Nameči pelete notri in to je to. Sam vrečk nikoli ne uporabljam.Citat:
Uporabnik carty pravi:
Hmmm..moj cilj je bil večji OG, bomo vidl kaj bo izpadlo. Glede dry hopinga....če imam namen fermentirati one stage 14 dni, potem pomeni da odprem 7 dan fermentacije fermentor in vanj dam še 25 g hmelja če zahteva recept 7 dni dry hopinga. A ga dam notri kar v peletih ali v tisti vrečki za hmelj(bombažni)?
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Nameči pelete notri in to je to. Sam vrečk nikoli ne uporabljam.Citat:
Uporabnik carty pravi:
Hmmm..moj cilj je bil večji OG, bomo vidl kaj bo izpadlo. Glede dry hopinga....če imam namen fermentirati one stage 14 dni, potem pomeni da odprem 7 dan fermentacije fermentor in vanj dam še 25 g hmelja če zahteva recept 7 dni dry hopinga. A ga dam notri kar v peletih ali v tisti vrečki za hmelj(bombažni)?
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Kakšno fontano in zakaj bi se sekiral zarad hmelja v steklenici? V steklenici lepo potone na dno in se ujame v kvasno usedlino. V corney kegu sicer v začetnih nekaj kozarcih dela suive lase, ker zamaši cevko, ko se zlavfa s tem ni težav. Da bi se pa sekiral zaradi parih delcev hmelja v kozarcu? Zase vem, da se ne.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Enako kot ekstrakti. Vse je odvisno od čistoče pri delanju pira. Pri all grain pa še kako temeljito se znebiš beljakovin.
Jaz imam v fermentorju vedno kake 2l odpadka.
A je to normalno? Ponavadi kake 12l 100°C pivine ohladil na 20°C v roku 30 min.
Delam mash z 5kg ječmena in 12l vode 70min na 65-68°C stopinj.
Spodaj je slika 28l fermentorja pri končani fermentaciji. A je normalo toliko odpadka?
Ce vso vsebino iz lonca vlijes v fermentor je normalno. Lahko pa po ohlajanju v looncu pustis usedlino na dnu, seveda vprasanje kako prelivas, ce kar iz lonca obrnes je tezko ohranit usedlino na dnu.
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Enako kot ekstrakti. Vse je odvisno od čistoče pri delanju pira. Pri all grain pa še kako temeljito se znebiš beljakovin.
Jaz imam v fermentorju vedno kake 2l odpadka.
A je to normalno? Ponavadi kake 12l 100°C pivine ohladil na 20°C v roku 30 min.
Delam mash z 5kg ječmena in 12l vode 70min na 65-68°C stopinj.
Spodaj je slika 28l fermentorja pri končani fermentaciji. A je normalo toliko odpadka?
Ce vso vsebino iz lonca vlijes v fermentor je normalno. Lahko pa po ohlajanju v looncu pustis usedlino na dnu, seveda vprasanje kako prelivas, ce kar iz lonca obrnes je tezko ohranit usedlino na dnu.
Kako pa vi prelivate? A mate dost usedline?
To sprašujem, ker sem naredil po postopku, da sem stopil 160g sladkorja v posodi z vodo in vlil v fermentor ter čez 30 min flaširal. Na koncu kar je nastalo je da je v vsaki flaši po 1cm usedline in skor vsaka flaša ko odpreš začne full mehurčkov delat in pol butne vse ven.
Pa če hitro odprem pa natočim je bolje kot pa če bi počakal. Kdaj pa tudi kar kak kos kvasa oz. usedline kar dvigne gor in je k en čep...
Prej nisem mel teh problemov zdej pa k sem sladkor zmešal drito v fermentor in ne posamezno v flaše se pa to dogaja...
To je zaradi usedline in mogoče sladkorja, ker bi moral počakat več k 30 min? Pa mogoče sem preveč močno zmešal da se je kvas dvignil in ga mam zato več v flašah?
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Aha, ok. Jaz sem računal za 23,5 boil volume in cca. 20 litrov target batch size. Če imaš brewtarget nastavljen za svojo opremo, tako nimaš kaj zgrešit.
Pir bo pa definitivno dober
Zmeri svojo temperaturo in temperaturo vode pri vretju. Tako boš hitro pogruntal kateri kaže najbolj točno.Citat:
Uporabnik carty pravi:
Evo glih kar končal....en kup problemov blo. OG je bil 1045, probleme so mi delali cheap termometri... eden mi je kazal 70, drugi pa 65 oz. 64. za znoret. Katere termometre pa vi uporabljate, kje kupiti res dobre termometre, ki so zanesljivi.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
"pravilne" metode ni, če hočeš čimmanj usedline potem moraš pazit ob vsakakokratnem prelivanju da jo čimmanj pretočiš v naslednjo stopnjo.
Začne se z pretakanjem hladne pivine iz lonca za kuhanje v fermentor, tu je na dnu lonca precej usedline ki je sestavljena iz beljakovin in pa hmelja. Da to usedlino še bolj zgostiš se uporabljajo zgoščevalci ki jih dodaš 15-5 min pred koncem kuhanja. Recimo irish moss je najbolj priljubljen. Če imaš kompaktno usedlino je lažje ločit tekoči del in tako ti na koncu v loncu ostane več ali manj samo "gošča". Če pustiš to goščo v loncu je pol dela že narejenega.
Potem lahko pivo narediš bolj čisto če ga pretočiš med fermentacijo oz. pred stekleničenjem. Torej rabiš dva fermentorja in pretočiš iz enega v drugega s tem da paziš da pivo čimmanj izpostavljaš zraku, hkrati pa pivo čimmanj treseš tako da usedlina ostane v prvem fermentorju. Sam če imam čas in proste fermentorje ponavadi pretočim pivo po cca. 3-5 dneh fermentacije v t.i. sekundarni fermentor in tam ostane par tednov, potem ga pa pred stekleničenjem pretočim še 1x v točilno posodo kjer zmešam s sladkorjem in potem stekleničim. V steklenicah po takem postopku ni nič oz. zelo malenkostno usedline.
Sicer pa tudi če ta pretakanja izpustiš veliko usedline nebi smelo biti v pivu če počakaš dovolj dolgo. Bistveno je da ko pivo stekleničiš mora bit že lepo čisto, če je motno potem boš imel v steklenicah veliko usedline.
Če imaš v flaškah 1cm usedline si zagotovo ali preveč divje mešal in si dvignil vso usedlino nazaj v pivo in je prišlo v steklenice ali pa si polnil prezgodaj pa je ostalo polno kvasa še v pivu in se je nato šele v steklenicah izločil ali pa je celo bila še aktivna fermentacija ki se je dokončala v steklenicah in nabila dodaten pritisk. Lahko si dal tudi preveč sladkorja glede na volumen, če si polnil na 2.7 enote in imaš 1cm usedline je čisto logično da je situacija taka kot je. Ale piva se karbonizira na 2 enoti co2ja, sploh če so bolj motna.
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Zmeri svojo temperaturo in temperaturo vode pri vretju. Tako boš hitro pogruntal kateri kaže najbolj točno.Citat:
Uporabnik carty pravi:
Evo glih kar končal....en kup problemov blo. OG je bil 1045, probleme so mi delali cheap termometri... eden mi je kazal 70, drugi pa 65 oz. 64. za znoret. Katere termometre pa vi uporabljate, kje kupiti res dobre termometre, ki so zanesljivi.
P.S. En moj kitajček je varljiv