So vsi kadilci tako arogantni?

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.460
10.693
113
tebi je torej fajn in neškodljivo, da ti en v faco kadi? Si kadilka? in je to to?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Hmm...mogoče pa ima prav:

Citat:

Passive smoking is linked with reduced heart rate variability, increased 24 h average heart rate and diastolic blood pressure.

Nikjer ni nič omenjeno, da povzroča kakšne druge probleme, kot te zgoraj naštete? Edino če ta študija ni raziskovala nič drugega...bom kasneje malce bolj pogledal študije. Če ne drugo, bo mogoče andy bolj pomirjen.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
ksz...

Obstajata dva tabora: kadilci in nekadilci. Obojne nekaj moti. Nekadilce moti dim, kadilce pa nekadilci, ki jim zaradi tega težijo. Ta "boj" se vleče že več desetletij in še kar ni rešen, saj sta oba tabora nepopustljiva in trmasta.

In vi mislite da boste zadevi v tej temi prišli do konca...

Z drugimi besedami: prenehajte s flamewari, ker bodo temo pripeljali do zaklepa.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
če sosed prižge 5 čikov na dan, ki se nato pokadijo v tvoje stanovanje, to na tvoje zdravje ne more imeti vpliva: v študijah o učinkih second hand smoka vedno govorijo o kontinuirani izpostavljenosti dimu (recimo, da živiš v stanovanju s kadilcem). Gre enostavno za paniko, ki jo zganja današnja raja, obsedena z eko, bio in podobnim sranjem.

Če pa je njegov otrok bolan, pa je razumljivo, da želi biti previden in res ne vidim razloga, da se sosed ne bi prilagodil.

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Pogodba o medsebojnih razmerjih je veljavna ko jo podpiše 75% lastnikov. Novi najemnik sploh nima kaj praskat, novi lastnik pa praktično tudi ne. Pokazat jo je kupcu potrebno, ker če boš kupil moraš vedet, kaj paše zraven glede na stavbo v kateri boš kupil nepremičnino. Najemnik pa lahko npr. dela sranje, ki ga mora pa urejat lastnik.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Pa še ena iz osebnih izkušenj: če kdo kadi direkt pod tvojim oknom se ti zdi da je to slabo, ker ti ful not smrdi. Če pa kdo pod tabo kadi v stanovanju in ima non-stop na kiper odprto okno - pa ti lahko povem da je še 100x slabše. Zakaj? Ko kadi pod oknom, smrdi max. par minut. Pač v tistem času zapreš in je to to. Če pa kadi znotraj stanovanja in je okno odprto, pa se iz okna CEL ČAS kadi dim, ki ima za povrh še nekoliko hujši vonj kot pa "frišni" dim. Takrat sploh ne moreš luftati - ne ponoči ne podnevi.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.460
10.693
113
mene dim duši, oziroma je vsaj občutek dušenja. Če je to okej? meni ni.

clarus

Pripravnik
5. sep 2007
35
0
6
Mislim, ste tole zakomplicirali. Stvar je v bistvu preprosta.
En sosed teži drugemu da naj se odreče svoji razvadi - kajenju - da bo on lahko ohranjal svojo - odprto okno.
To je to.
Še miren odgovor si dobil.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Ja, samo pozabil si omeniti eno malenkost in to je, da kajenje škoduje zdravju, odprto okno v toplih dnevih pa nikomur.

Silvio

Pripravnik
11. okt 2007
689
1
16
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Ja, samo pozabil si omeniti eno malenkost in to je, da kajenje škoduje zdravju, odprto okno v toplih dnevih pa nikomur.

Tebi očitno škoduje odprto okno...
grin1.gif
Zapri ga.

Če bi se pa rad znebil sosedov, pa ob vsakem srečanju začni utrujati s svojim Oplom na baterije, tako kot znaš, se bodo hitro razbežali
grin1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Stvar ni preprosta, še zdaleč ne. Gre se za razvado, ki je škodljiva in bi itak morala biti prepovedana. Ker pa trenutno ni, pa ima sosed vso pravico kaditi, seveda do neke mere, da s tem ravnanjem ne škodi drugim. Tu pa je prva dilema, je sploh to škodljivo, torej dokazano škodljivo, ali zgolj "estetsko"...

Zato pa takšne spore rešujejo sodišča
smile-1.gif

Andy, tule malce študije preišči, meni se žal ne da: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=passive+smoking

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Pogodba o medsebojnih razmerjih je veljavna ko jo podpiše 75% lastnikov. Novi najemnik sploh nima kaj praskat, novi lastnik pa praktično tudi ne. Pokazat jo je kupcu potrebno, ker če boš kupil moraš vedet, kaj paše zraven glede na stavbo v kateri boš kupil nepremičnino. Najemnik pa lahko npr. dela sranje, ki ga mora pa urejat lastnik.

Če najemnik dela štalo, nima lastnik nobene veze. Če si v najemu in si glasen, dobiš kazen ti, ne lastnik. (zakomplicira se seveda, ko lastnik nima najemnika prijavljenega
grin1.gif
)

Od kje ti podatek, da lahko (pravnomočno) meni ostali sosedje prepovejo kajenje v mojem stanovanju? To me pa res zanima...

lp

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Zakaj pa ne, oz ne prepovejo, pač izseliti se moraš.

Tako, kot je bilo pred časom na TV, ko so eno romsko družino želeli deložirati, ker so otroci preveč glasni. Pač zbrali so podpise ostalih v bloku in morajo iti... saj logično, nje.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Čaki malo... država te lahko razlasti, ja, pa še to je dolgotrajen proces.

Da mi bodo pa sosedje prepovedali nekaj, kar jim bo padlo na pamet? V MOJEM stanovanju? Če sem v prekršku (torej, v nasprotju z zakonom), mi lahko policist napiše kazen/me pošlješ na sodišče. Imaš pravno podlago, torej ne nekaj, kar se mamce na kafetku zmenijo?

p.s.: če si glasen si v prekršku. Ampak spet, so bili lastniki ali najemniki?

lp

DoR

Pripravnik
2. sep 2007
247
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Hmm...mogoče pa ima prav:

Citat:

Passive smoking is linked with reduced heart rate variability, increased 24 h average heart rate and diastolic blood pressure.

Nikjer ni nič omenjeno, da povzroča kakšne druge probleme, kot te zgoraj naštete? Edino če ta študija ni raziskovala nič drugega...bom kasneje malce bolj pogledal študije. Če ne drugo, bo mogoče andy bolj pomirjen.

HRV je povezan z delovanjem avtonomnega živčnega sistema in ni nedolžna stvar. Avtonomno živčevje uravnava življenjsko pomembne funkcije organizma (srčni utrip, dihanje, krvni tlak, prebava, presnova,...) in vzdržuje homeostazo v telesu. Visok HRV = indikator dobrega delovanja AŽS, nizek HRV = indikator slabega delovanja AŽS.

Sicer pa mene zanima, če kadilci kadijo/te na balkonu ob odprtih oknih/vratih, ali jih večinoma zapirajo/te?

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Stvar ni preprosta, še zdaleč ne. Gre se za razvado, ki je škodljiva in bi itak morala biti prepovedana.
Načeloma imam pravico do tega, da si škodujem, don't you think?

Meni se tudi zdi preprosta: ima bolnega otroka, naj se mu sosedje prilagodijo, čisto iz dobrote do otroka. Če bi živel sam, potem bi mu tudi jaz rekel, naj potrpi, saj ga tistih par čikov ne bo ubilo. Jbg, živiš v bloku.

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Citat:
Uporabnik twinman pravi:

Če najemnik dela štalo, nima lastnik nobene veze. Če si v najemu in si glasen, dobiš kazen ti, ne lastnik. (zakomplicira se seveda, ko lastnik nima najemnika prijavljenega
grin1.gif
)

Od kje ti podatek, da lahko (pravnomočno) meni ostali sosedje prepovejo kajenje v mojem stanovanju? To me pa res zanima...

lp

Vkolikor uspejo s 75% večino vpisat v pogodbo, da ne smeš kadit potem ne smeš....ponavljam v kolikor. Pa še marsikaj drugega po isti poti.

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Čaki malo... država te lahko razlasti, ja, pa še to je dolgotrajen proces.

Da mi bodo pa sosedje prepovedali nekaj, kar jim bo padlo na pamet? V MOJEM stanovanju? Če sem v prekršku (torej, v nasprotju z zakonom), mi lahko policist napiše kazen/me pošlješ na sodišče. Imaš pravno podlago, torej ne nekaj, kar se mamce na kafetku zmenijo?

p.s.: če si glasen si v prekršku. Ampak spet, so bili lastniki ali najemniki?

lp

Zadeva se ne more brati črno belo, vedno je vzrok, da z nekim delovanjem vplivaš na ostale in če je takšno delovanje vpisano v pogodbi, kot nedovoljeno oz. prepovedano potem se ti klahko kaj takšnega dogodi. Če je to najemnik, ga mora po tem lastnik sterat.....lastnik je lahko zavedno ali nezavedno z izbiro najemnika kršil pogodbo a ne? Pri nas smo imeli problem z opravljanjem dejavnosti, kjer se je izkazalo, da je lastnik vedel. pogodba niti še ni bila podpisana pa so vseeno morali oditi, ker je bil pritisk sosedov prevelik. Se dogaja ja.