Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Glede kegov:
Sam delam takole: ko pivo dozori v fermentorjih cca 3 tedne, ga prelijem v keg (do vrha cca 18-19L). Prej še dodam noter sladkor (to je naravna karbonizacija). Aja, sladkoraja daš približno pol manj kot za v flaše (za bolj točen info poglej nanet, pačodvisno kajhočeš). Nato priključim CO2 in keg (ko je že noter pivo) parkrat napolnim z CO2 in izpraznim na varnostnem ventilu. To pa zato, da bi CO2 izrinil morebitni atmosferski zrak. To naredim cca 3krat. Zadnjič samo napolnim z CO2 (nevem točno koliko PSI ali barov) pač toliko da pritisne glavno odprtino ob dihtingo in da vse skupaj dihta. Nato tako pustim 14 dni na sobno temperaturi, nato pa še za 14 dni v klet.
Kalbo je malo bolj eksperimentiral prisilno/naravno karbonizacijo pa bo vedel kaj več povedati.
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Jaz imam en digitalen termometer z 20cm sondo in enega za vkuhavanje, nobeden ni bil več kot 10 evrov. Oba sta pa dovolj natančna. Imam vprašanje glede zorenja piva v sodu (corny keg). Kakšna je pravilna metoda karbonizacije in potem zorenja? Se po pretakanju sod nastavi na primeren pritisk in postavi v hladilnik da zori? Ali se nastavi na primeren pritisk in se pusti zoret na sobni temperaturi? Zorenje naj bi na sobni temperaturi potekalo hitrejše oz hitrejše pri višjih temperaturah. Ali pivo v hladilniku dozori enako kvalitetno kot pri sobni temperaturi? Potem pa še nekaj... Pritisk nastavim na 12 PSI in dam v hladilnik, po enem tednu si zelim pivo probat, zmanjsam pritisk in tocim. Kaj pa potem, dam pritisk nazaj na 12 PSI in nazaj v hladilnik? Se ne bo prevec karboniziralo? Potem pa se to... Pivo nastavim na 30 PSI in jo dam na sobno temperaturo, potem jo pa zelim recimo po enem tednu probat, tako da jo zelim najprej ohladit v hladilniku. Kaj naredim s pritiskom? Ga moram znizat ali naj ostane enak? Veliko vprasanj...Hvala
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Glede kegov:
Sam delam takole: ko pivo dozori v fermentorjih cca 3 tedne, ga prelijem v keg (do vrha cca 18-19L). Prej še dodam noter sladkor (to je naravna karbonizacija). Aja, sladkoraja daš približno pol manj kot za v flaše (za bolj točen info poglej nanet, pačodvisno kajhočeš). Nato priključim CO2 in keg (ko je že noter pivo) parkrat napolnim z CO2 in izpraznim na varnostnem ventilu. To pa zato, da bi CO2 izrinil morebitni atmosferski zrak. To naredim cca 3krat. Zadnjič samo napolnim z CO2 (nevem točno koliko PSI ali barov) pač toliko da pritisne glavno odprtino ob dihtingo in da vse skupaj dihta. Nato tako pustim 14 dni na sobno temperaturi, nato pa še za 14 dni v klet.
Kalbo je malo bolj eksperimentiral prisilno/naravno karbonizacijo pa bo vedel kaj več povedati.
Hoces povedat, da zoris pivo prakticno na skoraj nič pritiska. Toliko da ti dihta. Potem je tvoj sod kot ena velika steklenica in tako ga tudi obravnavasZanimivo, vendar ne zdi se mi potrebno davat sladkorja v sod, ce ga lahko nafilas z CO2. Razen ce lepse dozori in da je pivo zaradi tega bolj okusno...?
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ti si dal 160g navadnega sladkorja na 21.5l piva ja? Tole prinese nivo karbonizacije na cca. 2.7 enote (volumenski delež co2ja, večja je številka več co2ja in posledično mehurčkov/pene/pritiska imaš v pivu). Tale vrednost je visoka za klasična ale piva ki so bolj "gosta" in tako imaš potem na koncu tudi (pre)več pene. Če bi dal med 110-120g sladkorja bi bilo boljše.
Sicer pa koliko časa (dni) je trajalo od začetka fermentacije do stekleničenja?
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ti si dal 160g navadnega sladkorja na 21.5l piva ja? Tole prinese nivo karbonizacije na cca. 2.7 enote (volumenski delež co2ja, večja je številka več co2ja in posledično mehurčkov/pene/pritiska imaš v pivu). Tale vrednost je visoka za klasična ale piva ki so bolj "gosta" in tako imaš potem na koncu tudi (pre)več pene. Če bi dal med 110-120g sladkorja bi bilo boljše.
Sicer pa koliko časa (dni) je trajalo od začetka fermentacije do stekleničenja?
27.9.2014 sem dal v fermentor in pustil do 18.10.2014 na 20°C.
6,3kg je bilo ječmena. Naredil sem 23l. Začetna gostota je bla brez dodanega sladkorja 1050 končna pa 1020.
Kvas je bil Safale S-04
Na 23l, ki sem naredil sem dal 160g sladkorja. Naredil sem pa Stout iz teh ječmenov:
- Pale Ale
- Roasted
- Chocolate
- Crystal
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ti si dal 160g navadnega sladkorja na 21.5l piva ja? Tole prinese nivo karbonizacije na cca. 2.7 enote (volumenski delež co2ja, večja je številka več co2ja in posledično mehurčkov/pene/pritiska imaš v pivu). Tale vrednost je visoka za klasična ale piva ki so bolj "gosta" in tako imaš potem na koncu tudi (pre)več pene. Če bi dal med 110-120g sladkorja bi bilo boljše.
Sicer pa koliko časa (dni) je trajalo od začetka fermentacije do stekleničenja?
27.9.2014 sem dal v fermentor in pustil do 18.10.2014 na 20°C.
6,3kg je bilo ječmena. Naredil sem 23l. Začetna gostota je bla brez dodanega sladkorja 1050 končna pa 1020.
Kvas je bil Safale S-04
Na 23l, ki sem naredil sem dal 160g sladkorja. Naredil sem pa Stout iz teh ječmenov:
- Pale Ale
- Roasted
- Chocolate
- Crystal
Glede na te podatke in glede na kvas ki je znan po temu da tvori zelo kopaktno usedlino bi moralo prit pivo ok. Možno da si preveč divje mešal ko si dodajal sladkor in je dvignilo usedlino. Vseeno je karbonizacija za stout precej visoka, kot rečeno če bi dal 110g sladkorja bi bilo boljše. Če steklenice postaviš na (zelo) mrzlo za par dni in jih potem odpreš še vedno udari pena čez? Pa imaš usedlino v vseh steklenicah enako? Mogoče je na začetku oz. na koncu potegnilo več usedline in so samo tiste flaške take.
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Nekatere imajo več nekatere manj. Mislim da je res vzrok da sem preveč mešal. Ne butnejo vse.
Bom drugič poizkusil manj sladkorja pa manj mešanja.
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Bi pa še nekaj vprašal, da ne zafrknem.
Ječmen
Pale Ale Malt; Briess
Caramel Malt; Briess
Black Malt; Bairds Malt
Skupaj 5,5kg ječmena
Hmelj
35g Styrian 60min
35g Styrian 10min
25g Cascade 1min
Kvas S-04
OG je bila 1040 brez dodanega sladkorja. Skupaj sem naredil 23l.
Naredil sem na dan 10.10.2014. Prdelo je na začetku full in sedaj par dni prdi počasi na temperaturi 20°C.
Sem malo štel in prdi na okoli 30 sec ali pa kdaj več. Pač počasi.
Sedaj me pa zanima, ker že 19 oz 18 dni, ko je začelo prdet pa do sedaj ali zmerim gostoto ali po 20 dneh lahko kar flaširam, da ne okužim kaj?
Ker kakor ste pisal lahko tudi prdi iz več razlogov.
To sploh ni nujno. Vre lahko komot tudi 3 tedne. Še posebno ob počasnejši sorti kvasovk in nizki temperaturi.Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Pivo ponavadi povre ze po enem tednu ali pa se prej.