Lahko se odseliš iz Slovenije in se odrečeš državljanstvu. Meni tudi ni všeč visoka obdavčitev plač in še marsikaj. Ni mi všeč medijska krajina v Sloveniji, niso mi všeč politiki, niso mi všeč zarukani ljudje itd. Tako pač je.
RTV prispevki se pobirajo po praktično vsej Evropi. Kjer se ne pobirajo direktno pa se RTV plačuje iz proračuna, na račun višjih davkov. Dober primer je Nizozemska pa tudi Madžarska kjer gre iz proračuna, ve pa se, kdo prispeva vanj denar. Na koncu nisi nič na boljšem, plačaš tako ali drugače za javno TV in radio.
Dejstvo je tudi, da je prispevek v manjših državah višji. Strošek produkcije je, kakršen je, več ljudi kot plačuje prispevek, nižji bi lahko bil. Švica in Avstrija imata recimo v rangu 300 EUR mesečno, krepko več kot pri nas. UK ima podobno ceno kot Slovenija, Hrvaška in Italija pa nižjo. Ni generalnega pravila ampak tebe ne bo nihče vprašal ali želiš ali ne plačevati.
Obdavčitev glede na višino prihodka je del socialne države kjer tisti z več sofinancirajo majšo bedo tistih, ki imajo manj. Takšno državo smo si izbrali, takšno imamo ustavo in večina ljudi pričakuje tovrstne socialne transferje in korekcije. Kar poglej si malo po forumu, koliko komunajzarjev je tukaj. Vsi bi sekali visoke plače, direktorji bi morali delati za 500 EUR, politiki zastonj, delavci pa za 1000 na mesec. Še v Severni Koreji bi bili veseli takšne logike. Tudi mene moti, da z mojimi prejemki financiram veliko več kot nekdo, ki ima 500 EUR plače. Moti me, da bom v obratni situaciji, ko bom nekoč brez službe ali bom zbolel, ostal z enako nizkimi prihodki, četudi sedaj v državno blagajno prispevam neprimerno več. Ampak tako je, hočemo socialno državo, ljudi ni možno kar pobiti in nam ne ostane drugega kot stisniti zobe in vztrajati.
Dejstvo pa je, da smo v Sloveniji preveč razvajeni in živimo na preveliki nogi, ljudje pa marsikaj sprejemajo kot njihovo pravico, čeprav to nikakor ni. za začetek bi bilo dovolj, če bi analizirali svoje potrebe in nakupe pred 15 leti in se vprašali, če je vse, kar kupujejo danes res nujno. Poglej samo avtomobile. Včasih poceni avti, danes pa si že revež, če nimaš vsaj avta za 6000 EUR.