sončna elektrarna

masevc

Guru
2. sep 2007
3.512
891
113
pri meni so pa se... včeraj zvečer mi je kazalo, da je naredila 11Wh ali koliko, danes, če pogledam za nazaj kaže precej verjetnih 13,7kWh. Če ti pa app ne kaže, greš pa pogledati lahko na sam razmernik direktno preko QR kode. Najbrž... Ker tole je bug v appu in prikazu statistike, ne v samem delovanju SE. Meni so rekli, da če mi v appu kaj čudno kaže, naj grem direktno na inverter, da tam pa piše, koliko je šlo v katero smer.
Drugace Solaredge kar nekaj prevec kaze v plus proizvodnjo. In to sovpadavz meritvami elektra, ki so merodajne.
objavim mesecni skupek za september, ko bo na voljo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Pri meni je enako. trenutno mi na letni ravni moj elektro kaže celo več viška. 6kWh več. Torej enako...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Zdaj pa eno vprašanje pa prosim samo tisti ki veste in ne tisti ki se vam zdi.

Torej SE, ni šanse da to tiščim na svojo bajto, kot je omenila Jabe, pač ena grda bradavica na hiši, sploh če je hiša nova, lepa, moderna, niti slučajno pa ne dovolim da mi gredo to "majstri" vijačit gor na ravno streho in podlagat spodaj neka tesnila, čeprav gledam da imata Bauder in Sika že neke rešitve kjer se nosilci varijo gor na platno (in ni vijačenja) ampak niti ne upam pomisliti kako se lotiti sanacije strehe in iskanja napake če zadeva slučajno kje zamoči. Sem pa študiral, imam še eno hišo kjer je zraven tudi gospodarsko poslopje. Nova strha, vse novo spodaj od letos. Teoretično idealna opcija za SE. Pa me zanima naslednje:

A lahko na tej lokaciji pridelujem štrom in ga koristim v svoji hiši na drugi lokaciji? Oba priključka sta pri Gen-i in jaz sem ZK lastnik obeh stavb?

Kakšne "papirje" mora imeti to poslopje, da mi naredijo to na streho? In ali je to sploh možno če želim dobiti subvencijo? Ali mora biti SE na stavbi ki ima hišno številko ali se teoretično lahko naredi na stavbi ki je zraven hiše, npr. na zidani garaži za avtomobile?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Ne... Ne tako, kot si predstavljas.

SE lahko kamot das na gospodarsko poslopje/garazo/nadstrešek, ki se napaja z elektriko preko stevca, kjer je pripeta hisa gor. Torej z istega prikljucka. Tudi pri montazi placas ta mali davek (prej je dolgo casa bil ta veliki, ce ni bila SE na strehi "matične" hiše).

Ce tebe prav razumem, imas pa ti nekje drugje hiso s poslopjem, ki sta na nekem drugem stevcu. To pa ne bo slo. Vsaj ne 1:1. Lahko das na tisto drugo hiso SE in potem oba prikljucka npr na suncontract (kot najboljsa taka opcija) in podaris energijo prvi hiši. Ampak samo energijo, ne pa tudi prispevkov (omreznina ipd). Te moras placati na prvi hisi za vsak porabljen kWh.

Subvencij trenutno ni.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Imam hišo A v kateri živim

Imam hišo B v kateri ne živim in ta hiša ima zraven gospodarsko poslopje (5m stran od hiše B) in to gospodarsko poslopje ima ločen elektro priključek od hiše B. Torej dobim vsak mesec 2 položnici. Je pa na tem gospodarske poslopju skoraj 0 porabe zato bi večino pridelanega dal hiši A.

Kar se tiče tega da hiši A podarim samo energijo, poslopje pa plača omrežnino, a ni vseeno? Oz. česa tukaj ne razumem? Saj SE ti naredi samo štrom, omrežnine in ostale prispevke itak plačaš v vsakem primeru?

Aja, hišo B imam dano v najem zato seveda tja gor ne bom tiščal SE, oni si sami plačujejo štrom po njihovem priključku.

• Haha
Reactions: sandra

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Hisa A placa omreznino in vse prispevke za prejete kWh iz omrezja. Samih kWh pa ne. Poslopje bo porabilo, kar samo rabi (brez placevanja prispevkov), preostale kwh a podari hisi A.

Kwh s prispevki se lahko porablja samo znotraj ISTEGA prikljucka. Ce bos dal SE na poslopje, bos v hisi A placeval slabih 5 centov/kwh.

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Plačas samo obračunsko moč in SPTE IN OVE na lokaciji elektrarne. To znese cc 14€, če imaš 20A varovalke.
Sicer pa sem sam imel čisto isti primer. Na koncu bomo dali sončno na hišo, ker ni bilo druge opcije za prenos iz gospodarskega objekta.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hisa A placa omreznino in vse prispevke za prejete kWh iz omrezja. Samih kWh pa ne. Poslopje bo porabilo, kar samo rabi (brez placevanja prispevkov), preostale kwh a podari hisi A.

Kwh s prispevki se lahko porablja samo znotraj ISTEGA prikljucka. Ce bos dal SE na poslopje, bos v hisi A placeval slabih 5 centov/kwh.

Torej... če bi vso elekriko porabil izključno v gospodarskem poslopju, kje bi bil v tem primeru na "boljšem"? Oz. katerega prispevka ne bi rabil plačati, katerega bom zdaj moral ker bo elektriko trošil na A?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Plačas samo obračunsko moč in SPTE IN OVE na lokaciji elektrarne. To znese cc 14€, če imaš 20A varovalke.
Sicer pa sem sam imel čisto isti primer. Na koncu bomo dali sončno na hišo, ker ni bilo druge opcije za prenos iz gospodarskega objekta.

Aha torej če prav razumem tukaj hodi viška omrežnina ki bi jo moral plačat če bi prenašal ektriko. Če pa na objektu kjer elektriko pridelaš slednjo hkrati porabiš, nimaš omrežnine?

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Ja plačaš samo tisto kar sem napisal. Če bi prenašal bi pa zmanjšal račun samo za porabljeno energijo. Vse ostalo bi ostalo. Tako kot je zapisala Jabe.

Če dam primer. Doma imamo dva števca. Na enem račun 100€ na drugem 20€.
Če bi dal na gospodarski objekt bi še kar plačal 14€. Z elektriko ki bi jo proizvedel pa bi na hiši znižal račun recimo na pamet na 60€. Obratno pa znižam iz 100€ na 14€. Drugi pa ostane tak kot je ker ni skoraj nič porabe gor razen poleti kakih 200kW.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Če imaš možnost daj gospodarsko poslopje na isti priključek kot imaš hišo A. Takrat plačuješ samo priključno moč, ki je cca 19,6€ za 3x25A (trenutno 17,6, ker je ta mali davek), če imaš 3x20A pa ene 5€ manj.

PRIMER: Poslopje porabi 100kWh na leto, hiša 9900kWh, moraš pridelati 10000kWh

Varianta 1: Hiša A in poslopje sta na istem priključku. SE pridela 10000kWh. Plačaš samo omenjenih 19,6€ vsak mesec za ta priključek. tudi drugega, če ga misliš obdržati.
Varainta 2: Hiša A je na priključku A, poslopje na priključku P. za hišo plačaš 19,6€/mesec, za poslopje tudi (kot zgoraj). Potem pa za 100kWh plačaš 0€, za 9900kWh pa 9900*0,05=495€ (na letni ravni)

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Ja to je problem. :norec:
Pri nas je to 50m narazen pa je že problem. Vmes je cesta od soseda parcela itd. Samo bomo probali v prihodnosti to povezat na en priključek.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
aja, sori. sem prebrala, da so v bistvu vse tri hiše na kupu, ampak poslopje pripeto k B. to seveda ne bo šlo...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja, omrežnine kar nanesejo a hkrati drobiž proti cenam električne energije, po kateri je trenutno na borzi... no škoda, sem vseeno mislil da je to bolj pametno urejeno. Mislim omrežnina? Wtf? Zakaj že? Bi razumel da jo kasirajo če bi sam koristil točno tisto energijo ki jo prideluješ. Dokler pa pošiljaš v omrežje in hkrati dobivaš iz omrežja je to rop.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Hisa A nic ne daje v omrezje. Torej placuje. poslopje pa posilja in dobiva in ne placuje. Trenutno... Prinnovem sistemu pa se placa omreznina na vse kWh prejete iz omrezja, pa ce si na letni ravni 3x vec notri dal.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Aha to je od katerega leta dalje? Kaj pa vi ko ste še po "starem"? A vam pa ta sistem kao ostaja do bridkega konca SE?