Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.129
113
Meni moj deluje kot da je to neka litina ki je dokaj obstojna na zračno vlago in nebi smela rjavet?! V glavnem po uporabi samo parkrat udarim z njim ob mizo da pade prah ven potem pa še s čopičem malce pometem umazanijo in to je to, nikoli ga nisem posebej čistil ker ne vidim potrebe po tem.

Sedaj edino če melješ mokro, ampak corona itak ni dober za tako mletje pa tudi klasični na valjčke niso (razen če ni to posebej navedeno).

Glede mazanja, namažem vsake toliko samo ročaj za ročni pogon in os ker drugače škripa. Za os dam kar navadno jedilno olje.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Zanima me za sekundarno fermentacijo v steklenicah ali jih lahko dam v klet na caa. 14-15°C ali je boljše 5-7 dni na 19-20°C.
Ali za pšenična piva moraš tudi delat sekundarno fermentacijo ali jih lahko daš v hladilnik?! Zanima me ker sem gledal nek dokumentarc in v pivnici jih dajo direkno na hladno za 3-4 tedne. Fermentacijo pa delajo 5-6 dni na 18°C.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.129
113
Odvisno kaj misliš s sekundarno fermentacijo ... večinoma se tako imenuje fermentacija, ki poteka v steklenicah za potrebe nastanka CO2ja (karbonizacija), to imaš verjetno tudi ti v mislih. Brez dodajanja novih fermentabilnih surovin v pivo pred stekleničenjem pivo ne bo karboniziralo in bo ostalo "zvešeno" (ne bo imelo mehurčkov, pene, ...). Torej sekudnarna fermentacija je skoraj nujna če pivo stekelničiš, če ga ne stekleničiš pa lahko CO2 in s tem peno dobiš od drugje (v sodčkih iz jeklenke recimo).

Verjetno si ti zamešal sekundarno fermentacijo z drugo stopnjo fermentacije kjer se pivo ponavadi pretoči v sekundarni fermentor. Ta faza ki se izvede po primarni stopnji fermentacije se imenuje conditioning (ne spomnem se sedaj kaj bi bil pravi izraz v slovnščini), v tej fazi se pivo zbistri kar je posledica vedno manj kvasovk v pivu (končajo hrano in padejo na dno). Ta stopnja dejansko za pšenična piva NI potrebna oz. pšenična piva se tradicionalno streže mlada, torej motna in s polno kvasa ker kvas daje tudi specifičen okus.

Glede temperature za karbonizacijo piva v steklenicah; nižja bo, bolj počasi se bo pivo karboniziralo. BP lahko pustiš tudi na temepraturah okoli 16C s tem da bo trajalo dalj časa da nastane CO2 kot pa pri 22C. 14C je že meja za kakšen ale kvas in lahko da sploh ne bo nastal CO2 ker bo kvas el v hibernacijo. Glede na to da ta faza ne proizvede vidnih priokusov jo je tako bolje delat na višji temperaturi (kakšen teden za 100%).
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Mislil sem karbonizacijo sorry
smile-1.gif
Hvala za nasvet.
 

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
Sam sem od lokalnega mlinarja dobil precej pirinih luščin, če jih predhodno malce opereš imajo malce slamnat okus, ki pa ne vpliva na okus pivine, sam problem je ker večina luskin priplava navzgor in zato ne pomagajo najbolje pri filtriranju.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Koliko časa naj bi pa recimo zdržl All grain pivo, ker za ekstrakte pravijo, da zdržijo po 2 leti?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.087
-8.777
113
Enako kot ekstrakti. Vse je odvisno od čistoče pri delanju pira. Pri all grain pa še kako temeljito se znebiš beljakovin.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.087
-8.777
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Meni moj deluje kot da je to neka litina ki je dokaj obstojna na zračno vlago in nebi smela rjavet?!
Moj je isti, kot pri "moje pivo" na prvi slikci, samo da ima višji lonček. Vsaj lonček že ni odporen
wink-1.gif

Kako je pa kaj z opilki pri mletju? Če vrtiš na suho jih nekaj sproduciraš, z zrnjem pa še nisem poizkusil.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Enako kot ekstrakti. Vse je odvisno od čistoče pri delanju pira. Pri all grain pa še kako temeljito se znebiš beljakovin.

Jaz imam v fermentorju vedno kake 2l odpadka.
A je to normalno? Ponavadi kake 12l 100°C pivine ohladil na 20°C v roku 30 min.
Delam mash z 5kg ječmena in 12l vode 70min na 65-68°C stopinj.

Spodaj je slika 28l fermentorja pri končani fermentaciji. A je normalo toliko odpadka?
smile-1.gif


 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.129
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Meni moj deluje kot da je to neka litina ki je dokaj obstojna na zračno vlago in nebi smela rjavet?!
Moj je isti, kot pri "moje pivo" na prvi slikci, samo da ima višji lonček. Vsaj lonček že ni odporen
wink-1.gif

Kako je pa kaj z opilki pri mletju? Če vrtiš na suho jih nekaj sproduciraš, z zrnjem pa še nisem poizkusil.

Moj ima posodo iz rostfreja, cca. 1kg gre noter.

Opilki na zacetku so normalni, mislim da pise celo v navodilih za corona mlincke da so deli iz grobih odlitkov in da je po sestavitvi normalno da se odbrusijo. Tako da kar malce vrti na suho, potem otresi ven in je to to.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.129
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Enako kot ekstrakti. Vse je odvisno od čistoče pri delanju pira. Pri all grain pa še kako temeljito se znebiš beljakovin.

Jaz imam v fermentorju vedno kake 2l odpadka.
A je to normalno? Ponavadi kake 12l 100°C pivine ohladil na 20°C v roku 30 min.
Delam mash z 5kg ječmena in 12l vode 70min na 65-68°C stopinj.

Spodaj je slika 28l fermentorja pri končani fermentaciji. A je normalo toliko odpadka?
smile-1.gif



Ce vso vsebino iz lonca vlijes v fermentor je normalno. Lahko pa po ohlajanju v looncu pustis usedlino na dnu, seveda vprasanje kako prelivas, ce kar iz lonca obrnes je tezko ohranit usedlino na dnu.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Danes sem po 4 dnevih izmeril FG pšeničnega ki sem ga naredil in je bil 1,011 okus ni nič kiselkast tako da verjetno mi je ratalo:) Hvala utiševalec za tvoje nasvete zgleda da sem imel bakterijo v fermentorjih in po razkužitvi z varekino sem jih pobil.
Bom to pšeničnno sflaširal jutri peti dan ali v torek 7 dan bom zmeril pa če bo isto bom sflaširal.
Javim čez kakšen teden kak okus ima.
Sestavine za 18L pivine so bile:
Wheat 63%
Pils 30%
Cara 7%
Kvas Lallemand munich-wheat
Hmelj hallertauer mittellfruh 35g 90min
Drozgal na 64-67°C 110min
fly sparge 78°C caa. 30min
OG 1,043
FG 1,011
Recept sem pobral na neki polski strani.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz imam vedno nekaj podobnega vsedline, mogoče še celo kakšen deci več včasih. Če je "normalno" je odvisno od tvojega postopka. Jaz slad meljem zelo na drobno in uporabljam vrečko, ki očtno spusti ven malo več materiala. Zato tudi nikoli ne stekleničim direktno iz fermentorja ampak prej prelijem pivo v posodo, namenjeno stekleničenju.

Najbolj pomembno je, da spoznaš svojo opremo in ustrezno prilagodiš postopek ter količine.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Dober večer

Jutri se spravljam kuhat svoj prvi
smile-1.gif

Bo all grain varianta, biab , hlajeno z imersion chillerjem, fermentracija one stage. Mash bo na 66 c 75 min, boil 60 min.

Tukaj je recept, gre pa za american ale pale.

-Pale ale malt 3,8 kg 8 ebc
-Munich 0,6 kg 25 ebc
-Melanoidin 0,3 kg 40 ebc

-Citra 25 g 60 min
-Citra 25 g 20 min
-Citra 25g 0 min
-Citra 25 g Dry hop 7 dni ----to še ne vem če bom dal notri....me je malo strah za kakšno okužbo....

-Safale us 05, fermentacija vsaj 2 tedna na 18 c.

Velikost lonca 30, vode bo 23,5 l, 3,8 kg ječmena.


Zanima me ali lahko malo pokomentirate ta recept.

Hvala, Mario
 
Nazadnje urejeno:

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Tole bo precej švoh zadeva. Brewtarget mi pravi, da bo OG kar krepko pod 1.040, kar pomeni okoli 3,5% alkohola.

Če je to cilj, go for it. Slabo sigurno ne bo
smile-1.gif


Pa glede dry hopa nič skrbet. Poskusi, ti ne bo žal.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Hmmm..moj cilj je bil večji OG, bomo vidl kaj bo izpadlo. Glede dry hopinga....če imam namen fermentirati one stage 14 dni, potem pomeni da odprem 7 dan fermentacije fermentor in vanj dam še 25 g hmelja če zahteva recept 7 dni dry hopinga. A ga dam notri kar v peletih ali v tisti vrečki za hmelj(bombažni)?
 
Nazadnje urejeno:

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Dry hopaš tako, kot si napisal. Če recept tako zahteva. Jaz bi sicer raje počakal malo dlje, da se primarna fermentacija 100% zaključi. Recimo po 14 dneh daš not hmelj, pa potem še en teden pustiš v fermentorju.

Na tem screenshotu brewtargeta imaš pa malo drugače, kot si napisal prej gor. Če prav vidim imaš 3,8kg melanoiden malt? Boil volume imaš dobrih 21 litrov, v receptu si napisal 23,5...
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.