk

pa ne narobe razumet - cist vesel uporabnik Suncontracta.. zadeva meni deluje - ob pogoju, da je odgovor na prvo vprašanje veliko.. na drugo pa nič

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in ales85

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.838
6.501
113
Hja, to je problem suncontracta... vsi samo prodajajo, kupcev pa ni. To pije vodo, če pokriješ kaki svoj vikend ali kako drugo znano zanesljivo osebo (družina, prijatelj) pa še to ga moraš v veliki meri pokriti, ker je kWh drag potem in si z dežja pod kap.

ECE pa je nazadnje pogojeval prenos 3 3stvaremi: da oni naredijo SE, da se prenese max 70% viškov in da si lastnik obeh priključkov. Slednje gre skozi za kakega družinskega člana baje... Znanec je naredil preko njih in se dogovoril, da bi viške dal očetu v sosednji hiši, pa so mu obljubili, da bo lahko brez menjave lastništva priključka. Bo povedal, kaj se je zmenil...

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.220
1.364
113
Cena elektrike je x2 (z znizanim ddvjem), cena soncne elektrarne je isto x2. Zaveda je z vidika cenovne upravicenosti torej podobna? Ce sprostijo ddv na prejsnjo raven (22%), bo se malo bolje v korist SE. Problem je, ker se mi ne sanja, ce bo elektrika s casom kaj cenejsa in se bo akumulacija SE zavlekla.

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
No danes se je pa le izvedel priklop sončne. Prvih nek kW narjenih.
Tudi meni je "uradno" zalaufala danes, neuradno za Božič. V vmesnem času sem ugotovil, da dva panela (ki sta na istem optimizatorju) proizvajata cca 17 % manj energije, kot ostali. Zahteval sem odpravo napake in danes ob 15 uri so mi prišli zamenjat panele. Seveda se potem ni več dalo realno preveriti, če delujeta v redu, ker ni bilo več sonca, ampak po približni oceni se mi zdi, da je ostalo enako, kot prej. Bomo videli jutri. če bo sončno. Mi je pa prišlo na misel, da mogoče niso zamenjali pravih panelov, če je bila na primer pri softverski postavitvi fizičnega prikaza panelov napravljena napaka pri poziciji posameznih panelov. Je mogoče kdo že imel podoben primer? Ugotovil sem tudi, da je pri vseh panelih v prikazu na SOLAREDGE naveden napačen podatek o modelu panela (dejansko nameščeni paneli LR5-54HPH-415M, v prikazu pa kaže model LR4-66HPH-410M). Malo me skrbi.