Ne vem zakaj bi bil smart grid stvar politike.
Zato ker je treba zadevo standardizirat, ker drugače dobiš isto sranje kot s polnilnicami. Namesto, da bi bil en standard za vse, jih je bilo 10 sedaj se zadeva počasi kristalizira.
V kolikor se politika ne bo spustila v to, bo morda na koncu vseeno prišlo do neke skupne rešitve ali možnosti komuniciranja med različnimi rešitvami, ampak bo to pomenilo le to, da se bo vse skupaj še dodatno zavleklo časovno.
Drugače te teme (smart grid, V2G, itd.) spremljam iz zanimanja (torej ne profesionalno), ampak sem pač dobil občutek, da gre zadeva bistveno počasneje naprej, kot bi lahko šla. Recimo v Angliji so to V2G testirali že deset let nazaj, ampak še nisem zasledil, da bi zadevo v večjem obsegu že produkcijo uvedli v uporabo.
In sam sem zmeren optimist, da bi učinkovito upravljan smart grid lahko prinesel tudi zmanjšanje potrebnih presežnih rezerv v ES, saj kot si rekel, lahko z ustrezno cenovno politiko dejansko pokriješ vrhove potreb po elektriki iz recimo EVjev. Posamezniku bi se pa to recimo splačalo, saj bi lahko polnil ponoči na poceni tarifi in oddajal morebitno presežno elektriko v vrhovih. Zakaj zmeren? Ker tega nekako ne vidim v naslednjih 5-ih letih v produkciji. Verjetno bo prej 10 let. Zato sem pa komentiral SJTV1 post glede časovne komponente...