sončna elektrarna

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.520
4.634
113
No zdaj bi pa rabil nekaj pomoči tolmačenja ponudbe za sončno elektrarno, da ne naročim kaj premalo/preveč, itd.

Trenutno stanje hiše je, da je sicer stara 15 let, podkletena, dobro izolirana, 3 slojna okna, 180 m2 (+ klet, ki se ogreva malo).
Trenutna poraba el. energije je nekje med 300 in 500kWh na mesec. Ogrevanje je na olje (poraba okoli 1200l do 1400l na leto), imam še male stare sončne kolektorje, ki mi čez celo leto ogrevajo vodo (čez zimo bolj slabo, čez poletje super).

Za naprej sem načrtoval, da bi počasi najprej prešel na sončne panele in za tem šel na ogrevanje s toplotno črpalko (katero izvedbo, še ne vem). V prihodnosti se bo sigurno kupil tudi vsaj 1 električni avto.

To je stanje trenutno. Dal sem v pregled izvajalcu sončne elektrarne, površina strehe, bil je na ogledu in dobil sem ponudbo.

Ponudba:
3x25A
Nazivna moč: 11,89kWp
Izplen naj bi bil 1130 kWh/kW
Povprečna letna proizvodnja: 13.436 kWh.
29 kosov panelov moči 410 Wp.
15 optimizatorjev 850W
1 razsmernik

Imam še nekaj prostora in bi se dalo dodati še kake 3 panele, če bi bilo potrebno.

Kakšen večji red flag na tole ali se zdi dokaj ok?

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.418
10.674
113
to je okej, bolj je vprašanje cena, pa menjava na TČ, tako da za tole investicijo bi se 20 let grel na obstoječe, to je vsa žalostna zgodba.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.838
6.500
113
Zdaj bodo ali zelenci pokonc... Das se in dokler se ne odlocis za avto dodas jurja za elektrogrelec z montazo vred in se grejes na strom. Viskov imas dovolj, zakaj bi placeval olje?

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
to je okej, bolj je vprašanje cena, pa menjava na TČ, tako da za tole investicijo bi se 20 let grel na obstoječe, to je vsa žalostna zgodba.
A misliš, da v 20 letih ne bi rabil zamenjave vsaj peči, če še ne česa drugega? Če že hočeš delati primerjavo(oziroma ekonomsko upravičenost), jo je treba podkrepiti z realnimi številkami brez "navijanja" za eno ali drugo varianto.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.418
10.674
113
ne navijam, ampak ko so v enem odstavku, sončna elektrarna, nova TČ, pa potem še el. avto, veš kje si. Zagotovo ne na strani ekonomike.
Če so pa presežki, pa potem pa kar. Pol je samo stvar čustev.
Ima kolega isto "dilemo" ne vem kam bi solde dal, tako da gre v tole zgodbo. Plus el avto.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.520
4.634
113
Vsekakor, trenutno me letna zaloga/poraba olja z dostavo pride 1650 eur. Glede na stanje sveta, sklepam, da bo šlo sicer tole gor (novi davki, vojne, kar tako,..) in recimo, da bo v prihodnosti 2000 na leto za lažje računanje. Stanje kurilnice je še vedno odlično, peč enako, servis delam na 2 leti, recimo, da je cena servisa 200 eur, torej 100 letno, skupno 2100 letno v težjih časih + elektrika okoli 70 eur mesečno, oz. 850 letno. Ogrevanje + vsa elektrika torej trenutno pride letno 2500 eur. Kasneje bo to verjetno zraslo na 3k+.

Sončna elektrarna bi me prišla med 14k in 15k.
Toplotna bi me prišla "pojma nimam", ker še nisem raziskoval teh možnosti.
O avtu ne razmišljam sedaj, a se zavedam, da bo prej ko slej pri hiši vsaj en, saj gre vse v to smer.

Živ nameravam biti še kar nekaj let, torej nisem še nek upokojenec.

Težke odločitve, še posebej, ker mi trenutni sistem deluje zelo dobro.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.838
6.500
113
Sori, autocorrect, editirati za nazaj pa ne mores. V obstojeci sistem dodas elektrogrelec, ce se da in se ogrevas s tem. Pec na olje pusti... Potem se ogrevas direktno na strom namesto na olje. Investicija je minimalna, jurja sem najbrz celo preveč rekla. Grelci so poceni. Ce viskov premalo potem dostukas ali z elektriko ali z oljem, kar je ceneje.

Potem pa brez ihte in norenja v neke druge bolj ali manj smotrne ideje.

Je pa seveda to varianta, ki nekatere zmrazi...

• Všeč mi je
Reactions: damo

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.507
942
113
Sori, autocorrect, editirati za nazaj pa ne mores. V obstojeci sistem dodas elektrogrelec, ce se da in se ogrevas s tem. Pec na olje pusti... Potem se ogrevas direktno na strom namesto na olje. Investicija je minimalna, jurja sem najbrz celo preveč rekla. Grelci so poceni. Ce viskov premalo potem dostukas ali z elektriko ali z oljem, kar je ceneje.

Potem pa brez ihte in norenja v neke druge bolj ali manj smotrne ideje.

Je pa seveda to varianta, ki nekatere zmrazi...
Zaradi takih, ki Vgrajujete Uporovne Elektro Grelce (ker imate poleti viške elektrike), bo potrebno Netmetering prepovedat..Obstoječe pogodbe za Netmetering pa prekinit...

Pa tožite....

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.013
836
113
Sončna elektrarna bi me prišla med 14k in 15k.
Toplotna bi me prišla "pojma nimam", ker še nisem raziskoval teh možnosti.
O avtu ne razmišljam sedaj, a se zavedam, da bo prej ko slej pri hiši vsaj en, saj gre vse v to smer.
toplotna (oz. kurilnica) te bo prišla tam nekje kot SE
avto bo pa toplotna + SE

tud sam mal na "silo" razmišljam/mečem dobro delujočo plinsko za TČ.. pa sem ze v dvomih - al ma to smisel al ne.. samo letosnja zima ne bo ravno referencna kar se porabe tiče - dokler januarja sedim zunaj v jopci in pijem kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.520
4.634
113
toplotna (oz. kurilnica) te bo prišla tam nekje kot SE
avto bo pa toplotna + SE

tud sam mal na "silo" razmišljam/mečem dobro delujočo plinsko za TČ.. pa sem ze v dvomih - al ma to smisel al ne.. samo letosnja zima ne bo ravno referencna kar se porabe tiče - dokler januarja sedim zunaj v jopci in pijem kavo
Saj to. Kot kaže bo vedno več zim takih in ne v drugo smer (konkretni minus tedne in tedne).
Dodatno smo imeli res krizo z energenti letos, pa so cene spet konkretno padle in niso ostale tako visoke, kot je kazalo, da bo.

Zato sem razmišljal, da bi šel najprej v izgradnjo sončne elektrarne, si s tem tudi zasigural prostor za priklop sploh (če se bo sploh še dalo) in imel vse pripravljeno na prehod na drug način ogrevanja, ki bo kot kaže moral biti velik porabnik elektrike, saj alternative v neki bližnji do srednji prihodnosti ne vidim.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.838
6.500
113
Zaradi takih, ki Vgrajujete Uporovne Elektro Grelce (ker imate poleti viške elektrike), bo potrebno Netmetering prepovedat..Obstoječe pogodbe za Netmetering pa prekinit...

Pa tožite....

takole zaletavo največ stane... misliš da ne bi in ali misliš, da bi izgubili? je toliko drugih mehkejših in bolj prefriganih variant. milim, da nas takoj 2024 čakajo. in bodo pač ljudje samoiniciativno prestopili. v kolikor smo trenutni netmetraši res neki omembe vreden problem. drugače se pa tudi to ne splača.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.507
942
113
takole zaletavo največ stane... misliš da ne bi in ali misliš, da bi izgubili? je toliko drugih mehkejših in bolj prefriganih variant. milim, da nas takoj 2024 čakajo. in bodo pač ljudje samoiniciativno prestopili. v kolikor smo trenutni netmetraši res neki omembe vreden problem. drugače se pa tudi to ne splača.
Kakorkoli...Netmetering je kriminal....Proizvajate takrat, ko nihče ne rabi, koristite pa takrat ko najbolj primanjkuje... Pri vsem skupaj pa še to...Da ja nebi kdo kako kwh podaril...Je treba sredi mraza vklopit Uporovni Elektro Grelec, pa magari, če je treba še okna odpret...ker viškov pa ne šenkamo...

Predstavi si namesto elektrike lubenice...Jeseni jih je viška in jih oddaš vse dežurnemu zelenjadarju, potem pa celo zimo in pomlad hodiš ponje 1 za 1...Eni ste rez za hece...Je pa res, da so vam to nori zakonodajalci požegnal...

• Všeč mi je
  • Jezen sem
Reactions: kajote in Hanzi

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.147
2.467
113
Fejst tole tebe boli:
a.) ne moreš se več priključit, ker so ti sosedje zasedli vse kapacitete;
b.) ne moreš se priključit, ker nimaš "razpoložljive" strehe;
c.) raje ne omenjam, da ne izpadem nesramen.

Pa da še enkrat povemo - gospodinjska potrošnja je poleti že skoraj enaka zimski - hint: klime + bazeni/jacuzziji in glej ga glej - klima laufa najbolj ravno v času največje proizvodnje SE.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.642
6.700
113
pri taščici
Poslusaj predlog aktualnega predsednika vlade kako spolmadi svetuje nakup SE in TC.
Maverick: upam da to ne smatras za politiko, ampak za energetiko!
BLABLABLA 5 dni v tednu so SE dobrodosle,(vsaj dokler bo podnevi vecja poraba kot ponoci) vikend je pa "problematicen" ker ni industrije, ljudje se grejo turiste, gostilne pa tudi ne porabijo toliko vec.. ;)
Jaz poleti porabim cetrtino vec kot pozimi.