sončna elektrarna

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.013
836
113
Ne zastopim najboljse..ce mam manjso SE - potem na “oblacen” dan komaj pokrijem porabo hise.. kaj bom dajal v hranilnik?
Ce mam vecjo SE in majhen hranilnik - bom na soncne dni “metal” elektriko skozi okno, na oblacen dan pa spet dokupoval?

a razlika v ceni med prodano in kupljeno kWh je ze kje omenjena?

Schime

Guru
22. nov 2008
1.981
769
113
Prvi pogoj pa je še vedno, da bo cena energije dosti višja kot je sedaj, da bo sploh osnova da se bo investicija v nekem pametnem roku povrnila.
Mi imamo investicijo sončne 13,6k€. Mesečni strošek cc 100€. Od tega cc14€ ostane tudi z elektrarno. Potem se zavarovanje in recimo letno vzdrževanje. Pa bo to pri teh cenah tam 12 do 13 let doba vračanja. Da daš pa zraven še hranilnil?

• Všeč mi je
Reactions: ales85

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.013
836
113
Prvi pogoj pa je še vedno, da bo cena energije dosti višja kot je sedaj, da bo sploh osnova da se bo investicija v nekem pametnem roku povrnila.
Mi imamo investicijo sončne 13,6k€. Mesečni strošek cc 100€. Od tega cc14€ ostane tudi z elektrarno. Potem se zavarovanje in recimo letno vzdrževanje. Pa bo to pri teh cenah tam 12 do 13 let doba vračanja. Da daš pa zraven še hranilnil?
Ok.. za 13.6 k€ dobis kolk kW? 10? Ce ti ostane “prispevkov” 14€ (torej 3x20A?)

pohiti z izdelavo - pa ti ostane metering letni.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.183
1.194
113
www.adriamedia.si
Cena elektrarne z hranilnikom je x2 cena brez nje. Sedaj pa si izračunajte a se bo izplačalo :)
Pri pogojeih Eko sklada ne. Ker je faktor samo 0,7 ... Kar je neuporabno in samo sebi namen. Faktor med močjo SE in kapaciteto hranilnika naj bo 2 (ali več).

Torej je zdaj pogoj za eno povprečno 10 kWp SE samo 7 kWh ... In je dobre pol cene SE (ali še manj, če vzameš hibrodni inverter, ki oboje porihta, al pa pač enofazbi inverter za baterijo).
Pa samo 25% vrednosti investicije krijejo, kar je tudi debilizem. Skratka, Eko sklad (oz. direktorica) se je po stari navadi izkazal s svojo nesčposobnostjo.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.013
836
113
kaj je ze tisti portal kjer vidim svojo porabo/pridelek?

pa kdaj bodo pridelki uradno popisani - oz. kdaj bom imel pri Sonce na razpolago lanske viške?
ce kdo ve vsaj okviren datum

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.013
836
113
gledam pa "lansko leto" / mesečni povzetek.. in pa "Razlika ET A"? ta stevilka je se najblizje temu kar mi solaredge app kaže

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.147
2.467
113
SolarEdge ti kaže vso proizvodnjo, ne kaže pa koliko od tega si že sam porabil pred oddajo v omrežje. MojElektro pa ti pri proizvodnji kaže zgolj oddano v omrežje in ne tudi tisto kar si sam porabil direktno z elektrarne.
Tako vsaj jaz razumem.

Pa da se še malo "pohvalimo" - koliko ste kaj pridelali v decembru? Meni je dala od 10.12. ko smo jo dali v omrežje skoraj polovico vse porabe v decembru, kar se mi zdi fantastičen rezultat glede na mesec in pozicijo elektrarne - 7° nagib na sever.
Je pa treba resnici na ljubo povedat, da je bilo samo ene 5 dni kritičnih, ko ni skoraj nič pridelala.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.013
836
113
Samo Izoliranc - mam števec.. mi kaže sproti porabo (zanimiv videt, kako poraba skače - npr. kavomat/fen/.. ta gospodinjski "drobiž" - pa je vsaka stvar 1.5kW+).

Kar sem na brzino pogledal podatki "strižejo" zelo malo (bi rekel, da je bolj prikazna napaka appa - v appu mi pise production 17.7 MWh, na portalu je pa cifra na "decimalke").. kakorkoli - solar app pravi 9.66 MWh viška, mojelektro pa 9.614 MWh.. zame je že solarapp dost dobra ocena

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Cena elektrarne z hranilnikom je x2 cena brez nje. Sedaj pa si izračunajte a se bo izplačalo :)

Če prav razumem zdaj forsirajo, da si omisliš lastne baterije, ki bojo čez XY nevaren odpadek o katerem se zdaj ne razmišlja (zdaj je 'in' nekaj, čez 6 let bo nekaj drugega, čez 7,5 nekaj tretjega...folk naj pa dirja zdaj k enemu, zdaj k drugemu). Če se 100.000 objektov oboroži s tako opcijo...

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.838
6.500
113
Pac postopna pot k obvezni SE na strehi z baterijo, ce bos sploh hotel gradbeno in kasneje uporabno dovoljenje. Tako kot kanalizacija npr...se pravi nic novega, samo korak blize koncnemu cilju. In pot je taka kot zmeraj: od najvisjih subvencij za najbolj ugodne sisteme, da se stvar sploh pocasi zacne, do nic subvencij za mus, ki bo pac takrat ze samoumeven.

Cene seveda sledijo. To je najbrz jasno, da subvencije ne pobere investitor?

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.838
6.500
113
Samo Izoliranc - mam števec.. mi kaže sproti porabo (zanimiv videt, kako poraba skače - npr. kavomat/fen/.. ta gospodinjski "drobiž" - pa je vsaka stvar 1.5kW+).

Kar sem na brzino pogledal podatki "strižejo" zelo malo (bi rekel, da je bolj prikazna napaka appa - v appu mi pise production 17.7 MWh, na portalu je pa cifra na "decimalke").. kakorkoli - solar app pravi 9.66 MWh viška, mojelektro pa 9.614 MWh.. zame je že solarapp dost dobra ocena

Solaredgov števec je kar ok, da. Meni kaže, da sem prejela 8416kWh, mojelektro pa, da sem jih 8449kWh. Ni omembe vredne razlike. Oddala pa 12207 vs 12262. Obakrat v mojo škodo cca 0,4%.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej