Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
To je res minimalna aktivnost. Lepo flaširaš z malenkost manj cukra in je stvar rešena.
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ponavad, če nisi ziher, al flaširat al ne, pusti še en teden.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ponavad, če nisi ziher, al flaširat al ne, pusti še en teden.
Če po 20h dneh še kar vre pa da je temperatura bila ves čas do tedaj normalna potem je edina možnost da gre za okužbo. V tem primeru je itak pametno (če je pivo še užitno) stekleničit čimprej, izvesti priming pri spodnjem nivoju in potem po 1 tednu dat pivo čimbolj na mrzlo (idelano pod 5C kjer tudi divji kvas pade v hibernacijo). S tem se da rešit cel batch brez slabe vesti.
Enak nasvet je če pivo dobi kakšno vizualno bolezen (plesen/kolonijo bakterij na vrhu). Predvidno odstranit tisto plesen, probat okus, če je ok stekleničit, počakat 1 teden za karbonizacijo in pivo na mrzlo.
Temu se reče "krizni management" in odstopa od klasičnega pivovarstva kjer je "potrpljenje" zaželjena lastnost!
Sicer pa brbotanje une male vehe "samo od sebe" pri teh plastičnih fermentorjih ni nič čudnega, kar za foro si natočite noter vodo pa pustite na prostem oz. ob odprtem oknu pa par dni spremljajte veho in se bo videlo koliko brbotanja prinese temperatura in celo sprememba zračnega tlaka (vreme).
Citat:
Uporabnik header pravi:
Jaz imam dva plastična fermentorja. Enega od samsvojpivovar in en 30l sodček z velikom pokrovom.
Trenutno imam notri pivo, ki se fermentira 14 dni. Vedno je tako, da pri fermentorju, ki ima velik pokrov veha vedno po malem brbota pri fermentorju z malim pokrovom pa po 5 dneh tudi trzne ne več. V obeh je pivo iz istega batcha in istim kvasom.
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Jaz imam dva plastična fermentorja. Enega od samsvojpivovar in en 30l sodček z velikom pokrovom.
Trenutno imam notri pivo, ki se fermentira 14 dni. Vedno je tako, da pri fermentorju, ki ima velik pokrov veha vedno po malem brbota pri fermentorju z malim pokrovom pa po 5 dneh tudi trzne ne več. V obeh je pivo iz istega batcha in istim kvasom.
Un fermentor od mr malta lepo pušča, kot meni.
Ga moraš res zelo zategnit, pa je ok.Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Jaz imam dva plastična fermentorja. Enega od samsvojpivovar in en 30l sodček z velikom pokrovom.
Trenutno imam notri pivo, ki se fermentira 14 dni. Vedno je tako, da pri fermentorju, ki ima velik pokrov veha vedno po malem brbota pri fermentorju z malim pokrovom pa po 5 dneh tudi trzne ne več. V obeh je pivo iz istega batcha in istim kvasom.
Un fermentor od mr malta lepo pušča, kot meni.
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
En moj recept je vedno brbotal reci piši skoraj mesec dni, očitno je un cara ruby slad dal kvasovkam delo. In nikakor zadeva ni bila okužena, ker je bila steklenica tega piva dobra še po letu dni v kleti. Brbotalo je pa v steklenem balonu. Enak recept s Cara gold je zaključil ravno včeraj po točno 10 dneh. Kaj pa na to praviš
Citat:
Bi še vprašal kako je s hmeljem za tiste, ki imate daljši postopek varjenja piva. Sem bral malo, da se doda ena sorta hmelja za aromo in druga sorta za grenkobo. Upam, da to štima. Potem pa so še neki Aji in min. in bi prosil malo za obrazložitev.
Citat:
Kar se vode tiče kako to prakticirate? Delate kaj analiz, imate kar izpod pipe vodo ali kakšen preverjen izvir?
Citat:
Za slad oz. ječmen pa vidim, da eni meljete. Ali je boljše kupovat ga?
Citat:
Kaj pa sladkor? Jaz sem dodal sladkor v celoviti ekstrakt ali je boljše kaj drugega?
Koliko časa pa je minilo od metanja kvasa v pivino?Citat:
Uporabnik Damch pravi:
Imam podoben problem, ker ne vem, če sploh kaj brbota pa me zanima kolk pogost naj bi to brbotalo, ker jaz še nisem nič opazil.
V pivo(razen belgijska in še kakšne izjeme) se ne daje sladkorja, razen za karbonacijo. Namesto cukra drugič dodaj DME(suhi ekstrakt)Citat:
Uporabnik Damch pravi:
Kaj pa sladkor? Jaz sem dodal sladkor v celoviti ekstrakt ali je boljše kaj drugega?
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Pozdravljeni
Cevka, ki jo mojepivo.si prodaja pod nazivom Polnilna cevka za steklenice za 3 € - se ta da pritrdit na pipico na 20 l sodčku, kot ga prodajajo vse zadruge, Merkurji in Bauhausi, to je tisti z rdečim pokrovom in rdeče-belo pipico, upam,da bo kdo vedel, kaj mislim. In ali je tak način flaširanja ok?
Zdi se mi, da je ful težko prit do spodobne cevke za pretakanje piva (auto sifon) za flaširanje - vse nemške trgovine, ki jih držijo (in ni poštnina ravno 30 €), jih trenutno nimajo na zalogi. Kje ste vi nabavili kaj primernega?
Vse ostalo za izdelavo piva ni bilo problema kupit, tega pa ne najdem...
Najlepša hvala za pomoč in LP
Citat:
V pivo(razen belgijska in še kakšne izjeme) se ne daje sladkorja, razen za karbonacijo. Namesto cukra drugič dodaj DME(suhi ekstrakt)