No, ko smo že pri tem. V SLO se pričakuje, da delodajalec da plačo. Neto seveda. Poleg neto plače še enkrat toliko v obliki prispevkov, mnogi od teh gredo v plus delavcu (penzija, zdravstveno zavarovanje ipd). Delavci vidijo le neto plačo. Ne vidijo pa dela teh prispevkov, ki jih marsikje v tujini delavci plačujejo sami iz neto prejemka, pri nas pa je to na grbi delodajalcev.
Včasih imam občutek kot da delavci mislijo, da njihovo penzijo in zdravstveno zavarovanje krije dedek mraz in da jih to nič ne zanima. Dejstvo je, da to plačuje delodajalec in kar se mene tiče plača ni le tisto neto plačilo temveč še vse, kar delodajalec plača zame, v mojo neposredno korist. Prispevek za penzijo, za dodatno pokojninsko zavarovanje, prispevek za zdravstveno zavarovanje. Vse to bom užival jaz kot delavec in zato ni fer, da vidim le neto plačo.
Kot drugo - vsem je logično, da se plačajo potni stroški, malica, bolniška (do 30 dni je na grbi delodajalca), dopust (vse plača delodajalec), regres (vse plača delodajalec), božičnica, odpravnina itd. Vse to je na grdi delodajalca, delavci pa vidijo le tisti znesek neto plače in pljuvajo čez firmo, ki jim daje denar.
Tej državi po svoje privoščim ameriški sistem. Dobiš plačo, sedaj pa si sam urejeja zdravstveno zavarovanje, solidno penzijo in vse ostalo. Pa da vidimo, koliko bo ostalo. Pri nas pa se ljudi ujčka, se zmanjšuje njihova lastna odgovornost za ureditev socialnega stanja, rezultat pa je, da ljudje sploh ne vidijo, koliko dejansko dobijo plačila za svoje delo. Dejansko je to plačilo bistveno višje kot "neto plača".