sončna elektrarna

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
To naj bi bilo od konca 2023 naprej. Če bi do takrat začel s procesom izdelave elektrarne bi to veljalo tudi za tebe. Potem pa so sedaj podaljšali, da se lahko elektrarna zgradi še v letu 2024 (ker je tako veliko povpraševanje) in bi imel iste net metering pogoje.
Koliko časa bo net metering pa je vprašanje niti sedaj ne vem pogojev. Verjetno pa dokler ne boš podpisal nove pogodbe po letu 2023 ali pa če se oblast tako odloči.
Boš pa potem v mesečnem obračunu po 2024 kolikor vem lahko tudi prodajal elektriko. Nekje sem bral, da nej bi se dalo tudi po net meetering shemi prodati določene viške po 2023.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.653
6.707
113
pri taščici
Edino pametno.
Ali pa vsaj prenos na drugo odjemno mesto(druzinski clan, vikend...) . Tudi ce s placilom omreznine.
Tako pa narod sedaj kupuje elektricne radiatorje, rudari itd samo da ne bo prevec ostajalo

• Všeč mi je
Reactions: igi

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Edino pametno.
Ali pa vsaj prenos na drugo odjemno mesto(druzinski clan, vikend...) . Tudi ce s placilom omreznine.

A nismo ugotovili to včeraj da je to aktualno? Torej prenos viška na drugo lokacijo seveda ob plačilu omrežnine, ki pa če jo obračunam po 4,5 centov kolikor mi v povprečju znese pri 7731kwh, na koncu znese 345€/letno (pri nas). Skupaj pa smo v 1 letu plačali 838€.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
A nismo ugotovili to včeraj da je to aktualno? Torej prenos viška na drugo lokacijo seveda ob plačilu omrežnine, ki pa če jo obračunam po 4,5 centov kolikor mi v povprečju znese pri 7731kwh, na koncu znese 345€/letno (pri nas). Skupaj pa smo v 1 letu plačali 838€.
Ja sej sonce ma tko.. prejemnik placa omreznino in vse ostalo.. ne placa pa same energije.. torej je “prihranek” prejemnika energija + ddv na energijo..
Podarjam zdej prvic viske - pa da vidmo kako gre to tud v praksi

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in AvtoFun

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Saj kolikor sem gledal imajo vsi paneli 12 let garancije. Tistih 25 do 30 let je garancije na izhodno moč. V bistvu v pogodbi ni napisana garancija ampak jamstvo tako, da tako nekako. Jamstvo ali pa garancija pa je povezana z rednim 2 letnim vzdrževanjem pooblaščene osebe.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Edino pametno.
Tako pa narod sedaj kupuje elektricne radiatorje, rudari itd samo da ne bo prevec ostajalo

To bi bilo super. Ce poleg letnega netmeteringa za casa zivota SE ostane in dovolijo se to, bi bilo pa ze kicasto.

Je pa res, da smo pri nas tako zvezani, da ne bi nic "senkali" in se narod sili vklapljati stvari brezveze. Merkat itak neha, prej stiska, pa ni priznaval, pol pa takoj poraba gor, ker pa cisto popolnoma nic vec ne merka pa se dodatno si izmisljuje kaj v v šukota vtaknil. Si dodatno delo daje s tem, da troši. Zraven pa razpreda kako je eko pa bio pa trajnostno naravnan. Vse dokler ni treba za 10€ stroma šenkat. Ce bi imel moznost se tega znebiti z vsaj pozitivno ničlo, bi spet bil racionalen.

BISOL!!! fantje, Bisol ima 15 let garancije.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Samo ne razumem zakaj bi na silo trošil? Mi trošimo slabih 8mwh letno, zakaj bi potem kupoval in tiščal na streho 15mwh elektrarno? A ja točno, na zalogo če slučajno kupim avto na štrom? :)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.653
6.707
113
pri taščici
Si ! plačal v enem letu 838.
Letos bo ta racun jurja, drugo leto pa najbrz blizje jurju in pol kot jurju.
Letos je cena 10c. Se pravi 2x visja. Pa tudi lani je nisi imel z ddv 4,5 (elektriko)
Aja, znizan ddv bo, no potem pa zna biti blizje jurju kot jurju in pol. Samo da znizan ddv bomo enkrat plačal v obliki 2 jurjev!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.653
6.707
113
pri taščici
Samo ne razumem zakaj bi na silo trošil? Mi trošimo slabih 8mwh letno, zakaj bi potem kupoval in tiščal na streho 15mwh elektrarno? A ja točno, na zalogo če slučajno kupim avto na štrom? :)
Jaz sem ze tocno tak. Elektriko bom probal spraviti na vikend, starsem.... Ce jwndrugace preko "Sonca".
Samo se se nisem poglobil v njihova pravila glede tiste varscine, bitcoinov itd.
Pa ceprav sem direktorja o tem poslusal na nekem "predavanju" ze pred cca 4 leti.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113

jaz tudi ne, meni je to fascinantno. zdaj pa bolj pozorno spremljaj, kako se pri nas to gremo... vsak seveda kupi z minimalno rezervo. recimo, SE reda 10kWp na slabo leto da SE od sebe 10MWh, na dobro pa 11MWh. Pokuriš 10000kWh. Kako veliko boš montiral? Ja 10, a ne, da si pokrit vsako leto. Ampak tisto leto, ko bo naredila pa 11 in to se decembra že vidi, folk začne begati ko kura. Ker jurja ne bo šenkal. Kar zmišljuje si nekaj, kje bi še jurja v luft pognal, da ne bo šenkal, s tem si pa polno enih skrbi in udejstvovanja nakoplje. Zakaj?

saj bi lahko seveda tudi računali, če ne bi bilo bolj smiselno dati manjše, pa kako leto malo doplačaš, ampak tole je pa res nehvaležna matematika, ker z vsakim letom, sploh če gre v štartu za mlado družino, ko se na strom najprej priklapljata zgolj starša, potem pa vsi, poraba raste in tudi cena bo rasla. Gre gor. Lahko v relaciji s kupno močjo npr ne, ampak v absolutni cifri pa zagotovo. SE se pa plača po ceni izpred let. In potem težko računaš, a ne bi bilo bolje dati 9,5 ali pa 9,8. Daš 10 pa živijo. raje 10,5, če pričakuješ povišano porabo pa upoštevaš degradacijo panelov, ki je tudi sigurna.

res pa jaz še kaj več, ker vem, da je name to letelo, ker pričakujem par MWh višjo porabo v naslednjih parih letih. en avto je star skoraj 11 let, TČ, ki ji je bila napovedana življenjska doba max 3 leta, pa od prvega leta dalje bi me moglo zebsti, pa je stara že polnih 8. Kar se prej menja, tisto se pokriva. ne pa oboje... vsaj avto se sigurno menja v naslednjih 3, ker ne verjamem, da pri taki zlorabi, kot ji je podvržen sedaj ne bi narazen padel. Ipak ne gre za premijo. jaz bi že imela springa zdele za 15k€, če se ne bi moj jajcal. definitivno pa letos šenkam 3MWh, ker ne mislim niti s prstom migniti, da bi porabila 1kWh več, samo zato, da ga bom. Bi pa z veseljem šenkala do takrat, ko ne rabim, sorodnikom. tudi đabe...

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.653
6.707
113
pri taščici
Znanec se greje z IR paneli namesto peleti kot se je do sedaj. Pozimi bo tako razmišljanje dodatno obremenjevalo omrezje in sponalo klasicne proizvodne vire.
Jaz bi takoj vzel njegove viske(mu placam v kuverti ;) )marsikater privatnik ki placuje elektriko po pol evra/kwh bi mu jo pa placal po 20c in vec.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Sodelavec mi je rekel, da ima znanca ki prodaja elektriko po 40c in kupuje po 20c. Proda vso, ki jo pridela. Ima pa sp/kmetijo.

Glede viškov. Mi imamo porabo cc 10MW letno. Elektrarno bomo imeli 13,2kW. Oddajamo v omrežje pa lahko 11,2kW. Naslednji teden naj bi montirali če bo vreme dovoljevalo. Je pa tako, da imamo doma peč na drva in 2k zalogovnika. Ko bomo videli koliko bo viška po enem letu se bomo odločili ali bi kar vgradil grelce v zalogovik in pač za to porabil viške. Najcenejša varianta. Ali pa ko se bo kmalu menjala toplotna za vodo (kmalu bo stara 20 let) in malo razmišljam za monoblok s katero bi še grel prehodna obdobja pomlad/ jesen.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Jaz se ne skrivam za floskulami da sem bio/eko. Naredila bom tako, da bo moji denarnici prijaznejse. In ce to pomeni, da je grelec 600€ z vso potrebno regulacijo, za TCjke hocejo pa 10 ali veckrat toliko, potem je za mene to nobrainer.

Če bodo pa pustili prenašati, pa ne bom "prodajala", kljub vsemu (pustimo, da se niti ne sme), ampak bom šenkala staršem, dokler se eno izmed zgornjega ne zgodi.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi in ncnifrej

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Ja tako nekako.

Edino kar moram sedaj je še premisliti ali bi kaj menjal operaterja (Gen-I) oziroma s keterim bi podpisal pogodbo. Nekaj je že bilo debate tukaj. Je pa s tem verjetno tako, da bo po 2023 nov podpis pogodbe verjetno pomenil prehod iz net meteringa.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Ja, to tudi mene skrbi... Vazno, da se izbere tistega, za katerega je najmanj moznosti da propade. Kot se je umaknil eon pa telekom. Ker se ne premikam nikamor potem, ce to pomeni konec letnega netmeteringa.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.519
113
Nov sistem, ki se nobeden tocno ne ve, kaki bo, bo stopi v veljavo s 1.1.2024. ravno zato je zdaj tak FOMO. Ve se, da ne bo vec letnega meteringa, ampak bos placeval omreznino za vsak kwh prejet z omrezja (recimo ponoci, ko si potrosil 10kwh, pa ceprav si jih cez dan dal 30 notri, mogoce mesečni obračun, ne dnevni). Nekaj naj bi tudi prosto prehajal med dristributerji in ne vem kaj. V glavnem, ve se nic ne, kaj caka bodoce lastnike MFE.

Tisti, ki smo pa ze priključeni - kar bos zasledil, kot star sistem - je pa to, kar imamo danes. Obracun se naredi 31.12. za celo leto. Prispevki so notri. Ce das notri vec kot si porabil, si na nicli. Ce das notri manj placas razliko v kwh s prispevki. Konec. Te pogodbe naj bi veljale, do konca zivljenjske dobe SE. Torej dokler je SE na hiši. Vendar, to pise v pogodbi s prodajalcem elektrike, v mojem primeru Petrol, ne v pogodbi z Elektrom, sodom ali ne vem kom. In ce se jaz spremislim leta 2025 ali petrol propade (neha prodajati strom) in moram podpisati pogodbo z drugim ponudnikom - ali mi bo lahko dal v podpis enako pogodbo. Torej "star sistem". To mene najbolj skrbi, zato bom pac pazljiva, da bom leta 2024 pri enem od bolj verjetnih za obstanek. Petrol mislim, da je kar sigurna opcija, geni pa se bolj najbrz.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
Nov sistem, ki se nobeden tocno ne ve, kaki bo, bo stopi v veljavo s 1.1.2024. ravno zato je zdaj tak FOMO. Ve se, da ne bo vec letnega meteringa, ampak bos placeval omreznino za vsak kwh prejet z omrezja (recimo ponoci, ko si potrosil 10kwh, pa ceprav si jih cez dan dal 30 notri, mogoce mesečni obračun, ne dnevni). Nekaj naj bi tudi prosto prehajal med dristributerji in ne vem kaj. V glavnem, ve se nic ne, kaj caka bodoce lastnike MFE.

Tisti, ki smo pa ze priključeni - kar bos zasledil, kot star sistem - je pa to, kar imamo danes. Obracun se naredi 31.12. za celo leto. Prispevki so notri. Ce das notri vec kot si porabil, si na nicli. Ce das notri manj placas razliko v kwh s prispevki. Konec. Te pogodbe naj bi veljale, do konca zivljenjske dobe SE. Torej dokler je SE na hiši. Vendar, to pise v pogodbi s prodajalcem elektrike, v mojem primeru Petrol, ne v pogodbi z Elektrom, sodom ali ne vem kom. In ce se jaz spremislim leta 2025 ali petrol propade (neha prodajati strom) in moram podpisati pogodbo z drugim ponudnikom - ali mi bo lahko dal v podpis enako pogodbo. Torej "star sistem". To mene najbolj skrbi, zato bom pac pazljiva, da bom leta 2024 pri enem od bolj verjetnih za obstanek. Petrol mislim, da je kar sigurna opcija, geni pa se bolj najbrz.
Hja s tem, da imas pomoje pogodbo z Geni Sonce in ne Geni energija (al kaj je ze ta z dobicki).. mal poglej na Ajpes - Geni Sonce mislm da je cist “navadn doo” - zapres pa odpres ce ti kej ne pase.. tko da - tuki je prcej nedorecenega.. tko - pomoje vsaj