Samo ne razumem zakaj bi na silo trošil? Mi trošimo slabih 8mwh letno, zakaj bi potem kupoval in tiščal na streho 15mwh elektrarno? A ja točno, na zalogo če slučajno kupim avto na štrom?
jaz tudi ne, meni je to fascinantno. zdaj pa bolj pozorno spremljaj, kako se pri nas to gremo... vsak seveda kupi z minimalno rezervo. recimo, SE reda 10kWp na slabo leto da SE od sebe 10MWh, na dobro pa 11MWh. Pokuriš 10000kWh. Kako veliko boš montiral? Ja 10, a ne, da si pokrit vsako leto. Ampak tisto leto, ko bo naredila pa 11 in to se decembra že vidi, folk začne begati ko kura. Ker jurja ne bo šenkal. Kar zmišljuje si nekaj, kje bi še jurja v luft pognal, da ne bo šenkal, s tem si pa polno enih skrbi in udejstvovanja nakoplje. Zakaj?
saj bi lahko seveda tudi računali, če ne bi bilo bolj smiselno dati manjše, pa kako leto malo doplačaš, ampak tole je pa res nehvaležna matematika, ker z vsakim letom, sploh če gre v štartu za mlado družino, ko se na strom najprej priklapljata zgolj starša, potem pa vsi, poraba raste in tudi cena bo rasla. Gre gor. Lahko v relaciji s kupno močjo npr ne, ampak v absolutni cifri pa zagotovo. SE se pa plača po ceni izpred let. In potem težko računaš, a ne bi bilo bolje dati 9,5 ali pa 9,8. Daš 10 pa živijo. raje 10,5, če pričakuješ povišano porabo pa upoštevaš degradacijo panelov, ki je tudi sigurna.
res pa jaz še kaj več, ker vem, da je name to letelo, ker pričakujem par MWh višjo porabo v naslednjih parih letih. en avto je star skoraj 11 let, TČ, ki ji je bila napovedana življenjska doba max 3 leta, pa od prvega leta dalje bi me moglo zebsti, pa je stara že polnih 8. Kar se prej menja, tisto se pokriva. ne pa oboje... vsaj avto se sigurno menja v naslednjih 3, ker ne verjamem, da pri taki zlorabi, kot ji je podvržen sedaj ne bi narazen padel. Ipak ne gre za premijo. jaz bi že imela springa zdele za 15k€, če se ne bi moj jajcal. definitivno pa letos šenkam 3MWh, ker ne mislim niti s prstom migniti, da bi porabila 1kWh več, samo zato, da ga bom. Bi pa z veseljem šenkala do takrat, ko ne rabim, sorodnikom. tudi đabe...