Smrt novorojenčka - forumi

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
355
83
39
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Jaz bi starše izstradal do smrti!
jezen.gif

Saj jima ne manjka veliko, glede na to, da ju je samo kost in koža.

Sta pa vsaj pobožna.
roza.gif

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik grube386 pravi:
Sem se zamislil nad vlogo/namenom forumov.

Internet je največja nesreča, ki je prizadela človeštvo. Poleg kuge, kolere in vojn.

Zakaj? Ker na spletu vsakdo lahko napiše vse (ne, to NI v redu). Večina tistih, ki pišejo, so namreč POPOLNOMA brez znanja. In v imenu neke »spletne demokracije« je ljudem žal dovoljeno vsakršno pisanje.

Če razlagaš kakšno svojo tezo prijateljem, ali neznancem v kafiču, te v najboljšem primeru posluša do 10 ljudi, na spletu pa tvoje ali moje nebuloze prebere lahko nekaj tisoč, nekaj desettisoč, ali celo nekaj sto tisoč ljudi.

In med temi tisočimi so (spet žal) ljudje, ki ti verjamejo, čeprav si no name oseba, ali popoln šalabajzer. So ljudje, ki na vsako mnenje reagirajo: kaj pa, če ima tale prav...

Vemo, da je ogromno ljudi, ki verjamejo tako politikom, kot (recimo) farmacevtski industriji, ki ti obljublja, da se ti bo tič podaljšal za 4 cm, če bo žrl neke tablete.
In taki pogosto verjamejo tudi soforumašem. Mogoče bi jim lahko rekel: spletni naivci...

In taki žal nasvete no name piscev pogosto jemljejo bolj resno, kot nasvet izobraženega strokovnjaka. In posledice so tu.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik grube386 pravi:
Sem se zamislil nad vlogo/namenom forumov.
V naši zgodbi je ženska na forumu vprašala za nasvet, dobila odgovor naj zadevo prijavi, kar je tudi storila.

In kaj je zdej narobe s forumom?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
No pa imamo primer, da je otrok umrl zaradi biotrenda neumnih staršev.

Folku se je že čisto spipalo kako delajo z deco zaradi nekih idelogij/religij, da pa mu zaradi tega še jesti ne da, pa je katastrofa.
Ampak čudno tole, 10 mesecev dokler je otrok doma stradal je bil vsaj živ, ko so ga pa pripeljali v bolnišnico v oskrbo je pa takoj umrl.

Tako da se jest sprašujem, ali je bilo zdravljenje ustrezno????

Verjetno si zelo osamljen s temi mislimi.
Uf saj res, sem pozabil, da so zdravniki nedotakljiva kasta in da že po defaultu ne delajo napak.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.499
5.045
113
Na foruma Radia Krka, gospod Vidmar piše tole:
Citat:
Ivan Vidmar,11.8.2011 14:21:39
Na spletni strani radia Krka sem bral povzetek svoje izjave za vaš radio. Zvočni zapis izjave je tudi dosegljiv na tej spletni strani. Ne morem se strinjati z naslovom prispevka "Otrok je umrl zaradi podhranjenosti", kajti tega dejstva vsaj zaenkrat nismo mogli zanesljivo potrditi. V izjavi sem omenil "slabo prehranjevan" in kasneje tudi "podhranjenost" kot eno od izhodišč diagnostične obravnave, vendar je v dojenčkovem obdobju vzrokov slabe prehranjenosti nešteto, v naših krajih začenši s prirojenimi boleznimi presnove in drugimi prirojenimi anomalijami. Tako, da je takojšnja stigmatizacija družine (vsaj s tega stališča), ki je prisotna na forumu vaše spletne strani, vprašljiva. V spletnem (pismenem) prispevku tudi piše, da je bil otrok premeščen iz Zdravstvenega doma Novo mesto. Dejansko je bil premeščen iz Splošne bolnišnice Novo mesto. Transport je opravila medicinska ekipa Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo UKC Ljubljana, ki je v državi zadolžena za tovrstne transporte novorojenčkov/dojenčkov iz slovenskih bolnišnic v Enoto za intenzivno terapijo našega kliničnega oddelka. S spoštovanjem Prim. Ivan Vidmar, dr. med., svetnik Predstojnik Klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurška klinika, Univerzitetni klnični center Ljubljana.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Se mi je zdelo, da je morala veliko vlogo pri tem igrat tudi religija poleg veganstva (oz. bili so celo na presni hrani).
Bili so izredno verni, oče pa je (po poročanju dnevnika), brat tiskovnega predstavnika RKC, Andreja Sajeta.

Sami "doktorji" v žlahti, nobenemu pa ni čudno da ima 10 mesečni otrok manj kg kot povprečen otrok ob rojstvu.
bonk.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Se mi je zdelo, da je morala veliko vlogo pri tem igrat tudi religija poleg veganstva (oz. bili so celo na presni hrani).
Bili so izredno verni, oče pa je (po poročanju dnevnika), brat tiskovnega predstavnika RKC, Andreja Sajeta.

Sami "doktorji" v žlahti, nobenemu pa ni čudno da ima 10 mesečni otrok manj kg kot povprečen otrok ob rojstvu.
bonk.gif
Če je tako si pa upam napovedati, da bodo zadevo pometli pod preprogo in zapisali, da je otrok umrl zaradi bolezni, starši pa nič krivi.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
355
83
39
Sta pa tudi znorela, ko sta izvedela, da so otroci jedli palačinke v nekem RKC taboru in jih takoj vzela ven.
bonk.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik pediater pravi:

bonk.gif

Dvojno zlo in dvojna zloraba otrok, tako pri prehrani kot pri vzgoji.

Citat:

Menda so imeli zaradi tega njuni otroci, najstarejši je pravkar končal devetletko, težave tudi v šoli, saj običajne malice po navodilih staršev niso smeli jesti. "Vsi v družini so bolj suhe postave. Šoloobvezni otroci so komajda nosili šolske nahrbtnike," je povedal eden od znancev družine.

Citat:

Dva od otrok sta po pripovedovanju tistih, ki družino poznajo, odraščala ob normalni hrani, nato pa se je v družini zgodil zasuk v dojemanju prehranjevanja.

Vidi se, da so padli pod biotrend.

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042465228

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042465228

Uboga starša, se jima je hudo storilo, ko sta srečala sosedo? So kar vsi trije jokali?

Ženska spet noseča?
bonk.gif

Zmaga tale komentar, ki povzame bistvo članka.

blackfang petek, 12.08.2011 ob 00:59

Za otroke lepo skrbita, razen tega da jih stradata.

Citat:
Vsi pa upajo, da se podobna tragedija ne bo ponovila - mati umrlega dečka je menda pred kratkim naznanila, da je že v sedmo noseča.

Verjetno so vsi bledi in rdečelasi.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
V sedmo noseča?
shocked-1.gif

Kolkr jih bog da ...
bonk.gif

Upam da ne bo tako kot pravi syntič in bo zadeva imela končni epilog.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Otrok pred tragičnim dogodkom ni bil zdravniško pregledan?
Zaskrbljujoča je tudi informacija, da otrok ob rojstvu in v prvih mesecih ni bil zdravniško pregledan. Oziroma je bil otrok na ta žalostni dan sploh prvič pri zdravniku. Po naših neuradnih informacijah otrok naj ne bi imel zdravniškega kartona oziroma zdravstvene kartice.

Tudi ko je bilo z otrokom zelo hudo, se starša nista odločila za obisk zdravnika. Neuradno so zdravstveno službo obvestili sorodniki. Po otroka pa je prihitela ekipa Nujne medicinske pomoči novomeškega Zdravstvenega doma.

Tragičen a šolski primer kaj naredi škodljiva ideologija.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.499
5.045
113
Brez veze je v taki temi nekaj natolcevati, če noben ne ve točnih dejstev. Sam nekih "posebnih" variant prehrane ne podpiram, vendar ne prepričujem (več) drugih, kaj je prav in kaj ne. Otrok v tej starosti sicer še ne bi mlatil nekih količin mesa.
Smešno je edino, da nekateri ljudje mislijo, da je nekaj, kar so tisočletja razvoja človeštva prinesla, samo zlo. Denimo medicina ali sodobno kmetijstvo ali industrija ali kuhana hrana ali.... Vsaka reč ima svoje negativne plati, vendar tudi mnogo pozitivnih. Zanimivo je tudi, da so izredno visoko izobraženi ljudje pogosto izredno ortodoksni na nekem področju.

I

Izbrisan uporabnik #488

Zato ker postanejo bolja pametni od "učitelja".

Saj ne da bi dete mlatilo čevape, najbrž tudi mleka ni pil, ker je živalskega izvora itd. CSD bo sedaj moral malo potrkati na vrata hiše in pogledati kaj se tam dogaja.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.499
5.045
113
Poznam doktorico računalništva, ki zagovarja dojenje do otroka do vsaj treh let. Kdaj mu začne kaj dajati zraven, ne vem (oziroma sem pozabil). Ampak mislim, da kaj veliko pred enim letom njeni otroci niso videli kake druge hrane kot tisto kar priteče iz njenih ziz.
Načeloma je tak način prehrane možen in kravje mleko ne bi bilo potrebno, saj povsod po svetu niti ni na voljo pa ljudje vseeno živijo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.013
-8.671
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:

Načeloma je tak način prehrane možen in kravje mleko ne bi bilo potrebno, saj povsod po svetu niti ni na voljo pa ljudje vseeno živijo.
Ampak ne preživjo vsi
smirk-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Veganska mati ima verjetno joške do Koroške in z lahkoto nahrani otroka a ne? Ni čudno, da je imel le 3,5kg.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.272
7.179
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik reality pravi:
Danes me zanima predvsem to, kaj delala patronažna in csd...... Kolikor vem so posvetovalnice in obiski na domu...

a gledajo u luft?

Patronažna pride na obisk teden dni in 14 dni po rojstvu. Očitno je dete takrat še kazalao normalno razvojno stopnjo. Namen patronaža je oskrba dojenčka na domu, da ga pripravi za nadaljnje življenje (čiščenje popkovnice, prvo kopanje itd...) Kasnejša skrb, kam bodo otroka vozili k pediatru je skrb staršev.

Sicer pa če otrok ni bil vpisan v knjigo rojstev, potem sta rodila doma, kar pomeni da jih patronaža sploh ni obiskala.

Ni nujno, da patronažna sploh pride. Ponavadi moraš ti javiti, da imaš novorojenčka, ker porodnišnice večinoma ne dajejo več informacij lokalnim ZD, zaradi "varstva podatkov"

No nedavno nazaj je nova ureditev - iz porodnišnice osebno obveščajo patronažno ravno zaradi takih primerov. Včasih je bilo tako da si dobil v porodnišnici karton ki si ga potem moral odnesti patronažni službi, danes to poteka brez teh kartonov preko telefona direkt porodnišnica-patronaža.

Da nebo pomote, verjetno ta otrok sploh ni bil rojen v bolnišnici ali pa je obveščanje potekalo po starem sistemu in starši sami niso obvestili patronaže.

Lahko iz prve roke povem, da patronažne sestre napišejo in prijavijo zelo veliko zlorab in podobnega samo CSD nič ne ukrepa. Med drugim CSD dela samo čez dan, ponoči nimaš nič od njih. Recimo ponoči se zgodi nasilje v družini, CSD pa ne dela. Tako preostane samo da se pretepača odpelje v psihiatrično bolnico ali v zapor čez noč. Zjutraj ga pa ponavadi izpustijo in se zgodba več ali manj ponavlja, preden CSD kaj naredi glede tega.

LP
Ni cisto res. CSD ima ze nekaj casa krizni center ki je dosegljiv 24/7, je pa res da niso najbolj navduseni ce se morejo zmigat.

Sicer pa se nasilnezem izreka prepoved priblizevanja ki ponavadi velja vsaj 48 ur

Kolikokrat si pa klical socialno sredi noči? Mogoče da kje v LJ še pridejo, na periferiji pa skoraj 100% ne ! O prepovedi približevanja mi pa ne nakladat ker vsi vemo kako to deluje.

LP

Obmocje PU Ljubljana je vecinoma periferija razen mesta Ljubljana. Glede na to da krizni center ni v ljubljani pa to sploh ni igra nobene vloge. In ja, kadar smo jih mi klicali (ko sem bil jaz zraven) so se vedno odzvali. Kot sem napisal - ne vedno najbolj navduseno ampak so se.

No zdaj nam pa zaupaj kako je s prepovedjo priblizevanja. Kako je s tem v praksi. Pol pa se povej koliko primerov prepovedi priblizevanja si ti osebno dozivel in poznas primere. Da ne bom jaz nakladal nam ti povej.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Citat:
Odprl si zanimivo temo, ki pa je seveda že skoraj pregovorno končala precej stran od začetka.

Strinjam se s tabo, da je odziv na temo na med.over.net v smislu branjenja svojega lifestyla precej pod kritiko in če že kdo, potem prav ti uporabniki nosijo levji del odgovornosti, da je gospa še naprej oklevala glede tega, ali naj obvesti CSD ali ne.

Lepo si zapisal, da je forum nek presek skozi našo družbo. Zatorej na splošnem forumu kot novinec nikakor ne moreš postaviti vprašanja in nanj pričakovati v povprečju relevanten odgovor. Dobil boš namreč cel spekter odgovorov, od relevantnih pa do idiotskih. In nekdo, ki že apriori ne pozna področja (sicer tudi ne bi spraševal) bo povsem nemočen pri sortiranju odgovorov. Zato je odgovor ne - v tako resnih primerih je vloga forumov kvečjemu škodljiva.

Drugače je na primer, če nek splošni forum vsaj približno spremljaš. Zase vem, da sem si v tem času ustvaril vsaj neko okvirno sliko, kdo in na katerem področju ve, o čem govori. Blackjack&doctorZ medicina, stein računalništvo, pediater politika, Apollo & The Law, Snecer GPS, Mikrohard Jabolka, sevlje interier... in še kup drugih. Na teh področjih mi tako ni težko vprašati za nasvet, ker ne le, da bo nasvet točno na mestu ter pravilen - bo tudi zelo dobro argumentiran.
Ter na drugi strani, katere uporabnike mirno ignoriram in/ali njihove odgovore apriori jemljem s ščepcem dvoma (v najboljšem primeru). Reality, synthman, HHHH, razne suzice in njegovi derivati...

Je pa synthman (sicer sem prepričan, da nevede) načel še eno zanimivo stvar:

Ne glede na prehransko patologijo staršev, naj bi v družini bilo kar nekaj starejših otrok, ki so preživeli tovrstno mučno stradanje (v kolikor je zgodba takšna, kot jo slikajo mediji). Smiselno je torej pomisliti tudi, da bi pri omenjenem otroku bila zadaj za povrh lahko tudi kakšna metabolna bolezen, za zdravljenje katere pa je bilo ob sprejemu v bolnišnico že prepozno.

Hmm...

Zanimivo filozofiranje razgledanega človeka..........
Pozabu si povedat, da nekateri pridejo na zdravljenje pravočasno in so pač neustrezno zdravljeni in posledica tega je lahko tudi smrt... Sicer je med našimi velecenjenimi in premalo plačanimi zdravniki to tabu tema, kaj šele odgovornost, ki je v naši državi le (če sploh je) na moralnem nivoju......

Res pa je, da ne ščitim staršev umrlega otroka, kjub vsemu je upam, da če je podatek točn, da je imel otrok pri 10 mesecih težo povprečno novorejenega otroka, z starši nekej hudo narobe....

Pa pustmo vegane gor ali dol.... Sam sem srečal zdravnico, ki je prav tako veganka Jelko Hostnik (bom direkt) povedal, ki je mojega otroka pred cepljenjem spraševala če je bombončke in ostale pizdarije..

Namesto, da bi pogledala karton in vpršala za morebitne alergije in ostale bolezni.....
.....