sončna elektrarna

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Nov sistem, ki se nobeden tocno ne ve, kaki bo, bo stopi v veljavo s 1.1.2024. ravno zato je zdaj tak FOMO. Ve se, da ne bo vec letnega meteringa, ampak bos placeval omreznino za vsak kwh prejet z omrezja (recimo ponoci, ko si potrosil 10kwh, pa ceprav si jih cez dan dal 30 notri, mogoce mesečni obračun, ne dnevni). Nekaj naj bi tudi prosto prehajal med dristributerji in ne vem kaj. V glavnem, ve se nic ne, kaj caka bodoce lastnike MFE.

Tisti, ki smo pa ze priključeni - kar bos zasledil, kot star sistem - je pa to, kar imamo danes. Obracun se naredi 31.12. za celo leto. Prispevki so notri. Ce das notri vec kot si porabil, si na nicli. Ce das notri manj placas razliko v kwh s prispevki. Konec. Te pogodbe naj bi veljale, do konca zivljenjske dobe SE. Torej dokler je SE na hiši. Vendar, to pise v pogodbi s prodajalcem elektrike, v mojem primeru Petrol, ne v pogodbi z Elektrom, sodom ali ne vem kom. In ce se jaz spremislim leta 2025 ali petrol propade (neha prodajati strom) in moram podpisati pogodbo z drugim ponudnikom - ali mi bo lahko dal v podpis enako pogodbo. Torej "star sistem". To mene najbolj skrbi, zato bom pac pazljiva, da bom leta 2024 pri enem od bolj verjetnih za obstanek. Petrol mislim, da je kar sigurna opcija, geni pa se bolj najbrz.

Logično, v tem primeru imaš pogodbo z Gen-om in kot si napisala, kakor hitro bo mesečni obračun bo SE nesmiselna, hkrati pa sem nekje prebral da bodo po 1.1.2024 začeli zaračunavat komplet kot si napisala, hkrati pa naj bi ti viške odkupili in ne bi bilo več đabe dajanja v omrežje.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hja s tem, da imas pomoje pogodbo z Geni Sonce in ne Geni energija (al kaj je ze ta z dobicki).. mal poglej na Ajpes - Geni Sonce mislm da je cist “navadn doo” - zapres pa odpres ce ti kej ne pase.. tko da - tuki je prcej nedorecenega.. tko - pomoje vsaj

Saj ce si pri Petrolu tudi ne podpises pogodbe z Petro d.d. verjetno ampak z enim namenskim Petrolovim d.o.o.-jem...?

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Sicer pa bi bilo zelo zanimivo nekje javno izpostaviti vprašanje npr. na okolje in prostor in sicer kako je v tem primeru če pogodbena stranka propade in kakšna jamstva ti sploh imaš da bo star sistem veljal zate in če so kje kakšne zakonske varovalke, kakšna jamstva ali karkoli...?

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.518
113
Saj ne vedo še... Kolikor vem, ni niti določeno se, kaki bo nov sistem, samo da neki drugace bo...

Pogodba je s Petrol d.d., dunajska 50, ljubljana, ampak tako kot telekom npr se lahko odloci, da ne bo vec elektrike prodajal. Najdi drugega...

Nazadnje urejeno:

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Mislim, da je prehod na novo shemo že z letom 2023. Na novo so samo podaljšali izgradnjo še do konca leta 2024, če sem prav vse razumel.
Jaz mislim tako, da če bodo hoteli da se širijo sončne elektrarne bo moralo tudi po 2023 (ali 2024) biti ugodno ali ekonomsko upravičljivo, da boš postavil sončno elektrarno. Kot sem že napisal bo mogoče prodaja elektrike odtehtala manjko proizvodnje v zimskih mesecih. Bomo videli.
Kar se tiče dobaviteljev so pa tukaj na voljo:

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Me pa nekaj iz uredbe zanima. 7 člen namreč, kjer piše sledeče (izsek):

(3) Na omrežju iste TP je lahko več skupnostnih samooskrb.

(4) Odjemalci se v skupnostno samooskrbo povežejo na podlagi pogodbe.

(5) Lastnik naprave za samooskrbo so lahko odjemalci ali tretja oseba.

In nato 8. točka:

(1) Odjemalec z dobaviteljem sklene pogodbo o samooskrbi.

(2) Distribucijski operater registrira individualno samooskrbo na podlagi pogodbe o samooskrbi.

(3) Distribucijski operater registrira skupnostno samooskrbo na podlagi pogodb o samooskrbi odjemalcev, vključenih v skupnostno samooskrbo, in obrazca, ki je dostopen na spletni strani distribucijskega operaterja. Obvezna vsebina obrazca je: ime skupnostne samooskrbe, navedba merilnih mest in merilnega mesta naprave za samooskrbo, ključ delitve proizvodnje ter določitev osebe, pooblaščene za komunikacijo z distribucijskim operaterjem v zvezi z izvajanjem skupnostne samooskrbe in za spremembe podatkov iz obrazca. Obrazec podpišejo vsi odjemalci in lastnik naprave za samooskrbo, če odjemalci niso lastniki naprave, ali pa po njihovem pooblastilu tretja oseba.

To pomeni, da bi vseeno lahko, če so vsa odjemna mesta na isti TP sklenil neko skupno pogodbo (isti lastnik isti ponudnik). Si prav razlagam?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Me pa nekaj iz uredbe zanima. 7 člen namreč, kjer piše sledeče (izsek):

(3) Na omrežju iste TP je lahko več skupnostnih samooskrb.

(4) Odjemalci se v skupnostno samooskrbo povežejo na podlagi pogodbe.

(5) Lastnik naprave za samooskrbo so lahko odjemalci ali tretja oseba.

In nato 8. točka:

(1) Odjemalec z dobaviteljem sklene pogodbo o samooskrbi.

(2) Distribucijski operater registrira individualno samooskrbo na podlagi pogodbe o samooskrbi.

(3) Distribucijski operater registrira skupnostno samooskrbo na podlagi pogodb o samooskrbi odjemalcev, vključenih v skupnostno samooskrbo, in obrazca, ki je dostopen na spletni strani distribucijskega operaterja. Obvezna vsebina obrazca je: ime skupnostne samooskrbe, navedba merilnih mest in merilnega mesta naprave za samooskrbo, ključ delitve proizvodnje ter določitev osebe, pooblaščene za komunikacijo z distribucijskim operaterjem v zvezi z izvajanjem skupnostne samooskrbe in za spremembe podatkov iz obrazca. Obrazec podpišejo vsi odjemalci in lastnik naprave za samooskrbo, če odjemalci niso lastniki naprave, ali pa po njihovem pooblastilu tretja oseba.

To pomeni, da bi vseeno lahko, če so vsa odjemna mesta na isti TP sklenil neko skupno pogodbo (isti lastnik isti ponudnik). Si prav razlagam?
Upam da ja.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.004
3.698
113
Koliko vam imetnikom SE proizvaja na današnji dan? Oz. koliko v deležu od nekega idealnega dne?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.518
113
Zdele 799Wh. 13,5kW. Ne vem sicer, kje jih je najdla se te ne. Na lep dan ne vem, moras sproti pogledat oziroma njihovi exceli so za ubit se, se sploh ne ubadan z njimi...

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
Dosedaj 1.6 kWh (13.35 kW), vceraj 25, petek 75 (oboje - cez cel dan)

zdej mam redni jesenski servis - mi panele perejo ;)

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Predvsem imam v mislih, da v pogodbi piše da garancijski roki veljajo samo v primeru rednega servisa pooblaščene osebe vsaki 2 leti.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Samo res, toliko vas ima že te elektrarne, debate o raznih jamstvih in garancijah, pa povsod pogoj servisiranje a nihče ne ve kako je s tem? Torej koliko stane servis, kaj zajema itd...