Samomor z avtom

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.229
7.011
113
pri taščici
Obdolžil bi lahko samo prvih nekaj voznikov, ki so dejansko videli nesrečo. Nekoga ki je minuto za dogodkom pripeljal mimo nesreče (pa čeprav ob rumenih lučeh in omejitvi 60) pa ne bi bilo pošteno, vsaj z moje strani (kljub dodatnim pojasnilom glede okoliščin nesreče na zs). Namreč to bi se lahko dogajalo vseh 10 minut al koliko imajo gasilci poti da pridejo do tunelov iz domžal oziroma vranskega.
Kaj se zgodi če:
Je avto zaleten v nišo, gori, potniki so že na varnem v drugi cevi (tega mimovozeči ne vejo dokler ne pristopijo k vozilu), ves čas pa se ustavljajo vozila in poskušajo pomagat ponesrečenim. Ko ugotovijo da jih ni, niti ne morejo pogasiti avta, se zaradi lastne varnosti čimprej umaknejo ven iz tunela. In to lahko v 10 minutah stori vsaj 10 voznikov.(recimo da ne bi bilo alter vozniki). Ker bi vsi ti vozniki precej pozno opazili avto v niši, bi morali nenadno zavirati v tunelu, ali celo vračati se nazaj v nišo. Tako početje pa precej verjetno povzroči lahko še kakšno dodatno neumnost še na voznih pasovih in ne samo v niši. Potem pa tunel res postane past. Dokler je avto v niši se lahko vsaj mimo odpelješ, ko je nesreča na cestišču se z veliko verjetnostjo ne moreš več.
Sožalje vsem ki so poznali zrtvi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.229
7.011
113
pri taščici
Torej, če bi lahko vozniki pogasili ogenj, bi potem reševalci lahko rešili življenje. Če niso niso bile poškodbe ob sami nesreči prehude.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
V poročilu piše ---s tehničnim posegom iz vozila rešili vkleščeno osebo.--torej so rešili samo eno osebo o drugi ni govora, nekje drugje sem prebral da so osebe v vozilu bile neprepoznavne , torej so tu neka neskladja ., kaj so dejansko iz vozila rešili , ali so bile oz. so ostale osebe v vozilu in so zgorele do neprepoznavnosti. O tej drugi osebi otroku ni govora, verjetno ga takrat niti niso opazili v vozilu zaradi zgorelosti notranjosti.

Nazadnje urejeno:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.365
7.465
113
Pametovat o tem kaj bi moral kdo narest je nehigienicno. Ko so ven jemali drugo truplo je bilo potrebno vrata odpreti s silo. Dvomim da bi katerikoli mimovozeci lahko sploh odprl vrata pri otroku. Poleg tega sta bila zaradi fizicnih sil verjetno oba takoj oz v nekaj minutah mrtva.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja, upam da bojo dal tak uradni scenarij ven, ker drugače bo res kakšen mimovoziči imel slabo vest... umrla sta oba že ob trku.

Neuromancer

Fizikalc
24. jul 2007
344
116
43
Vsem tistim, ki razmišljajo o herojskem golorokem reševanju ljudi iz tunelskih požarov, bi priporočil, naj se najprej oborožijo z znanjem o fizikalnih razmerah pri takšnem požaru. Dober vir bi bil recimo tale doktorat https://www.era.lib.ed.ac.uk/bitstream/1842/1484/1/Carvel.pdf. Če nič drugega, je vredno razmisliti o vršni toplotni moči 2-4 MW, ki se lahko sprošča pri požaru na avtomobilu (str. 145), ogledati pa si velja tudi diagrame verjetnosti za faktor hitrosti širjenja požara.
Zadevna niša je blizu konca tunela in morebitni neopremljeni reševalec iz smeri konca tunela bi se lahko soočil tudi z odvodom dimnih plinov v njegovi smeri.

Z drugimi besedami: časovno okno za varno goloroko reševanje v tunelih je zelo kratko (reda par deset sekund do par minut) in povsem nepredvidljivo. Igre je verjetno v vsakem primeru konec, ko se po tleh razlije gorivo.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Težko je biti pameten ob takšnih nesrečah. Tako kot je težko biti pameten, če nekdo pade ali skoči v vodo ipd. Boš pomagal, boš samo zijal, boš šel mirno naprej? To je stvar trenutne odločitve in takrat tisti, ki se odloči pomagati niti ne pomisli na lastno varnost. Bi jaz pomagal? Bi. Rečem sedajle, ko pa bi se resnično našel v situaciji, pa bi se najbrž usral.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Veste zakaj Slovenija tone, ker gleda vsak samo še za sebe, pridejo pa izgovori, češ ne ustavljaj se saj so taki predpisi pa take stvari.

Mhm, v tujini bi pa kar drli ljudje na kup, da bi pomagali
priden.gif

Eni res v nekih pravljicah živite... (no ti itak v svoji katoliški
tongue-1.gif
).

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
No, dones zjutraj sem tole v živo videl... Vstopim na AC na Trojanah via LJ... Na tablah samo omejitev na 60 in luči utripajo, predor ni bil zaprt?! Lepo zmanjšam hitrost in na daleč v odstavni niši vidim avto... Najprej sm mislu, da je tam samo parkiran (ker se je pokvaru), ampak ko sem prišel vzporedno z njim, sem videl da je zaleten v steno in da na rahlo gori v kabini.... Ali je bil kdo vkleščen notri nisem videl, kot tudi ni bilo še nobene tekočine po vozišču... Glede na to, da ni bilo nobene tekočine še in da je bil ogenj komaj viden, predvidevam, da je zaletel le nekaj trenutkov pred mano...

Kar sem lahko naredil je samo to, da sem poklical 112, se mi pa poraja vprašanje zakaj predor ni bil zaprt (na voljo imajo xy kamer in vrjamem, da so videli vse...) in posledično ogrožali še vse ostale, ki so vstopali v predor? Policaje, gasilce in rešilec sem srečal pri Lukovici.

http://www.zurnal24.si/hujsa-prometna-nesreca-na-stajerski-avtocesti-clanek-219213

V tej temi (kot tudi v podobnih, kjer se zgolj pametuje, kaj bi, če bi ... ) ne sodelujem, bi pa vsem pametnjakovičem sporočil tole (pa najprej preberite odebeljen del teksta zgoraj): nimate pravice obsojat nekoga, ki ne pozna vseh podrobnosti.
Lahko popestrim vse skupaj: v vozilu dejansko ne bi bilo nikogar, Smrkc bi zapaničaril, ustavil avto sredi tunela, v avto bi se (glede na slovensko vozniško etiko) čisto lahko kdo zaletel, da ne govorim o množičnem trčenju v tem primeru in (spet nadgrajujem) množični tragediji ... na koncu pa bi ugotovili, da je voznik že zdavnaj zapustil avto, ker ni imel gasilnega aparata in da je bilo vozilo - prazno !

Seveda ne bom pisal naprej, kakšen idi** je Smrkc, ker je avto ustavil sredi tunela za ... prazen nič. A ne? A NE ?? Smartassi ...

Pa še dve dejstvi (ne, ena hipoteza in eno dejstvo): če bi Smrkc v gorečem (mimogrede, iz zapisa je videti, da ni bil to nek enormni požar) avtomobili VIDEL otroka, predpostavljam, da bi ustavil vozilo in šel pomagat. Ali za lažjo predstavo (to pa je dejstvo): sam ne igram igre LOTO. A če bi VEDEL, da bo moja kombinacija v naslednjem tednu dobitna, bi zagotovo napisal in vplačal listek. Samo enega. Ker bi VEDEL, da bo samo moja kombinacija dobitna.

EDIT: sklep

Po moji oceni (in po vsem napisanem Smrkčevem tekstu) je Smrkc ravnal prav ... vi pa, kakor vam paše.

Nazadnje urejeno:

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Težko je biti pameten ob takšnih nesrečah. Tako kot je težko biti pameten, če nekdo pade ali skoči v vodo ipd. Boš pomagal, boš samo zijal, boš šel mirno naprej? To je stvar trenutne odločitve in takrat tisti, ki se odloči pomagati niti ne pomisli na lastno varnost. Bi jaz pomagal? Bi. Rečem sedajle, ko pa bi se resnično našel v situaciji, pa bi se najbrž usral.

zmaga.gif

Ja, za računalnikom smo lahko vsi Bill Gatesi (ali Supermani), v real lajfu pa pol pride do enormne selekcije ... žal, tko je. Smo ljudje i ne živali, da bi delovali nagonsko ...

Bobby

Zelenc'
4. avg 2007
6
0
1
Nesreče in požari v predorih so zelo specifične situacije in res zadeve niso tako nedolžne kot si jih nekateri predstavljajo. Sploh ob požarih vozil je problem hiter razvoj le-tega posledično narašča temperatura okoli gorečega vozila (omejen dostop) in vse večja je zadimljenost. Ob vsem tem je dobro vedeti, da prezračevanje dvocevnega predora poteka v smeri vožnje v predoru, zato če se že ustavljamo ob skrajno desnem robu vozišča, ustavljamo pred gorečim vozilom.
Dejstvo je, da če bi se kdorkoli ob tej situaciji (začetnem požaru) ustavil in zagrabil gasilni aparat, kateri so v Trojanah nameščeni na mislim da 50-100 m, bi lahko v veliki večini pogasil oz. za precej časa zaustavil nadaljni razvoj požara.
Kaj in kako delujejo sile na človeško telo ob takih trkih je mislm da nesmotrno govoriti in zelo velika verjetnost je da so taki trki za ljudi žal smrtni. Do sedaj sta na območju Trojan tak trk preživela le dva.
Na kakšen način odreagiramo ljudje je povsem odvisno kako se vsak posameznik lahko odzove na take situacije. Kljub temu da obstaja kar nekaj navodil, filmčkov in podobnih zadev kako reagirati ob nesrečah, požarih itd. ljudje včasih ravnamo povsem obratno ali nagonsko za svoje življenje. Tega žal ne bo moral preprečiti nihče in tudi obtoževanja na tem mestu niso primerna. Vsak naj ob danih situacijah ukrepa toliko kot je sposoben. Bolje bo zanj in za udeležence v prometnih nesrečah ali ob požarih.

lp

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Same peecke so se ocitno tisti dan mimo nesrece peljale. Pa vidim da je forum isto poln peeck. Zanimivo ko je kaksna prometna je potreben samo en junak potem pa se ostale peecke pristopijo k resevanju. Ce ne verjamete si poglejte kaksen ppsnetek na netu. Nekdo mora ostale potegniti.
Ko pa gledate kako je nekdo resil poskodovanca iz gorecega vozila je za vse heroj.

Zanimivo da ste vecinoma sami usraneti za racunalnikom ki znajo samo cele dneve nabijat po forumu mene bi bilo sram
wink-1.gif
kaksni izgovori da bi ga lahko se bolj ppskodoval z nepravilnimresevanjem haha ej clovek je gorel v avtu vas pa hrbtenica skrbi? Wtf?

Sam sem 2x priletel k prometni, 2x pešec/kolesar zbit na prehodu in enkrat pošteno razbit pijanček na asfaltu. Vedno sem pomagal in tudi prevzel pobudo pri reševanju, saj imam tudi zakonsko dolžnost za to.

Ko pa se pelješ skozi tunel, in vidiš avto v odstavni niši, rabiš verjetno nekaj časa, da vidiš, da je zadeva razbita, ker ga ne vidiš s sprednje strani. Če bi uspel odreagirat in ustavit ZA razbitim v isti odstavni niši, bi sigurno obstal, ampak verjetnost, da bi mi to uspelo, brez predčasnega opozorila pa je minimalna. Definitivno pa nebi šel tečt od naslednje odstavne niše, ki je bistveno dlje kot 100m stran.

Če sem zato [cenzura] pa...

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Pa saj nihče ni napisal, da ne bi ustavili - folk zgolj piše, da je stvar odvisna od situacije. Zopet neko bedasto prerekanje.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.365
7.465
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ne leti direkt nate leti na tiste ki pisejo da se nebi ustavljali bla bla...
Se vecinoma strinjam s tvojim mnenjem o folku generalno ampak mislim da se glede tunela motis. Namrec sam ves da tudi resevalci ne bi vstopali v tunel ob informaciji da avto gori. Bi pocakali gasilce. Z gasilnim aparatom gasit pozar ki se je zacel v motornem prostoru je IMHO brezveze. Edino koga ven potegnit kar pa ne bi slo ker so voznika ven izrezali, za odpiranje zadnjih vrat pa so potrebovali precejsnjo silo ki je en sam ne bi zmogel. Jaz res ne bi obsojal smrkca pa se mi je ze zgodilo da je folk s telefoni snemal namesto da bi pomagal...sam nimas kej...tko je...

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.107
1.282
113
42
Ok da nebom preveč nasplošno govoril. Če bi imel otroka sabo oz.družino nebi ustavil . Sam bi verjetno zapeljal čisto desno pa še to odvisno od tega, kakšna gužva je na cesti oz. če je kdo za mano.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik retro pravi:
V poročilu piše ---s tehničnim posegom iz vozila rešili vkleščeno osebo.--torej so rešili samo eno osebo o drugi ni govora, nekje drugje sem prebral da so osebe v vozilu bile neprepoznavne , torej so tu neka neskladja ., kaj so dejansko iz vozila rešili , ali so bile oz. so ostale osebe v vozilu in so zgorele do neprepoznavnosti. O tej drugi osebi otroku ni govora, verjetno ga takrat niti niso opazili v vozilu zaradi zgorelosti notranjosti.
neskladja pri naših slovenskih novinarjih. ah beži no...
bonk.gif
ne vem kdaj je še kakšen slovenski novinar točno napisal v članku. vse so ene samo škrbine ugibanja in neresnice ali pa vsaj netočnosti.

gledete teme. ne vem kaj ste eni tako sovražno nastrojeni do skmrca češ da bi moral narediti vse kar je bilo v njeogvi moči če pa že človek prej pove, da je naredil vse kar je bilo v njegovi moči. ni vas bilo tam in ne ugibajte kaj bi bilo če bi bilo. nima smisla eni pa še živčni ratate zaradi tega.

I

Izbrisan uporabnik #488

Niša v predoru, kjer se je to zgodilo, je v levem ovinku, tako da tam ustavljati avto, če ni predor zaprt... tvegaš hud nalet in še kaj in narediš še večje s....

Ne vem če sistem takoj "zapre" predor z opozorili.

Je pa to stvar trenutka in odločitve.