Nov sistem, ki se nobeden tocno ne ve, kaki bo, bo stopi v veljavo s 1.1.2024. ravno zato je zdaj tak FOMO. Ve se, da ne bo vec letnega meteringa, ampak bos placeval omreznino za vsak kwh prejet z omrezja (recimo ponoci, ko si potrosil 10kwh, pa ceprav si jih cez dan dal 30 notri, mogoce mesečni obračun, ne dnevni). Nekaj naj bi tudi prosto prehajal med dristributerji in ne vem kaj. V glavnem, ve se nic ne, kaj caka bodoce lastnike MFE.
Tisti, ki smo pa ze priključeni - kar bos zasledil, kot star sistem - je pa to, kar imamo danes. Obracun se naredi 31.12. za celo leto. Prispevki so notri. Ce das notri vec kot si porabil, si na nicli. Ce das notri manj placas razliko v kwh s prispevki. Konec. Te pogodbe naj bi veljale, do konca zivljenjske dobe SE. Torej dokler je SE na hiši. Vendar, to pise v pogodbi s prodajalcem elektrike, v mojem primeru Petrol, ne v pogodbi z Elektrom, sodom ali ne vem kom. In ce se jaz spremislim leta 2025 ali petrol propade (neha prodajati strom) in moram podpisati pogodbo z drugim ponudnikom - ali mi bo lahko dal v podpis enako pogodbo. Torej "star sistem". To mene najbolj skrbi, zato bom pac pazljiva, da bom leta 2024 pri enem od bolj verjetnih za obstanek. Petrol mislim, da je kar sigurna opcija, geni pa se bolj najbrz.
Hja s tem, da imas pomoje pogodbo z Geni Sonce in ne Geni energija (al kaj je ze ta z dobicki).. mal poglej na Ajpes - Geni Sonce mislm da je cist “navadn doo” - zapres pa odpres ce ti kej ne pase.. tko da - tuki je prcej nedorecenega.. tko - pomoje vsaj
Upam da ja.Me pa nekaj iz uredbe zanima. 7 člen namreč, kjer piše sledeče (izsek):
(3) Na omrežju iste TP je lahko več skupnostnih samooskrb.
(4) Odjemalci se v skupnostno samooskrbo povežejo na podlagi pogodbe.
(5) Lastnik naprave za samooskrbo so lahko odjemalci ali tretja oseba.
In nato 8. točka:
(1) Odjemalec z dobaviteljem sklene pogodbo o samooskrbi.
(2) Distribucijski operater registrira individualno samooskrbo na podlagi pogodbe o samooskrbi.
(3) Distribucijski operater registrira skupnostno samooskrbo na podlagi pogodb o samooskrbi odjemalcev, vključenih v skupnostno samooskrbo, in obrazca, ki je dostopen na spletni strani distribucijskega operaterja. Obvezna vsebina obrazca je: ime skupnostne samooskrbe, navedba merilnih mest in merilnega mesta naprave za samooskrbo, ključ delitve proizvodnje ter določitev osebe, pooblaščene za komunikacijo z distribucijskim operaterjem v zvezi z izvajanjem skupnostne samooskrbe in za spremembe podatkov iz obrazca. Obrazec podpišejo vsi odjemalci in lastnik naprave za samooskrbo, če odjemalci niso lastniki naprave, ali pa po njihovem pooblastilu tretja oseba.
To pomeni, da bi vseeno lahko, če so vsa odjemna mesta na isti TP sklenil neko skupno pogodbo (isti lastnik isti ponudnik). Si prav razlagam?
Do 11ih danes 1,33 kWh. Na lep jesenski soncni dan do te ure med 25-32 kWh.Koliko vam imetnikom SE proizvaja na današnji dan? Oz. koliko v deležu od nekega idealnega dne?
In kaj ti delajo?Ko si ravno omenil servis. Koliko pride redno dvoletno servisiranje elektrarne? Izvaja kdo?
Pranje panelov najbrz prinese nekaj % izplena. Sploh ce so polozno montirani.Ko si ravno omenil servis. Koliko pride redno dvoletno servisiranje elektrarne? Izvaja kdo?
Kolikor sem bral naj bi zajemalo pregled s termovizijo in trdnost konstrukcije. Nekaj v tem smislu.In kaj ti delajo?
ce laufa, laufa.
danes 1,1 kWh do sedaj. Prakticno nula, poraba pa 14 kWh.