So vsi kadilci tako arogantni?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.857
6.517
113
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:

Načeloma imam pravico do tega, da si škodujem, don't you think?

Do neke mere je res. No, je in bo ostalo res, se pa recimo že pozna pri sklepanju raznih zavarovanj, kjer so premije višje za kadilce. Tudi kar se mene tiče bi bilo to primerno uvesti pri ZZZS, kadilcem bi bilo potrebno računati več. Enako sem še vedno za to, da se cigareti podražijo, vendar gre celotna razlika v namen zdravljenja bolezni, ki so v tesni vezi s kajenjem. Tako se ne omejuje nikakršna pravica kadilcem, se pa bolj pravično porazdeli stroške za zdravstveno varstvo. Problem je, ker kadilci niso edina taka kritična skupina, so diabetes in srčnožilne bolezni (ki bistveno bolj obremenijo zdravstveno blagajno kot kadilci) na račun nezdrave prehrane in tudi alkohola. Da rečeš človeku da mora več plačati, ker kadi, je mogoče v javnosti še pričakovati še kaki konsenz, da začneš žnarit zaradi vina/šnopsa in svinjske pečenke - no to bo pa revolt.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ne razumeš mojega "vprašanja" (trditve): Če je pogodba nima pravne podlage ni zakonita. Primer: če vsi razen tebe podpišejo, da bodo imeli žaluzije čez dan zaprte, ti pa jih puščaš na pol spuščene, si lahko v nasprotju z njihovim dogovorom (pa reci temu pogodba), ampak pravno pa stvar ne drži vode...

Še enkrat: nisem na strani od nobenega, ne podpiram ne kadilcev, ki nalašč izzivajo, niti na strani nekadilcev, ki hočejo biti bolj enakopravni.

lp

luka51

Guru
16. avg 2007
14.398
5.681
113
ksz
lol kak eni bluzite ej
ker en kadi na balkonu ga bo treba kr izselit.

ti andy pa bodi srečn da je to da parkat na dan na balkonu kadi tvoj edini problem. zapri okno in nehaj gnjavit pa bo rešeno.
kaj boš nardil, ko bo dejansko kaki problem? Ko ti bo sosed košarkaško žogo nabijal v steno 3 ure na dan. na drugi strani bo sosed nabijal muziko cel dan na polno. Nad tabo bota pa dva froca skakala cel popoldan in razbijala. spodaj boš mel soseda, ko se z avtom pripela direkt v vhod od bloka, ker nemore 3m peš nardi od parkinga.
desno od tebe bo pa soseda ko bo mela skladišče na hodniku, tak da mimo nemoreš.
To so problemi v bloku ne pa, da en sosed kadi na balkonu.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Lol, luka, ne boš verjel. Vse to, kar si naštel, imamo, pa ni nikumor to noben problem. In žogo ne nabijajo v steno, kar bi bilo še ok, ampak v en tak pleksi.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:

Tudi kar se mene tiče bi bilo to primerno uvesti pri ZZZS, kadilcem bi bilo potrebno računati več. Tako se ne omejuje nikakršna pravica kadilcem, se pa bolj pravično porazdeli stroške za zdravstveno varstvo.

Zanimivo, da so v neki severni državi (zdaj se ne spomnim točno kateri) naredili ravno obratno. Kadilci imajo olajšavo pri plačilu zdravstvenega zavarovanja, saj umrejo hitro, brez velikih stroškov, skrajša se doba plačevanja pokojnine. Razni zagrizeni športniki pa živijo dlje, imajo poškodbe okončin, treba jim je menjati kolke, delati by-pase,...

Pa to ni šala, ampak je res.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Nekaj vas omenja, da lahko delate v svojem stanovanju pač skoraj, kar želite in da lahko kadite. Ja, lahko delate kar hočete, dokler ne posegate v svobodo drugega človeka. In ko posegate, pač posegate, greste čez mejo, pa je lahko stanovanje 3x vaše, posegli ste v območje drugega človega s tem, ko gre vaš dim v drugo stanovanje in pika. To je to in se lahko razpočite. Tvoja svoboda se konča tam, kjer se začne druga in Andy upravičeno tarna nad tem, saj mu smrdi v stanovanje in otroka ima bolanega. Kaj vam ni jasno??

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Nekaj vas omenja, da lahko delate v svojem stanovanju pač skoraj, kar želite in da lahko kadite. Ja, lahko delate kar hočete, dokler ne posegate v svobodo drugega človeka. In ko posegate, pač posegate, greste čez mejo, pa je lahko stanovanje 3x vaše, posegli ste v območje drugega človega s tem, ko gre vaš dim v drugo stanovanje in pika. To je to in se lahko razpočite. Tvoja svoboda se konča tam, kjer se začne druga in Andy upravičeno tarna nad tem, saj mu smrdi v stanovanje in otroka ima bolanega. Kaj vam ni jasno??

Vse lepo in prav, ampak za to žal ni neke zakonske podlage. Prepuščen si na milost/nemilost kadilcev. Kakršnokoli prepiranje še ni in verjetno še lep čas ne bo obrodilo sadov.
(ne me jemat narobe, tudi sam sem nekadilec in mrzim cigaretni dim)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Stvar ni preprosta, še zdaleč ne. Gre se za razvado, ki je škodljiva in bi itak morala biti prepovedana.

Ne vem če, zakaj pa potem samomir ni "dovoljen"? Ali pa zakaj se moraš pripasati med vožnjo avta? Ali pa čelada...varstvo pri delu? Nekdo, ki si zavestno škodi, ne more biti mentalno zdrava oseba, ker nobeno bitje na zemlji ne počne tega, vsi imamo namreč vgrajen mehanizem za preživetja in ne za self destrukcijo.

Da ne izpostavim ljudi, ki prvo škodijo sebi, potem pa še drugim. Čeprav razumem, če jim je vseeno za sebe, jim je verjetno vseeno tudi za druge.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik Cash pravi:

In kje sem jaz to omenil?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik Cash pravi:

Vse lepo in prav, ampak za to žal ni neke zakonske podlage. Prepuščen si na milost/nemilost kadilcev. Kakršnokoli prepiranje še ni in verjetno še lep čas ne bo obrodilo sadov.

Kako ni? Mislim, da sta Snecer in še nekdo prilimala par členov glede tega.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Citat:
Uporabnik Gal pravi:
Citat:
Uporabnik Cash pravi:

In kje sem jaz to omenil?

Nisem mislil specifično tebe. Tema je že dolga 10 strani in vmes sem prebral par trditev, da se v svojem stanovanju pač lahko dela, kar hoče. Nisem pa šel prebirat, kdo je to rekel, torej, ni letelo direktno nate.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Pogodba o medsebojnih razmerjih je veljavna ko jo podpiše 75% lastnikov. Novi najemnik sploh nima kaj praskat, novi lastnik pa praktično tudi ne. Pokazat jo je kupcu potrebno, ker če boš kupil moraš vedet, kaj paše zraven glede na stavbo v kateri boš kupil nepremičnino. Najemnik pa lahko npr. dela sranje, ki ga mora pa urejat lastnik.

Če najemnik dela štalo, nima lastnik nobene veze. Če si v najemu in si glasen, dobiš kazen ti, ne lastnik. (zakomplicira se seveda, ko lastnik nima najemnika prijavljenega
grin1.gif
)

Od kje ti podatek, da lahko (pravnomočno) meni ostali sosedje prepovejo kajenje v mojem stanovanju? To me pa res zanima...
Marsikaj se lahko prepove (ali vsaj kaznuje).(primer iz novic: tip je NA SVOJEM hodil nag. Soseda je vidla, se pritožila nad to grozoto - golo telo - in tožbo... dobila. Sicer ni bilo v Sloveniji)
Še enkrat: "počnem na svojem" ni noben izgovor ali argument.

Citat:
No, samomor recimo je prepovedan.
Pa če bi si samo roko odsekal, bi te tudi "po zdravju vprašali".

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Sam nevem, mislim da mal bluzis, clovek gre vn prizgat cik na balkon na luft, zdej bi pa ti neke sankicje izvajal proti njemu. Obzirna je tolk da gre ven na luft in to je to.

Vse kar bi lahko dosegel je to da poves svoj problem sosedi in ce te uposteva je super ce pa ne se pa res lahko pod nosom obrises, ti pa se sprasujes po nasvetih tle v smislu iskanja kaksnega clena v zakonu in ce bi mogoce policija ukrepala, ja pa kaj se, sej nisi star 5 let. Delujes kot neka driskasta tozibaba iz osnovne sole. Ti si vrjetno komplet eko, elektro avto, kadis ne, vrjetno natepavas zelenjavo in zdej so ti drugi v napoto s svojimi razvadami. Kaj ma veze kolk cajta ti si v tem bloku, sej so ljudje in ce nima pravice prizgat cigareta na balkonu potem nevem kaj je pravica.

Mater sej jest tudi voham dunajce k jih pri sosedu tolcejo pa kaj naj zdej ce bi bil vegeterjanc?

Sploh nevem kako je v ozracju kjer je skoz malo vetrica ce ne vec da lahko dim pride do tvoje sobe v toliksni meri da zganjas paniko? Al te bolj moti vonj?

Nazadnje urejeno:

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.284
810
113
to tud men ni janso, kako se mu kadi v sobo. vetr ne piha vedno v isti smer, balkon od sosedova je mogoče tok velik da lahko na drugem koncu kadi, če ni glih verižni kaduilec pomoje ni glih panike, ti pa okn zapiraj pa luftaj parkrat na dan. Pa sej tamala ne podiha zraka v sobi po pol ure, če je zaprt.

lp

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Sam nevem, mislim da mal bluzis, clovek gre vn prizgat cik na balkon na luft, zdej bi pa ti neke sankicje izvajal proti njemu. Obzirna je tolk da gre ven na luft in to je to.

Vse kar bi lahko dosegel je to da poves svoj problem sosedi in ce te uposteva je super ce pa ne se pa res lahko pod nosom obrises, ti pa se sprasujes po nasvetih tle v smislu iskanja kaksnega clena v zakonu in ce bi mogoce policija ukrepala, ja pa kaj se, sej nisi star 5 let. Delujes kot neka driskasta tozibaba iz osnovne sole. Ti si vrjetno komplet eko, elektro avto, kadis ne, vrjetno natepavas zelenjavo in zdej so ti drugi v napoto s svojimi razvadami. Kaj ma veze kolk cajta ti si v tem bloku, sej so ljudje in ce nima pravice prizgat cigareta na balkonu potem nevem kaj je pravica.

Mater sej jest tudi voham dunajce k jih pri sosedu tolcejo pa kaj naj zdej ce bi bil vegeterjanc?

Sploh nevem kako je v ozracju kjer je skoz malo vetrica ce ne vec da lahko dim pride do tvoje sobe v toliksni meri da zganjas paniko? Al te bolj moti vonj?

Kakšne sankcije? Saj sem napisal, da sem šel do njih in se lepo pogovoril. Daj, najprej si preberi, kaj sem napisal, potem pa bluzi.

O sankcijah pa so pisali drugi, kaj mi zakon omogoča.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Najboljši pa so tisti, ki primerjajo smrad cigaretnega dima (kot da namerno prezrejo škodljivost le-tega?) s vonjem od pohanja zrezkov ali kake druge zadeve, ki imajo samo vonj, niso pa škodljive.

p4pe

Guru
24. feb 2010
1.603
997
113
48
KR
Pismo, jest res ne vem več.
bonk.gif
Samo res pa ni treba zdej v vsakem postu skoz nabijat od tega, kako je cigaretni dim najbolj strupen na svetu.
Zakaj pa vonj od dunajcev nebi moral biti škodljiv? Lahko bi bil kdo alergičen na vonj od pohanja, tako kot ste nekadilci na cigaretni dim in na kadilce tudi.
hysterical-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Če je v luftu več škodljivega bi potem še morali dodatno šopat strupe v luft, ali kaj bi naj imelo to veze sploh tu? In govora tukaj je o točno določeni zadevi oz situaciji.

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik Cash pravi:

Kako ni? Mislim, da sta Snecer in še nekdo prilimala par členov glede tega.

Ne bi, verjemi mi. Bi moral dokazati, da je koncentracija dima tako velika, da dejansko škoduje pljučem tvoje hčere. Pa še to je vprašljivo, kajti tudi sami kadilci rabijo več desetletij težkega kajenja, da se jim razvije rak.

Nimaš kaj. Treba je narediti nek kompromis. Živiš v skupnosti, kjer se morajo posamezniki drug drugemu prilagajati.